Volg ons

Exclusief

‘Kozakken Boys heeft aanvallend meer power, Katwijk defensief volwassener’

‘Kozakken Boys heeft aanvallend meer power, Katwijk defensief volwassener’

In aanloop naar de kampioenskraker tussen Kozakken Boys en Katwijk blikt Voetbal247.nl deze week uitgebreid vooruit. In dit artikel werpt Gert Jan Karsten, als trainer van HHC de huidige nummer 3 van de Tweede Divisie, in gesprek met Voetbal247.nl een blik op het zinderende affiche. Hij beleefde vorig jaar een enigszins vergelijkbaar beladen slotduel, toen UNA en HHC in een rechtstreeks duel uitmaakten wie zich zou handhaven: ,,Mijn gevoel zegt dat Katwijk middels een gelijkspel kampioen gaat worden.”

Genieten
,,Er wordt soms wat negatief over de Tweede Divisie en de voetbalpiramide gesproken, maar in mijn ogen is de Tweede Divisie een hartstikke mooie competitie en zorgt de huidige opzet ervoor dat het in veel divisies nog tot op het laatst heel erg spannend is”, pleit Karsten voor iets meer trots en positiviteit op ’s lands hoogste amateur cq semi-profniveau. ,,Ik heb als trainer vorig jaar genoten van de wedstrijd UNA – HHC en ik denk dat Kozakken Boys – Katwijk in feite nog mooier is omdat er wordt gestreden om het kampioenschap, vanwege de te verwachten ambiance, spanning en veel toeschouwers die het zal trekken. Juist daarom vind ik dat je als speler, trainer, bestuurder of supporter ook echt moet genieten van zulke wedstrijden. Dit is waar we het allemaal samen voor doen.”

Voorbereiden
,,Vooropgesteld: ik denk dat zowel Jack van den Berg als Danny Buijs heel goed weten hoe ze hun ploegen moeten voorbereiden op deze wedstrijd. Jack is geloof ik al veertig jaar trainer en heeft zoveel kampioenschappen behaald en Danny heeft als speler ook alles meegemaakt.”

Gewone dingen doen
,,Ik weet nog dat het in zo’n week voorafgaand heel lang duurt voordat het zaterdag is. Je ziet opeens ontzettend veel volk in de kantine bij voorverkoopavonden en daaraan merk je dat er echt wat gaande is. Wellicht zal er vuurwerk zijn bij de donderdagavond-training van Katwijk en Kozakken Boys. Als trainer ben je beperkt in je invloed: van echt trainen is geen sprake meer, het is vooral een kwestie van accenten leggen. In mijn ogen werkt het het beste om de gewone dingen te doen en de ontspanning met elkaar te zoeken. Natuurlijk zijn er op de wedstrijddag de gezonde zenuwen. We zijn destijds tegen UNA iets vroeger vertrokken, hebben onderweg lekker gegeten. Ik geloof zelf niet zo in van die motivatiespeeches of filmpjes. Je leest dat af en toe van trainers die iets hebben gewonnen, maar gek genoeg hoor je niks over dat soort filmpjes als er verloren is.”

Positieve flow
,,Vorig jaar was het bij ons zo dat we het hele jaar op een p/d plek hadden gestaan. Na de nederlagen tegen Jong Vitesse en Jong Twente waren we min of meer al begraven, binnen de club ging men uit van nacompetitie. Maar toen kregen we plots weer een kans om toch te ontsnappen. We haalden uit vijf duels dertien punten en hadden we lijfsbehoud weer in eigen hand als we zouden winnen bij UNA. Het was een voordeel dat we in feite al het gevoel hadden verwerkt dat we de strijd om lijfsbehoud al verloren hadden, maar toen plots in een positieve flow kwamen. Voor het duel met UNA proefde je dat we die onverwachte kans op handhaving echt wilden grijpen.”

Veel meegemaakt
,,In feite enigszins vergelijkbaar met Kozakken Boys, dat niet meer had verwacht dat het nog mee zou kunnen doen om de titel. Voor Katwijk geldt natuurlijk het tegenovergestelde, omdat ze het hele jaar bovenaan hebben gestaan en zoveel hebben meegemaakt, met onder meer het overlijden van Sander Molenaar.”

Hoofd niet verliezen
,,Ik reken er daarom op dat Kozakken Boys vol gas zal gaan geven en die ploeg heeft in mijn optiek ook aanvallend meer power. Katwijk heeft Marciano Mengerink, maar Kozakken Boys heeft wel vier of vijf spelers die makkelijk scoren. Qua kansenverhouding is dit een echte 50-50 wedstrijd, maar toch denk ik dat het uiteindelijk in een gelijkspel gaat eindigen en dat Katwijk dus kampioen wordt als het tenminste niet het hoofd verliest door alles wat het heeft meegemaakt en gewoon doet waar het goed in is. Katwijk kan als geen ander een duel op slot gooien en kan bovendien vanaf het begin een goede organisatie neerzetten. Ik vind Katwijk volwassener en defensief beter. Met HHC kwamen we al vroeg met 1-0 achter tegen ze en we bleven daarna maar beuken op die defensie, maar ze gaven geen krimp. Mocht Katwijk het niet redden, dan ligt dat niet aan het duel tegen Kozakken Boys, maar heeft het eerder de titel afgelopen zaterdag tegen HFC of eerder tegen TEC verspeeld. Hoe dan ook vind ik degene die zaterdag wint ook de terechte kampioen.”

Scheidsrechter Cairo

Cairo
,,Ik denk dat de KNVB in Lorenzo Cairo een prima scheidsrechter heeft aangesteld. Hij floot ook UNA – HHC en dat deed hij dapper. Hij durfde ons een strafschop te geven voor een handsbal die ik eerlijk gezegd niet had gezien, maar de beelden gaven hem gelijk. En ook de rode kaart voor ons was misschien wat zwaar gestraft, maar wel terecht. Cairo is een scheidsrechter die graag de wedstrijd ‘laat lopen’, een beetje zoals Bas Nijhuis. Zijn collega’s Serik, Bronsvoort en De Winter houden daar ook van. Cairo zal toestaan dat er op het randje wordt gespeeld en dat is voor de wedstrijd ook alleen maar mooi. Hij is in topwedstrijden bovendien altijd goed. Deze finale heeft simpelweg alles om een heel mooi duel te worden.”

Advertentie
Advertentie

Meer over Exclusief