woensdag, 19 juni 2024
Voetbal247.nlAanbevolenLeesvoer voor voetbaltrainers: verbreed je kennis met deze boeken

Leesvoer voor voetbaltrainers: verbreed je kennis met deze boeken

Leren doe je elke dag. Zeker als voetbaltrainer. De trainersopleidingen bieden je veel theoretische en praktische kennis. Een eigen stijl ontwikkel je pas in de praktijk. Laat je inspireren door de visie van ’s werelds beste voetbaltrainers, door experts op het gebied van sportpsychologie, inspanningsfysiologie, tactiek en de ervaringen van topspelers. Voetbal247.nl heeft, speciaal voor voetbaltrainers maar uiteraard ook voor echte liefhebbers die het spelletje beter willen begrijpen en doorgronden, een overzicht gemaakt van de beste ‘vakliteratuur’ van het hedendaagse, moderne voetbal.

De filosofie van toptrainers

Jürgen Klopp – Vollgasfussball
Jürgen Klopp maakte indruk bij Liverpool en Borussia Dortmund met spectaculair voetbal. Met zelf opgeleide of goedkope spelers werd Borussia in 2011 Bundesligakampioen. Veel belangrijker dan het succes is echter de spelstijl: das Vollgasfussball, gebaseerd op die Gegenpressing. Klopp hanteert een offensieve filosofie die conditionele sterkte, collectiviteit én individuele klasse combineert. In Vollgasfussball wordt de filosofie tot in detail ontleed. Een aanrader. Meer weten over dit boek kan hier.

Massimiliano Allegri – Hou het simpel
De voetbalvisie van Massimiliano Allegri kenmerkt zich door op de juiste momenten te profiteren van de inventiviteit, creativiteit en het vermogen tot improviseren van elke afzonderlijke speler. Hij propageert de kracht van eenvoud en heeft dat tot de basis van zijn aanpak gemaakt. Een filosofie die volgens hem van toepassing kan zijn op elke situatie, van sport tot werk en school. In dit boek laat hij in 32 eenvoudig te volgen regels zien dat de basis van succes gelegd wordt door een simpele, eenvoudige spelwijze, taakopvatting en uitleg. Zijn regels zijn gebaseerd op de lessen die hij zelf in zijn carrière geleerd heeft en worden aan de hand van anekdotes uit zijn rijke voetbalcarrière en autobiografische voorbeelden geïllustreerd.
Meer weten over dit boek kan hier.

Pep Guardiola, de evolutie van een voetbaltrainer
Tijdens drie uitzonderlijke seizoenen bij Bayern München kreeg Martí Perarnau volledig toegang tot de Duitse topclub: zijn spelers, staf, bestuursleden en, bovenal, manager Pep Guardiola. In het vervolg op Herr Pep, het hoog gewaardeerde eerste boek over Guardiola’s eerste volledige seizoen bij Bayern, neemt Perarnau nu het volledige dienstverband onder de loep van de geboren Catalaan in Beieren. Het boek is een bijzonder portret van misschien wel de beste voetbaltrainer van het moment. En dat in een extreem complexe omgeving, waar het behalen van topprestaties altijd op één staat en de druk intens is. Perarnau schrijft voortreffelijk en levert een portret en analyse ineen. Heerlijk leesvoer voor de voetballiefhebber van het hoogste niveau. Leerzaam en openhartig. Over een trainer die zichzelf altijd wil blijven ontwikkelen en dat proces bijna filosofisch aanpakt. Meer weten over dit boek kan hier.

Louis van Gaal, de trainer en de totale mens
Hoeveel ‘Van Gaal’ zit er in het huidige mondiale voetbal en wie ziet hij als zijn natuurlijke opvolgers? Robert Heukels spreekt niet alleen uitgebreid met Van Gaal zelf, maar ook met vele nationale en internationale kopstukken uit de voetbalwereld, waaronder Erik ten Hag, Marc Overmars, Robin van Persie, Arjen Robben, Frank Rijkaard en Pep Guardiola. LvG biedt een unieke en nieuwe blik op een beeldbepalende trainer en een bijzonder mens. Meer weten over dit boek kan hier.

Arsene Wenger, The Inside Story of Arsenal Under Wenger
Arsene Wenger is uniek in zijn soort. Vrijwel geen enkele coach wist zo lang aan de top te blijven werken en dezelfde club trouw te blijven. Wat is zijn geheim? Dat lees je in de Engelstalige biografie The Inside Story of Arsenal Under Wenger. Bestellen kan hier.

Sportmanagement

Toon Gerbrands – Mijn stijl: succes is een manier
In Mijn Stijl legt Gerbrands uit wat er schuilgaat achter zijn succesvolle methode. Wat is het onderscheidend DNA van een leider? Is succes maakbaar? En hoe ziet de voetbalclub van de toekomst er eigenlijk uit? Aan de hand van vele praktijkvoorbeelden uit zijn imposante loopbaan in de topsport duidt hij zijn manier van leidinggeven. Meer weten over dit boek kan hier.

Tactiek

Pieter Zwart – De val van Oranje. En hoe we weer kunnen herrijzen
Pieter Zwart is uitgegroeid tot Nederlands belangrijkste voetbalnerd en wist het zelfs op jonge leeftijd al te schoppen tot de hoofdredactie van Voetbal International. Lees in zijn boek waarom we het ex-voetballerskartel moeten breken, onze man moeten laten lopen en de flanken cadeau moeten geven. En wist je dat wij Nederlanders eigenlijk helemaal niet kunnen aanvallen? Young kid Pieter Zwart (1992) is kritisch, maar schetst ook een alternatieve, hoopvolle toekomst voor Oranje. Meer weten over dit boek kan hier.

Train Like Barcelona, Play Like Barcelona – Marcus Dibernardo
Dit boek gaat niet over de details van de tactiek van FC Barcelona. Dit boek gaat over trainingsmethodes van de Catalaanse topclub, die in de gehele club verankerd zitten. Het gaat over de vier fases van het voetbal: aanvallende omschakeling, aanvallende organisatie, defensieve omschakeling en defensieve organisatie. Het ‘Tiki Taka’ spel van Barcelona komt voort uit de voetbalvisie, die wordt ingeslepen op de training. Meer weten over dit boek kan hier.

Sportpsychologie

Bram Meurs – VoetbalPsychologie
Bram Meurs rook aan het profbestaan in de jeugd van PSV en FC Eindhoven, maar speelde daarna jarenlang in de top van het amateurvoetbal bij Noordwijk en IJsselmeervogels. Naast het voetbal besloot Meurs sociaal & organisatiepsycholoog te studeren en specialiseerde zich in sportpsychologie. Zijn kennis en visie op specifieke voetbalpsychologie beschrijft hij in het gelijknamige boek. Meer weten over dit boek kan hier.

Kopkracht, voetbalintelligentie het analytische brein van topvoetballers
Wat maakt spelers als Cruijff, Messi, Pélé en Ronaldo tot wereldklasse? Uit het onderzoek van Vestberg, Petrović en Lerner blijkt dat slechts een op de duizend mensen een vergelijkbare verwerkingscapaciteit heeft als de elitespelers Cruijff en Messi. Op basis van de testresultaten konden de auteurs accuraat voorspellen hoeveel doelpunten en assists de spelers zouden gaan maken. In dit boek wordt voor het eerst beschreven welke specifieke hersenfuncties nodig zijn om voetbal of een willekeurig andere sport op topniveau te kunnen bedrijven.. Het gaat daarbij om een in uitzonderlijke mate ontwikkeld vermogen om spelsituaties te analyseren, te verwerken en daar in een split second naar te handelen. Meer weten over dit boek kan hier.

Voetbal IQ, het geheim van slimme spelers
Vraag spelers welk lichaamsdeel het belangrijkste is bij voetbal en ze zeggen: je voeten. Maar het zijn je ogen! Slimme spelers zijn steeds aan het rondkijken: als ze de bal hebben, maar ook vóórdat ze de bal krijgen. Zodat ze iedereen steeds een stap voor zijn. Voetbal IQ – Het geheim van slimme spelers is het nieuwe standaardboek voor junioren én hun trainers. Met 48 korte hoofdstukken over elk aspect van het spel. Voor kinderen (10+) die een betere speler willen worden en trainers die meer uit hun jeugdteam willen halen. Meer weten over dit boek kan hier.

Periodisering en conditie

Hoe simpel wil je het hebben? Eigenzinnige voetballessen en spraakmakende anekdotes van Raymond Verheijen
Raymond Verheijen (1971) trekt in de media en op Twitter al jaren de aandacht met soms provocerende uitspraken over coaches die hun teams verkeerd trainen, met slechte prestaties en onnodige blessures als gevolg. Sommigen vinden hem een betweter, maar zijn baanbrekende methoden zijn gebaseerd op objectieve inzichten en blijken keer op keer effectief. Hij trainde en adviseerde niet voor niets veel topclubs uit binnen- en buitenland. In Hoe simpel wil je het hebben? legt hij dat nu ook uit aan het grote publiek, met eenvoudige voorbeelden en in begrijpelijke taal. Meer weten over dit boek kan hier.

Voetbalconditie, een praktische en wetenschappelijke benadering
Voetbalconditie kent de laatste jaren een enorme ontwikkeling. Dankzij verschillende technische middelen zoals hartslagmeters, GPS, iPad en andere meetinstrumenten is het inzicht in voetbalwetenschap snel toegenomen. Heel wat zaken die tot voor enkele jaren behoorden tot de wekelijkse trainingroutine behoorden worden nu weerlegd. Dit boek speelt in op die ontwikkeling door op een verstaanbare manier aan elke trainer een houvast te geven om zijn trainingen succesvol te plannen. In het eerste gedeelte wordt dieper ingegaan op het lichaam van een voetbalspeler. Hoe werkt een spier, welke energiesystemen gebruikt een speler en wat is het verschil tussen extensieve en intensieve oefeningen. Deze inleiding vormt de basis om dieper in te gaan op de verschillende aspecten van de trainingsleer. Waarom ontwikkelt de ene speler sneller dan de andere en waarom is individualisering en differentiëring noodzakelijk om spelers beter te maken. Ten slotte wordt die kennis vertaald in praktische toepassingen zoals oefenstof, blessurepreventie en een handige leidraad om het voetbalseizoen te plannen.
Meer weten over dit boek kan hier.

Strength Training for Soccer – Bram Swimmen
Een krachtige speler kan sneller sprinten, hoger springen, is wendbaarder en harder schieten. Strength Training for Soccer biedt een wetenschappelijke benadering van krachttraining in het voetbal. Het schetst een trainingroutine die de verschillende aspecten van het voetbal verbetert, waaronder kracht, snelheid, coördinatie en flexibiliteit. Het geeft daarnaast periodiseringmethodes om ervoor te zorgen dat spelers dichter bij hun top komen over een langere duur. Meer weten over dit boek kan hier.

What is Tactical Periodization? – Xavier Tamarit
Tactische periodisering is een methode, ontwikkeld door de universiteit van Porto. Het is populair geworden door trainers als José Mourinho en Andre Villas Boas. Het baseert zich op het focussen op vier fases in het voetbal: aanvallende organisatue, de omschakeling van verdediging naar aanval, de defensieve organisatie en de omschakeling van aanval naar verdediging. De methode helpt spelers om zich te gedragen naar de tactiek die een wedstrijd vraagt. In elke training wordt aandacht besteed aan minimaal één van de vier fases. Meer weten over dit boek kan hier

Periodization Fitness Training – A Revolutionary Football Conditioning Program
Javier Mallo werkte als fitness coach bij Real Madrid, Manchester City en Atletico Madrid. In zijn boek legt hij uit hoe je een duidelijk georganiseerde en gestructureerde fitness training samenstelt. Periodisering is het systematisch plannen van fitness trainingen. Dit boek helpt je bij het vinden van de juiste trainingsintensiteit om het team de beste prestatie te laten leveren in de verschillende fases van het seizoen. Meer weten over dit boek kan hier

De filosofie van topspelers

Andrea Pirlo – I Think Therefore I Play
Andrea Pirlo was één van de meest begenadigde middenvelders van zijn generatie. Een winnaar van de Wereld Cup en de Champions League, wiens speelstijl een voorbeeld was voor velen. Hij beschikte bovendien over een dodelijke vrije trap. In zijn biografie deelt hij zijn eigenzinnige visie op het voetbal op luchtige wijze. Meer weten over dit boek kan hier

Johan Cruijff – Mijn verhaal
Johan Cruijff geldt als een voetbalicoon. Voor velen was hij de beste Nederlandse speler aller tijden. De invloed van zijn speelstijl en voetbalfilosofie was en is nog altijd groot. Zowel voor- als tegenstanders luisterden geboeid als hij het woord nam, op zijn onnavolgbare wijze. Nu is dan het woord aan hemzelf, in deze meeslepende autobiografie. Hierin geeft hij zíjn visie op alles wat hem bezighield, op het voetbal en op het leven. Johan Cruijff – Mijn verhaal is een heel persoonlijk boek, het enige met zijn éígen verhaal. Als je het leest, is het alsof hij zelf tegen je praat. Eindelijk leren wij de echte Johan kennen. Meer weten over dit boek kan hier

Ik, Zlatan
Ik, Zlatan is het boeiend en knap beschreven levensverhaal van Zlatan Ibrahimovic. Het wordt verteld in zijn eigen woorden en opgeschreven door David Lagercrantz. Van straatjongen in een immigrantenwijk in Malmö tot superster in de Champions League. Het leven van Zlatan leest als een voetbalsprookje met een rauw randje.
Meer weten over dit boek kan hier

Basta, rauwe, eerlijke en openhartige autobiografie Marco van Basten
Marco van Basten is een van de grootste voetballers aller tijden, maar is voor velen altijd enigszins een mysterie gebleven, een enigma, iemand die ogenschijnlijk nooit het achterste van zijn tong liet zien. Intelligent, analytisch sterk, welbespraakt, maar uiterlijk onbewogen, wellicht zelfs emotieloos. BASTA is de rauwe, eerlijke, maar vooral ook zeer onthullende autobiografie van Marco van Basten. Het complete verhaal over zijn jeugd, de ingewikkelde relatie met zijn ouders, zijn carrière – de gekte in Italië, het ek ’88, het mislukte wk ’90 – zijn relatie met Johan Cruijff, het pijnlijke verhaal van de enkel, financiële tegenslagen, talloze successen en evenzovele dieptepunten. Meer weten over dit boek kan hier

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD