zondag, 21 april 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagKNVB drukt beloftenteams door in ruil voor lagere eisen

KNVB drukt beloftenteams door in ruil voor lagere eisen

Als het aan de KNVB ligt zullen er vanaf 2018-2019 alsnog extra beloftenteams worden toegevoegd aan de diverse divisies. Als ruilgeld worden de licentie-eisen verlicht. Diverse clubs hebben zich de afgelopen weken al stevig uitgesproken tegen deze plannen. Aanstaande donderdag wordt het volledige voorstel besproken binnen de Coörperatieve Vereniging Tweede en Derde Divisie.

Afwijken van gemaakte regels

Onlangs kwam naar buiten dat diverse profclubs alsnog hun beloftenteam wilden laten instromen in de Tweede Divisie of Derde Divisie. Dit was niet mogelijk, omdat ze afgelopen jaar besloten om niet in te stromen. Mochten ze dat alsnog willen doen, dan zouden ze onderaan de piramide in de vijfde klasse moeten starten. Er werden door de KNVB (prof en amateurtak) en belangenbehartigers van de Jupiler League en Eredivisie al een oriënterende gesprek gevoerd en daar is maandag een vervolg aan gegeven. Dit sorteert nu in een voorstel dat op 21 maart bij de bondsvergadering zal worden voorgelegd.

Toch instromen

In het voorstel is opgenomen dat profclubs alsnog mogen instromen in de Tweede Divisie en Derde Divisie met ingang van het seizoen 2018-2019. Daarbij is ook vastgesteld dat er per poule van achttien teams maximaal vier beloftenteams mogen spelen, wat het aantal instromers direct al lastig maakt. Het zal ervoor zorgen dat diverse profclubs alsnog in de Hoofdklasse moeten gaan spelen.

Ruilmiddel: minder contractspelers

Als ruilmiddel om de amateurclubs over de streep te trekken is de licentie-eis van het verplichte aantal contractspelers verlaagd. Zowel qua aantal spelers als qua uren. In de Tweede Divisie gaat het nog maar om tien uur en in de Derde Divisie acht. Ook is er een extra regel bedacht om de clubs met een goede jeugdopleiding, wat voor het gros van de clubs die pertinent tegen het invoeren van contractspelers zijn geldt, extra te ontzien. Als de jeugdopleiding een hoge status heeft , dan hoeven er minder of zelfs geen contractspelers te worden vastgelegd.

Sneller evalueren

Tenslotte is ook de evaluatie van dit seizoen in de Tweede Divisie naar voren gehaald. Dit stond oorspronkelijk pas gepland voor in het najaar, waardoor diverse pijnpunten pas per 2018-2019 doorgevoerd zouden kunnen worden. Deze evaluatie zal nu al in het voorjaar worden gehouden, waardoor komend seizoen zaken al opgelost zouden kunnen worden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD