Volg ons

Uitgelicht

[LONGREAD] Dwight Krolis: ‘Het is klaar zo, het is goed zo’

[LONGREAD] Dwight Krolis: ‘Het is klaar zo, het is goed zo’

Even abrupt als onverwacht kwam het nieuws dat Dwight Krolis per direct een punt achter zijn voetbalcarrière heeft gezet. De Rotterdamse linksback, die zijn grootste successen bij Noordwijk en Katwijk haalde, kon niet aarden in het zondagvoetbal en vond niet het plezier terug in het voetballen. ,,Na het laatste half jaar bij Capelle, waarbij ik ook nog ruzie kreeg met de trainer, twijfelde ik al over stoppen. Maar Leonidas belde en vroeg me er nog één seizoen aan vast te plakken. Nu ik er op terug kijk, had ik het eigenlijk niet moeten doen. Er valt de mensen bij Leonidas weinig tot niets te verwijten. De problemen van het vorige seizoen en het voor het eerst in jaren op zondag voetballen waren bijzaken.” De hoofdreden van dit plotselinge besluit bleek de belangrijkste pijler onder de carrière van Krolis. ,,Ik heb altijd voor mijn plezier en ontspanning gevoetbald. Na het vertrek bij Capelle was het plezier in het voetbal eigenlijk al weg, ik ben dat plezier, tegen beter weten in, terug gaan zoeken bij Leonidas. Het is klaar zo, het is goed zo.”

Er is veel bedrijvigheid rond de Maashaven in Rotterdam Zuid. De oude Maassilo staat echter nog fier overeind. Een gedeelte van het pand blijkt ingericht als kantoorruimte, op verdieping 4 is het kantoor van Young Up te vinden, een organisatie die zich richt op het versterken van de talenten van jongeren, met als doel hun positie op de arbeidsmarkt te verstevigen. Young Up is opgericht door Dwight Krolis, voormalig linksback van Zwart Wit ’28, TOGR, Noordwijk, Katwijk, Capelle en Leonidas. Al tijdens zijn periode als voetballer blijkt Krolis geen doorsnee voetballer. Hij is maatschappelijk betrokken, gaat graag de dialoog aan, ook over de lastigste kwesties en hij heeft een, voor een voetballer, unieke eigenschap: zelfkritiek. ,,Ik was allereerst geen exceptioneel talent en ik heb altijd hard moeten werken. Daarnaast ben ik altijd op zoek naar verbeterpunten. Of ik nu aan het werk ben en jongeren begeleid op de arbeidsmarkt, of bezig ben voetbal, of gewoon in het echte leven. Ik zie kritiek van anderen ook niet als iets negatiefs. Diezelfde mensen hebben de moeite genomen om naar mij te kijken, zichzelf een mening te vormen en deze met mij te delen. Al die aandacht en moeite ervaar ik als positief. Natuurlijk is het niet leuk als mensen vinden dat je iets niet goed doet en de ende keer trek ik het beter dan een andere keer. Aan de andere kant vind ik ook dat spelers te vaak niet beseffen dat ze in het eerste team van de club van die mensen mogen spelen. In het profvoetbal komen de mensen naar het stadion voor de voetballers, in het amateurvoetbal komt een speler voor hun club spelen. Daar is de club nog echt van de mensen. En dat straalt saamhorigheid uit. Naast het plezier is dat gevoel van saamhorigheid ook iets wat ik nodig heb.”

In de jeugd vond Krolis het goede gevoel van het samen voetballen boven het voetballen op niveau. Pas in de B-jeugd komt hij voor het eerst uit in een vertegenwoordigend jeugdelftal. Hij heeft dan de overstap gemaakt naar Spartaan ’20, een van de amateurclubs waarvan hun vertegenwoordigende jeugdteams op hetzelfde niveau spelen als diverse profclubs. Het zijn echter niet de profclubs die de jonge Dwight Krolis weten te inspireren om meer uit zijn talenten te halen dan hij nu doet. Als Spartaan ’20 op Nieuw Zuid moet spelen tegen hun leeftijdsgenoten van Quick Boys, speelt het eerste elftal ook thuis. Krolis heeft snel door dat hier niet om zomaar een potje gaat en hij probeert via de opgang naar het hoofdveld wat flarden op te pikken van de wedstrijd. ,,Maar toen ik zag wat daar gebeurde, geloofde ik mijn ogen niet. Wat gebeurt daar? En wat moet ik doen om daar ooit aan mee te doen.” Die paar minuten van Quick Boys – Katwijk maken een dusdanige indruk op Dwight Krolis, dat hij zichzelf voorneemt om die wedstrijd minimaal 1 x te spelen. Krolis heeft een doel voor ogen en weet nu dat hij de stap wil maken naar de top van het amateurvoetbal.

In Rotterdam kon hij terecht bij het roemruchte Zwart Wit ’28. De, inmiddels ter ziele gegane, vereniging ging echter zijn laatste seizoen in, want begin 2004 werd de club failliet verklaard. Krolis vond onderdak bij TOGR. De club uit Charlois zou dat seizoen degraderen en bestaat inmiddels ook niet meer. Krolis had echter de interesse van Noordwijk weten te wekken. ,,Ik kwam daar in een ploeg met, onder andere, Rocky Pitti, Bram Meurs en Joost Leonard. De sfeer onderling was echt geweldig. Ik heb echt een fantastische tijd gehad. Ook Noordwijk volg ik nog steeds. Alleen tijdens die beslissingswedstrijd voor het kampioenschap tussen Noordwijk en Quick Boys was het gevoel dubbel. Ik snapte de Katwijksupporters wel, dat zij hun rivaal het liefst zo hard mogelijk onderuit wilden zien gaan, maar voor mij betekende het dat ik niet nog een derby kon spelen (Krolis speelde er uiteindelijk 2, in seizoen 2009 – 2010 werden beide derby’s een prooi voor de thuisploeg. Beide derby’s eindigden in 2-1).”

Na vier seizoenen Noordwijk haalt Cees Bruinink de linkerverdediger naar Katwijk. Er volgen 5 turbulente seizoenen, met 2013 als absoluut hoogtepunt. ,,Bij Noordwijk was de spelersgroep fantastisch, bij Katwijk klopte het totaalplaatje. Een goede groep, een grote, meelevende aanhang en een mooi plan om door te groeien naar de absolute top in het amateurvoetbal.” In Krolis’ zijn eerste seizoen op De Krom heeft Katwijk op de slotdag een Houdini-act nodig om in de nacompetitie voor de Topklasse te geraken. Katwijk begint de laatste speeldag op plek 7, wat geen plaatsing voor de nacompetitie zou betekenen, maar door een overwinning op Scheveningen en falende concurrenten eindigen de Krombewoners op plek 5. De barrage tegen GVVV was ook een prooi voor Katwijk, waarna er een enorm volksfeest in Katwijk Noord losbrak. Het bleek allemaal een voorbode op een nog mooier volksfeest drie jaar later. Na een vierde en een derde plek in de Topklasse werd Katwijk in 2013 kampioen. De daaropvolgende dubbele ontmoeting tegen Achilles ’29 voor de algehele landstitel waren wellicht de twee beste wedstrijden van Krolis in dienst van Katwijk. ,,Thuis konden we aanvallend geen vuist maken, maar stonden we echt goed te verdedigen. In de return zou scheidsrechter Karremans fluiten. Die hadden we eerder dat seizoen gehad in de uitwedstrijd tegen Noordwijk, op het terrein van VVSB. Die wedstrijd dreigde te ontaarden in een enorme schoppartij, maar hij trok geen kaart, niks. We besloten om er tegen Achilles ’29 vol op te klappen, daar hebben we ze in het eerste half uur echt mee overrompeld. Na de 0-3 hebben we als leeuwen verdedigd, ballen die weggewerkt moesten worden, werden ook echt weggewerkt. De algehele landstitel was echter wel een toetje, het echt grote feest was na het behalen van het kampioenschap van de Topklasse.”

Fred Benson IJsselmeervogels

De titel werd echter ook op een onorthodoxe wijze binnengehaald. ,,Tijdens het trainingskamp in de winterstop werd de basis gelegd voor de titel. Het was die week zo ontzettend gezellig, we zijn daar echt naar elkaar toegegroeid. Toen we de eerste wedstrijd na de winterstop met 1-9 wonnen bij DETO werden we bevestigd in het goede gevoel. Een lange serie overwinningen volgde.” Katwijk en naaste concurrent GVVV hebben allebei nog een wedstrijd in te halen. Doordat de burgemeester van Spakenburg het niet ziet zitten om de kampioenswedstrijd van Katwijk op zaterdagmiddag binnen zijn gemeentegrenzen te hebben, speelt Katwijk op donderdagavond in en tegen Spakenburg. De kampioenswedstrijd eindigt in een deceptie. ,,We stonden echt stijf van de zenuwen die avond. Voor de meesten van ons was het de eerste keer dat we zo dicht bij een grote prijs waren. Spakenburg had zelf ook nog de punten nodig in de strijd tegen degradatie en blies ons volkomen van het veld af. Twee dagen later werden we, doordat GVVV verloor bij Hardenberg, alsnog kampioen. Dat was echt een bizarre middag. De wedstrijd was, dankzij een straalverbinding live te zien op De Krom. Het was echt hartstikke vol. Toen was er ook nog geen Fox, dus dat hadden de mensen bij Katwijk en Hardenberg zelf allemaal geregeld. Het was echt een heel bijzondere manier om kampioen te worden.”

Na het absolute hoogtepunt in de carrière van Dwight Krolis volgen de magere jaren. Eerst was daar de bizarre degradatie met Katwijk. Daarna speelt Krolis nog drie seizoenen voor Capelle, waarin het laatste seizoen gekenmerkt wordt door ruzie met de trainer en een vertrek van ’t Slot. Het afgelopen half jaar was Krolis nog actief voor Leonidas, maar gebrek aan plezier deed hem besluiten om een einde te maken aan zijn actieve voetbalcarrière. Hoewel… ,,Het kriebelt nog wel, maar ik zie het niet meer zitten om nog bij een club in te stappen. Ik organiseer nu een paar jaar een zomertoernooi en vind het leuk om op een andere manier met voetbal bezig te zijn. Daarom denk ik ook erover na om een eigen club te starten en deze, met een eigen visie, op te bouwen. Kleinschalig, met talentvolle voetballers, die we dan ook maatschappelijk kunnen begeleiden. Bij Young Up krijgen we vaak afvallers uit jeugdopleidingen van profclubs over de vloer. Die hebben maatschappelijk niets om op terug te vallen en lopen echt even vast. Dit wil ik voorkomen door prestaties op school mee te laten wegen in het voetbal. Niet presteren op school betekent niet spelen bij de club. Ondertussen kan ik met een goede groep spelers het eerste team binnen afzienbare tijd van de Vierde naar de Tweede Klasse krijgen. En wie weet een keer een wedstrijd tegen Katwijk. Dat zou echt mooi zijn.”

Voetbal247.nl is volledig gratis te lezen, maar wordt net als veel clubs en bedrijven geraakt door de gevolgen van Coronavirus. Juist in deze tijd zetten we juist een stap extra, om nog uitgebreider verslag te doen van wedstrijden en het laatste nieuws. We zien echter dat de advertentie-inkomsten zijn teruggelopen. We zouden om die reden een kleine donatie zeer waarderen. Op die manier kunnen alle artikelen, reportages en interviews gratis en zonder betaalmuur toegankelijk blijven.

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Uitgelicht