Volg ons
Marciano Mengerink Katwijk

Tweede Divisie

[UITGEBREID VERSLAG] Mengerink redt Katwijk opnieuw in ontsierde derby met Rijnsburg

[UITGEBREID VERSLAG] Mengerink redt Katwijk opnieuw in ontsierde derby met Rijnsburg

Of er al plannen zijn voor een standbeeld van Marciano Mengerink, is nog niet duidelijk, maar dat de spits van Katwijk op handen gedragen zal worden in het vissersdorp lijkt een feit. De spits haalde hoogstpersoonlijk de driepunter binnen in een door rellen ontsierde derby tegen Rijnsburgse Boys. Ook dit keer was het al diep in de blessuretijd toen Mengerink de 1-2 stand op het bord knalde en daarmee de eerste Katwijkse zege sinds 2001 in Rijnsburg een feit maakte.

Rijnsburgse Boys tegen Katwijk is altijd een prachtig affiche tussen twee clubs die geografisch zeer dicht bij elkaar liggen. Voor de Katwijkers is een bezoekje aan de Middelmors meestal géén hoopgevend affiche: de laatste overwinning voor de huidige koploper van de Tweede Divisie in Rijnsburg stamt alweer uit 2001. Een ongekende serie van 22 wedstrijden op rij! Zodoende kon Katwijk, in ieder geval historisch gezien, de oranje borst natmaken wilde het geen schade oplopen in de titelstrijd met de Kozakken Boys.

Blessureleed
Katwijk tradt zaterdagmiddag aan in een iets wat andere formatie. De ploeg van trainer Jack van den Berg moest het stellen zonder de (opnieuw) geblesseerde Robert Susan, Mike van de Ban, Kay Blokland en Raoul Esseboom. Ook middenvelder Mark de Loor was ziek en moest het mooie affiche laten schieten. De Uien kende minder personele problemen en daarom kon trainer Pieter Mulders in dezelfde opstelling als vorige week starten. Toen werd er eindelijk weer een keer gewonnen van De Dijk.

Veel toeschouwers
Zoals bij een echte derby was het vandaag ook gezellig druk op de Middelmors. De ongeveer 3000 (!) toegestroomde fans hadden de kou getrotseerd om de 22 gladiatoren in actie te zien. Beide teams werden met veel vuurwerk het veld opgeleid en dit zorgde net na de aftrap voor problemen. Er was zo veel rook dat scheidsrechter Frank de Winter de wedstrijd twee minuten moest stilleggen. Nadat de rook was weggetrokken, was het tijd voor vuurwerk op het veld. Na 7 minuten ging Marciano Mengerink een korte combinatie aan met Frank Tervoert en stond toen ineens voor doelman Richard van Nieuwkoop. De topscorer van de Tweede Divisie omspeelde de doelman en schoot de vroege 0-1 tegen de touwen. Een vroege voorsprong voor de koploper, maar voor dat de uitfans waren uitgejuicht lag de bal er al weer in aan de andere kant! Via een snelle uitbraak kwam de bal voor de voeten van Joel Tillema, die de bal tegen keeper Ricardo Kieboom aanschoot, maar in de rebound was oud-Katwijker Jeffrey Jongeneelen de meest attente om de 1-1 binnen te werken. Twee goals in twee minuten. Een ongekend leuke start van een ijskoude derby.

Attractieve eerste helft
De wedstrijd was gelijk vanaf de eerste minuten ontbrand en dat was zeer bevorderlijk voor de amusementswaarde. Rijnsburg rook bloed en zette Katwijk fel onder druk. De koploper had moeite met de hoeveelheid werklust die de thuisploeg in het spel legde. Er kwam veel dreiging vanaf de thuisploeg, maar dat leidde niet tot al te grote kansen. De grootste kans kwam op naam van Giovalli Serbony; De spits kreeg een panklare voorzet en leek de bal voor het inkopen te hebben, maar de kopbal was veel te zwak en zodoende kon keeper Kieboom de bal met een ultieme poging net voor de lijn keren. Het had de verdiende voorsprong geweest, maar de kans was dus niet aan de spits besteed. Aan de andere kant had Mengerink een goede kans om zijn tweede te maken, maar de benen van Van Nieuwkoop strooiden roet in het eten. Ook Guus van Weerdenburg, vandaag spelend als een soort slot op de deur voor de driemans defensie had een enorme kans. Na een uitstekende actie waarbij verdediger Gino Damon het bos in werd gestuurd, was het opnieuw de keeper van de Uien die redding moest brengen. Zo eindigde een zeer attractieve eerste helft in 1-1, met Rijnsburgse Boys als bovenliggende ploeg. Katwijk had het lastig om mee te gaan met de strijd en energie die de zwart-gelen in de wedstrijd staken en mocht niet klagen met de gelijke stand nog op het bord.

Vlam in de pan
De tweede helft begon ook weer zoals hij geëindigd was: Het spel vloeide op en neer en dit zorgde voor kansen voor weer Mengerink en voor Tillema aan de andere kant. Echter ook nu weer waren keepers Kieboom en Van Nieuwkoop de baas. Toen werd de wedstrijd ineens ontsierd door rellen tussen de aanhang van beide clubs. De Katwijk-aanhang had zich verplaatst naar achter het goal van Van Nieuwkoop en daar sloeg de vlam in de pan. Allerlei objecten vlogen door de lucht en dat was ook de reden dat scheidsrechter De Winter beide ploegen naar de kleedkamer stuurde. Na een tussenkomst van de politie kon de wedstrijd na een dik kwartier weer worden hervat. De derby tussen Rijnsburg en Katwijk wordt normaal ook wel de “vriendelijke derby” genoemd, maar daar was vanmiddag zeker geen sprake van.

Weer Mengerink
Na de hervatting was de ziel een beetje uit de wedstrijd. Beide ploegen konden het niveau uit de eerste helft niet meer benaderen. Spanning was er wel, vooral omdat Katwijk nu al wist dat Kozakken Boys gewonnen had en het dus eigenlijk moest winnen. Het einde van de wedstrijd naderde en het leek er totaal niet meer op dat er een winnaar zou komen. Toen was daar ineens Marciano Mengerink. De spits kreeg een bal in de linkerkant van het strafschopgebied en kon profiteren van het zwakke verdedigen van Masies Artien. De verdediger dekte aan de verkeerde kant waardoor Mengerink ineens half vallend, vrij kon uithalen en zodoende in de allerlaatste seconde Katwijk tóch nog naar een overwinning schoot. Een enorme explosie van vreugde barste los bij de Katwijkers en dus wéér herhaalde Mengerink zijn recept wat hij een paar weken bij FC Lienden ook al had uitgevoerd.

Zo pakt de ploeg van Jack van den Berg de overwinning waar eigenlijk niemand meer op rekende. Beide ploegen leken al genoeg te nemen met één punt, maar uiteindelijk was daar toch weer het fenomeen Mengerink. Het was alweer de zoveelste keer dat Katwijk op deze manier toch nog de punten in de zak steekt. Kwaliteit of geluk van de kampioen? De tijd zal het uitwijzen.

Je las dit artikel geheel gratis. Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Overweeg dan om ‘Vriend van Voetbal247.nl te worden voor 5 euro per maand. Je leest er hier meer over.

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Tweede Divisie