Het debacle rondom de scheve verhouding van het aantal beloftenteams behoort vanaf volgend seizoen tot het verleden. Met aangescherpte zogenaamde ‘promotie/degradatie regelingen’ moeten situaties zoals deze zomer, waarin de KNVB eindeloos met clubs in gesprek was over verhuizing van speeldag, tot het verleden behoren.
Maximum
In de regelingen wordt bepaald dat zowel in de Tweede als Derde Divisie er maximaal vier beloftenteams in een competitie mogen zitten. Dit seizoen dreigden er in de Derde Divisie Zaterdag vijf Jong-teams te gaan spelen, tot plotseling Jong Vitesse en Magreb ’90 van speeldag ruilden. Om problemen in de toekomst te voorkomen, stelt de KNVB ,,het aantal beloftenteams uitkomende in de Derde Divisie evenredig worden verdeeld over de zaterdag– en zondagpoule. Hierdoor is het mogelijk dat beloftenteams in de Derde Divisiepoule worden ingedeeld die niet overeenkomstig hun gewenste speeldag is.”
Gewenste speeldag niet meer heilig
Daarmee leek het erop dat clubs hun recht om op een bepaalde speeldag te mogen spelen na dit seizoen verliezen. ,,Mede hierdoor, maar ook door de degradatie vanuit de Tweede Divisie, bestaat de mogelijkheid dat eveneens zaterdag– of zondagverenigingen worden ingedeeld in de Derde Divisiepoule die niet overeenkomstig hun gewenste speeldag is.” Echter, vanwege het convenant dat de Belangenorganisatie van Zaterdagvoetbal Verenigingen in het verleden sloot met de KNVB waarin is vastgelegd dat zaterdagclubs niet op zondag hoeven te spelen, zal in de situatie waarbij een zaterdagclub wordt ingedeeld in een zondagdivisie zij haar wedstrijden spelen op zaterdagavond om 18 uur.
Loting
,,In eerste instantie worden de verenigingen / beloftenteams uitkomende in de Derde Divisie seizoen 2018/’19 verzocht aan te geven of men vrijwillig ingedeeld wenst te worden in de ongebruikelijke/ongewenste poule. Indien hier geen of onvoldoende gegadigden voor zijn, worden één of meerdere (rechtstreekse) degradanten uit de Tweede Divisie ingedeeld in de Derde Divisiepoule, die niet overeenkomt met hun gebruikelijke/gewenste speeldag. Hierbij geldt dat de nummer 18 van de Tweede Divisie als eerste in aanmerking komt voor indeling in de ongebruikelijke/ongewenste poule, gevolgd door de nummer 17 enz. (tenzij zich hieronder beloftenteams bevinden en waardoor het aantal beloftenteams per poule onevenredig ongelijk wordt). Mocht dit eveneens niet leiden tot een evenredige verdeling van beloftenteams dan wel niet leiden tot een verdeling van 18 teams per speeldag, dan kan worden besloten tot een loting over te gaan om te bepalen welke teams ingedeeld worden in de poule niet overeenkomstig hun gewenste speeldag is. Dit betreft een situatie voor maximaal één seizoen, tenzij de betreffende club(s) anders verzoekt en dit verzoek akkoord wordt bevonden door de KNVB.”
Vakantie boeken na 9 juni
Tenslotte is in de regelingen, die nog wel op 2 oktober goedgekeurd moeten worden tijdens de bondsvergadering, het schema qua play-offs om promotie en degradatie te lezen. Liefhebbers van de Tweede en Derde Divisie kunnen hun vakantie boeken vanaf 10 juni, omdat op 9 juni de laatste play-off wedstrijd gepland staat om promotie-degradatie tussen Tweede en Derde Divisie en Hoofdklasse en Derde Divisie.