dinsdag, 16 april 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieREPORTAGE | Messiaanse goal van Roy Castien bezorgt HFC zege op De...

REPORTAGE | Messiaanse goal van Roy Castien bezorgt HFC zege op De Treffers

HFC staat na twee wedstrijddagen ‘gewoon’ mede aan kop in de Tweede Divisie. Zondag klopten de Haarlemmers De Treffers met 3-1. Het was pas de tweede zege in dertien onderlinge duels. Gevierde man was Roy Castien. Twee weken geleden was de wereld nog koud en kil in Spakenburg, maar bij HFC ontdekt hij wederom de lente, Castien staat weer in bloei.

Penalty
Het stond 1-1 in de 37ste minuut. Beide ploegen hadden een strafschop – Boy van de Beek, Khalid Tadmine- benut en HFC was gevaarlijk door veel tweede ballen te winnen en zo nu en dan over links door te komen. De verwachting was dat bij deze aanval wederom voor deze oplossing werd gekozen. Maar gelukkig is daar intuïtie en creativiteit dat de voetbalsport zo mooi maakt.

Voorbereiding goal
Het was iets voor het zestienmetergebied op het midden van het veld. Roy Castien heeft de bal. Op links gaat winger Vincent Volkert diep, een afspeelpass lijkt logisch. Ook al omdat de ruimte voor Castien bezet is met drie verdedigers. Eerder in de wedstrijd werden Volkert en eenmaal Oscar Wilfert al bediend om een voorzet bij de tweede paal neer te leggen. Khalid Tadmine kwam niet verder dan het zijnet.

T-splising
Nu moest Castien in een fractie van seconden beslissen wat te doen. De fans hielden hun adem in. Op zo’n T-splisting stond Messi vaak bij Barca, die liep dan gewoon door het midden naar de goal toe. Zijn vader Robin Castien, een balvirtuoos die ooit bij RCH speelde en schitterde in de zaal, was ook zo’n intuïtieve speler die dat kon uitvoeren. Maar zou Roy dat ook bij de Koninklijke kunnen, dachten de fans..

Khalid Tadmine had toen al lang door wat Castien van plan was, maakte zich wat breder, zette zijn lichaam naar achteren en toen de pass inderdaad rechtvooruit ging, hakte Tadmine hem achter zijn standbeen langs naar de doorlopende Castien.

,,Ik loop wel vaker voor lul op links’’, zei Vincent Volkert. ,,Ik ben linksback, linkshalf en soms linksbuiten. Maar nu was het maar goed dat Roy niet naar mij speelde. Ik stond namelijk wél buitenspel.’’

Vrije doorgang
De goal en doelman Dani Centen waren in beeld. Alleen liep Kevin van Gasteren daar nog in buitenspelpositie net voor. De middenvelder liet de bal slim lopen, de scheids keek de grensrechter aan. Die vlagde niet. Castien liep door en zorgde voor de 2-1 voor de thuisploeg.

Twee weken geleden was de wereld nog koud en kil in Spakenburg, maar bij HFC ontdekt hij wederom de lente, Castien staat weer in bloei

Overbodig
Een ovatie van de 249 toegestane fans én Henk Wisman, die HFC analyseerde voor het duel met Rijnsburgse Boys, was de beloning van de bij Spakenburg overbodige Zandvoorter. Trainer Gertjan Tamerus zei al dat hij de gebruiksaanwijzing van Castien kende omdat hij hem ook in de jeugd heeft getraind en zelfs naar de club haalde. Hij twijfelde dan ook niet om de middenvelder als tweede spits op te stellen. ,,Roy heeft vorige week de wedstrijd omgedraaid. Hij viel in, zorgde ervoor dat we een penalty kregen en speelde gewoon goed.’’ Dinsdag liet Tamerus Castien nog met een mix-elftal van Onder-21 en het eerste in de spits spelen met Franklin Lewis.

Lewis
Die zat gepasseerd op de bank. De 21-jarige Haarlemmer klonk na afloop strijdbaar en had ook begrip voor de keuze. ,,Het teambelang gaat voor alles. Vorige week heb ik ongelukkig gespeeld en Roy viel goed in. Ik sta er als ze me nodig hebben.’’

Vlak na rust zorgde Khalid Tadmine al voor de 3-1. Wie zich langs de zijlijn zat te verbijten was de eerste doelman van De Treffers, Niels Kornelis. Hij zag zijn vervanger Dani Centen vooraf aan de eerste HFC-goal in de fout gaan en een onzekere indruk maken. ,,De spuit gaat in mijn schouder’’, zei de doelman. ,,Ik kreeg vorige week pas na de wedstrijd last. Ik moet maandag naar de dokter, maar ik wil een oplossing zodat ik zo snel mogelijk weer kan spelen. Ik krijg nu mijn linkerarm niet omhoog, dat is lastig keepen.’’

Telstar
HFC-trainer Gertjan Tamerus had na afloop haast. Eerst hield hij buiten voor de kleedkamer een speech voor zijn spelers, de bardame had toen al vijftig meter afgelegd om de spelers te bedienen met bier en mixdrankjes. Het clublied werd gezongen, het bier spoot alle kanten op. En Tamerus?

Die moest eerst naar de Haarlemse en Groesbeekse pers, toen naar de familie en vervolgens linea recta door naar Telstar-MVV. De assistent van Andries Jonker zei. ,,Ik ben al vanaf 11.30 bij HFC, heb hier wat gegeten en nu voor het eerst een tweede wedstrijd erachteraan. Eten bij Telstar?  Nee, dat kan niet. Ik denk dat ik onderweg maar wat haal.’’

Koninklijke HFC: Boks; Van Son, Boer, Van der Slot, Wilfert, Volkert; Noordmans, Abdulahi, Van Gasteren (89/Prins); Tadmine (84/ T. Lee) , R. Castien (74/Lewis)

De Treffers: Centen; Wiltermans, Van den Berg, Sirvania (81/Balkestein), Van Rijn (59/Laazizi), Langeveld (76/Versteeg), Keizer, Janssen, Maertzdorf, Van Zundert, Van de Beek

 

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD