Volg ons

Tweede Divisie

Kozakken Boys voorkomt nieuw ‘Jong AZ-scenario’

Kozakken Boys voorkomt nieuw ‘Jong AZ-scenario’

Men zal op De Krom nog weleens terug gedacht hebben aan de start van het afgelopen jaar, voorafgaand aan de topper in de Tweede Divisie tussen Katwijk en Kozakken Boys. In 2017 speelde de thuisploeg de eerste wedstrijd van het nieuwe jaar tegen Jong AZ. De Alkmaarders kwamen met een voorsprong van 8 punten naar De Krom en er was bij Katwijk alles aan gelegen om die voorsprong te verkleinen en de competitie weer spannend te maken. Dat lukte toen niet, waardoor Katwijk als laatste afhaakte en de spanning al vroeg uit de competitie was verdwenen. Dit seizoen stonden de Krombewoners aan de andere kant van de score en konden ze voornaamste concurrent Kozakken Boys al tijdens de eerste speelronde van het nieuwe jaar definitief uitschakelen in de strijd voor het kampioenschap. De ploeg uit Werkendam voorkwam echter een Jong AZ-scenario en bracht door een knappe 0-2 overwinning op De Krom de spanning terug in de Tweede Divisie.

Controle
Niet alleen de bespiegelingen vooraf waren gelijk aan die van 2017, ook de wedstrijd zelf toonde enige gelijkenis. Ook vandaag had Katwijk met name in de eerste helft de controle over de wedstrijd, maar waar de thuisploeg toen tot echte kansen kwam, kon Katwijk vandaag niet verder komen dan mogelijkheden. Marciano Mengerink testte twee keer, vanuit een lastige hoek, de kwaliteiten van doelman Richard Arends, laatstgenoemde had het verder eigenlijk alleen druk met het over en naast kijken van schoten van afstand en zwak gemikte kopballen uit corners en vrije trappen.

Averij
Kozakken Boys liep wel averij op in de personele bezetting. Trainer Danny Buijs werd binnen 40 minuten gedwongen twee keer te wisselen. Leon Bot en Mahmut Sonmez raakten beiden al in de eerste helft dusdanig geblesseerd dat verder spelen geen optie was. Sonmez liep die blessure op na een stevige overtreding van Omar Hamdi, die daarvoor de enige gele kaart van de wedstrijd gepresenteerd kreeg. Verder overleefde Kozakken Boys de eerste Katwijkse storm en kon het, naarmate de eerste helft vorderde, ook zelf tot aanvallen komen. Daarbij liet vooral Ahmad Mendes Moreira zich een aantal keer zien. Het bleek allemaal slechts een klein voorproefje voor wat er in de tweede helft ging komen.

Smaakmaker Mendes Moreira
Daarvoor diende Danny Buijs wel een en ander om te zetten in de rust. Deels gedwongen door de wissels in de eerste helft richtte de scheidend coach van de Werkendammers zijn middenveld iets anders in. Met als gevolg dat Katwijk in de tweede helft aan voetbal niet meer toekwam en bleef steken in niets meer dan goede bedoelingen. Meer en meer greep Kozakken Boys de macht op het middenveld en trok het de wedstrijd naar zich toe. In de openingsminuten van de tweede helft werd topscorer Ahmed El Azzouti nog in de diepte gevonden, maar daarna kroop Kozakken Boys steeds dichter richting het strafschopgebied van Katwijk. Dit leidde uiteindelijk tot een hoofdrol voor Mendes Moreira. In twee identieke situaties hadden achtereenvolgens Kay Blokland en invaller Raoul Esseboom geen antwoord in het lijf aan lijf frommelduel met de buitenspeler. Dat leidde in de 64e minuut tot de 0-1 van El Azzouti, die de bal op een heel klein strookje niemandsland in het vijfmetergebied van Ricardo Kieboom oppikte en snel onder de doelman van de Katwijkers door schoof. Een klein kwartier later was het Mendes Moreira zelf die scoorde, nadat hij eerst Esseboom in de luren legde, door slim gebruik te maken van het lichaam.

Moed der wanhoop
Katwijk probeerde het nog wel met de moed der wanhoop, maar kon een nederlaag niet meer voorkomen. Kozakken Boys zag het gat met koploper Katwijk slinken van 9 naar 6 punten en wipte bovendien over Rijnsburgse Boys heen in de stand op de ranglijst. De spanning is terug in de Tweede Divisie en Mendes Moreira was het middelpunt van de Werkendamse feestvreugde. Katwijk-coach Dick Schreuder zal nu sneller geloofd worden, wanneer hij zegt dat de competitie nog lang niet gespeeld is, maar dat zal hij niet als winstpunt zien, na deze thuisnederlaag in de topper tegen Kozakken Boys.

Voetbal247.nl is volledig gratis te lezen, maar een kleine donatie wordt gewaardeerd!

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Meer over Tweede Divisie