donderdag, januari 27, 2022
HomeAdvertorialMeer zuivere speeltijd in het vrouwenvoetbal

Meer zuivere speeltijd in het vrouwenvoetbal

Je kunt een hoop clichés spuien over het voetbal. Een wedstrijd duurt 90 minuten en de bal is rond. Maar hoeveel wordt er nu echt gevoetbald? In 2019 werd de zuivere speeltijd in het herenvoetbal in de Eredivisie op zo’n 50 minuten geschat. Dat is best weinig. Hoewel we er geen getal aan kunnen koppelen, kan men stellen dat er in het vrouwenvoetbal méér zuivere speeltijd is. Waarom dat zo is, leggen we nu uit.

Sneller herpakken na overtreding

Overtredingen of vermeende overtredingen zijn een immer terugkerend facet van het voetbal. Vaak overdrijft het slachtoffer de pijn om de scheidsrechter te bewerken. Daar komt een hoop theater bij kijken. Tenminste: in het mannenvoetbal. Mannelijke profvoetballers blijven namelijk gemiddeld dertig seconden langer liggen dan vrouwen. Een halve minuut per geval dus, en dat telt aardig op. Het feit dat vrouwen zich sneller herpakken maakt dus al een groot verschil op het gebied van zuivere speeltijd.

Korter vreugdemoment na doelpunt

Een doelpunt vieren hoort erbij, het voetbal draait immers om het maken van doelpunten. Dat biedt ook de ruimte voor de televisieregie om herhaling te laten zien. Maar ook hier is er een duidelijk verschil tussen het mannenvoetbal en het vrouwenvoetbal. Waar mannen er gemiddeld een minuut over doen om een doelpunt te vieren, is dat bij de dames maar dertig seconden. Hoewel de scheidsrechter wat tijd bijtelt voor het vieren van doelpunten, is dat doorgaans niet een minuut per doelpunt. Ook dit zorgt dus voor meer zuivere speeltijd in het vrouwenvoetbal ten opzichte van het herenvoetbal.

Sneller het veld uit bij wissel

In de meeste voetbalwedstrijden wordt er verschillende malen gewisseld. Als het bord omhoog gaat om aan te geven welke speler er van het veld gaat, doen mannen er gemiddeld tien seconden langer over om naar de zijkant te gaan. Hoewel dat soms met gekrenkte ego’s te maken heeft, is er vaak ook sprake van tijd rekken. Dat doen vrouwen een stuk minder, waardoor er meer zuivere speeltijd ontstaat.

Nu kan men ervoer debatteren of het theater dat gemaakt wordt in het mannenvoetbal niet juist onderdeel is van het wedstrijdelement en integraal onderdeel is van de voetbalbeleving. Maar het feit is dat dit ervoor zorgt dat de bal relatief weinig rolt bij de mannen. En dat is toch een beetje zonde, want als de bal niet rolt, worden er ook geen doelpunten of mooie acties gemaakt.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS

[products limit="4" columns="2" products tag="tenue" orderby="rand" ]