Volg ons

Lifestyle

Lage energieprijs pleister op de wond bij lokale voetbalverenigingen

Lage energieprijs pleister op de wond bij lokale voetbalverenigingen

Het stilvallen van de competitie heeft de lokale voetbalverenigingen zwaar getroffen. Terwijl de kosten over het algemeen gewoon doorlopen, vielen vrijwel alle inkomsten opeens weg. Geen opbrengsten uit entreeheffing, geen omzet uit kantineverkopen en geen huurpenningen van derden, die de beschikbare ruimte soms huren voor feesten of evenementen. Een zorgelijke situatie, vooral ook omdat veel verenigingen het toch al niet zo breed hebben. De lage energieprijs vormt voor hen nog een kleine pleister op de wond.

Energieprijzen doken in rap tempo omlaag
De vraag naar energie nam onder invloed van de coronacrisis fors af. Minder vraag betekent doorgaans een daling van de prijs en het effect daarvan is nu goed zichtbaar. Bovendien heeft de handelsoorlog tussen de olieproducerende landen de prijs voor energie ook flink doen afnemen. Al met al zijn dat voor de eindgebruikers gunstige ontwikkelingen, want bij een gelijkblijvend verbruik zal de rekening dus een stuk lager uitvallen.

Fors aandeel in jaarlijkse begroting
Bij een voetbalvereniging is de energierekening een hoge kostenpost. Het bedrag vormt meestal minstens vijftien procent van de totale begroting. Het verwarmen van de accommodatie, de voorzieningen om na een wedstrijd een warme douche te kunnen nemen, de verlichting langs het veld, al die zaken slurpen energie. Penningmeesters doen er verstandig aan om juist nu actie te ondernemen. De tarieven voor energie vergelijken met elkaar kan tot de conclusie leiden dat de huidige aanbieder te duur is. Zeker bij een hoog maandverbruik kan dat een flink bedrag schelen.

Vergoeding vanuit de overheid
Net als ondernemers konden ook voetbalverenigingen onlangs aanspraak maken op een bedrag van vierduizend euro vanuit de overheid. Een bedrag dat voor veel verenigingen slechts een druppel op de gloeiende plaat is. Immers, het is een eenmalige uitkering, terwijl vaste kosten maandelijks terugkeren. Er zal dus nog een gat in de begroting resteren en dat moet worden gedicht. Het overstappen van energie kan daarbij goed helpen, dit is immers een blijvende verlaging van de maandelijkse uitgaven. Daarmee kan alsnog een deel van de grote verliezen worden gecompenseerd. Het blijft natuurlijk behelpen, maar alle kleine beetjes zijn meegenomen.

De toekomst
Er zijn landen waar het bedrijven van sport op lokaal niveau heel anders is geregeld. Niet in een verenigingsmodel, maar met een soort sportbedrijf, geleid door een betaalde professional. Wellicht zal deze optie in de loop der jaren ook in ons land de standaard worden.

Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Lifestyle