maandag, 17 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieKritische trainers lanceren nieuw play-off model

Kritische trainers lanceren nieuw play-off model

Ze lieten zich afgelopen seizoen meermaals zeer kritisch uit over de huidige competitieopzet in de Tweede Divisie, waarin haast louter ‘negatieve degradatiespanning’ heerste. Hans Kraay jr. (FC Lienden), John de Wolf (Spakenburg), Danny Buijs (Kozakken Boys), Ton du Chatinier (AFC) en Dick Schreuder (VV Katwijk) kraakten echter niet alleen de huidige opzet, ze komen ook met een verbeterd concept.

Negatieve spanning
In De Telegraaf ontvouwen ze hun plan, dat werd gepresenteerd in een door de coaches geïnitieerd gesprek met KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee. Kraaij jr daarover: “De competitie van de Tweede Divisie bestaat voor 95 procent uit negatieve spanning. Er waren 18 clubs. Jong AZ werd tien ronden voor het einde al kampioen met 161 punten. Ik chargeer, maar iedereen begrijpt wat ik bedoel. Tot drie duels voor het einde hebben elf clubs moeten strijden om van de onderste vier plekken af te komen. Niet één club in de topzes van de Tweede Divisie speelde ergens voor. Het is één brok negativiteit.”

De Lienden-coach legt ook hun oplossing uit: “Je hoeft er geen hogere wiskunde voor te hebben gestudeerd en er hoeven geen districten over te stemmen. Wij hebben geëist dat er spanning komt, een beetje volgens het Amerikaanse model in het ijshockey en honkbal.”

Periodekampioenen
“De nummer één is straks niet automatisch kampioen. Wij willen dat er vier periodekampioenen komen in een seizoen. Twee periodes van acht duels en twee periodes van negen duels. Dan heb je exact 34 wedstrijden. De vier periodekampioenen spelen een halve finale en een finale na de competitie. De winnaar speelt een dubbel tegen de nummer één van de competitie. Zo heb je voor iedereen het hele seizoen positieve spanning. Alle clubs die we hebben gesproken vinden het prachtig. We willen ook af van vier degradanten. Alleen de onderste twee degraderen. De derde van onderen speelt tegen de winnaar van het periodekampioenschap in de Derde Divisie. Het kostte 1.30 minuut om het te bedenken en je kan het ook in 1.30 minuut uitvoeren.”

Niet te wachten op beloftenteams
Los van het omkeren van de negatieve spanning naar positieve spanning deden de trainers ook hun zegje over de beloftenteams: “Wij hebben duidelijk gemaakt dat we ons achter die 90 procent van alle clubs scharen die geen beloftenteams meer in de competitie willen. Je bent er na jaren in geslaagd om de topamateurs van de zaterdag en zondag bij elkaar in een amateurpiramide onder te brengen. Laat ze het in die Tweede Divisie dan ook met elkaar uitvechten. De clubs zitten niet te wachten op beloftenteams van grote profclubs.”

Het is niet duidelijk hoe Van der Zee heeft gereageerd op het plan.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD