dinsdag, 23 juli 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieKNVB-directeur Van der Zee: 'Voetbalpiramide werd gekaapt door opportunisme'

KNVB-directeur Van der Zee: ‘Voetbalpiramide werd gekaapt door opportunisme’

KNVB-directeur Jan-Dirk van der Zee heeft in zijn column op de website zijn licht laten schijnen over de veranderingen ten aanzien van de voetbalpiramide, met name als het gaat om de deelname van beloftenteams.

Oeverloze discussie
Van der Zee schrijft: ,,Sinds ik bij de KNVB werk, ben ik minder zwaar gaan tillen aan dingen waarop ik gedeeltelijk, nauwelijks of helemaal geen invloed heb. De voetbalpiramide is zo’n ding. Ooit bedacht met de intentie om het voetbal nog spannender en beter te maken, maar snel nadien gekaapt door opportunisme, eigen belang en wijsheid achteraf. Wat weer leidde tot oeverloze discussie en geruzie over promotie/degradatieregelingen, licentievoorwaarden en deelname van beloftenelftallen uit het betaalde voetbal. Het amateurvoetbal zag geen toegevoegde waarde in deze punten. Toen de vertegenwoordigers van betaald voetbal begin 2017 het verzoek deden om de hoeveelheid beloftenelftallen te verdubbelen, was de maat vol. In datzelfde jaar besloten alle partijen terug te gaan naar de ‘tekentafel’.”

Wonder
De KNVB-directeur stelt blij verrast te zijn dat afgelopen week hervormingen toch op een meerderheid konden rekenen: ,,Het is daarom een wonder dat de Bondsvergadering afgelopen donderdag met 47 van de 60 stemmen de verbeterde opzet van de voetbalpiramide heeft goedgekeurd, met aantrekkelijke uitkomsten voor het amateurvoetbal. Natuurlijk had een groot gedeelte van mijn achterban het liefst alle beloftenelftallen zien verdwijnen, toch valt er met het beperkte aantal clubs uit de huidige afspraak (10, waarvan 6 in de amateurcompetities) goed te leven en doet het recht aan het uitgangspunt van de voetbalpiramide: Optimale ontwikkeling van toptalent in Nederland en voor alle clubs spannende én eerlijke competities.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD