woensdag, 19 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieKNVB directeur amateurvoetbal niet eens met eigen regels

KNVB directeur amateurvoetbal niet eens met eigen regels

De regel waarbij geschorste profvoetballers wel met het beloftenteam in de Tweede Divisie en Derde Divisie mogen uitkomen zet veel kwaad bloed. Behalve clubs en betrokkenen blijkt nu ook dat er binnen de KNVB tweespalt is over de regel. Zo laat Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, weten dat het geen logische regel is. “Dit moet met de sectie betaald voetbal worden besproken.”

KNVB leeft in twee losse werelden

Zo wordt dus duidelijk dat er binnen de KNVB nog altijd twee losse werelden bestaan. De komst van de voetbalpiramide moet er voor zorgen dat er een doorstroming komt van het amateurvoetbal naar het betaalde voetbal. Binnen de voetbalbond bestaat er echter nog altijd een duidelijke splitsing. Een heet hangijzer daarin is het instromen van de beloftenteams in de piramide. De KNVB (sectie betaald voetbal) wil dat jonge spelers onder hogere weerstand aan de slag kunnen, zodat het Nederlandse voetbal qua niveau weer wordt opgekrikt.

Geschorst, of toch niet?

Het levert nu dus een zeer opmerkelijke regel op, waarbij spelers die geschorst zijn voor het eerste team in de Eredivisie of Jupiler League wél mogen spelen in het beloftenteam. Woordvoerder Koen Adriaanse legde de regel uit in AD/Sportwereld. “Spelers die in de Eredivisie of Jupiler League geschorst worden na een rode kaart voor een licht vergrijp, zoals het ontnemen van een scoringskans, mogen daarna wel in het beloftenelftal spelen. Ze worden dan alleen geschorst voor het eerste elftal. Voor rode kaarten na zwaardere overtredingen mogen ze in geen enkel elftal spelen.”

Amateurvoetbal wordt volledig kapot gemaakt

De reacties waren de afgelopen dagen vernietigend, van onder meer Jack van Gelder. De AFC’er spuwde zijn gal via Twitter. “Wat een schande. Het amateurvoetbal wordt volledig kapot gemaakt door de KNVB. De Tweede Divisie is voor de BVO’s in het leven geroepen maar die lachen er, op uitzondering van 10 na, hard om. KNVB stapelt fout op fout. Diegenen die in Zeist het amateurvoetbal moeten vertegenwoordigen zijn vazallen van het betaalde voetbal. Belachelijk.” Directeur amateurvoetbal Van der Zee van de voetbalbond reageerde op de kritiek en was duidelijk. Ook hij kan zich niet vinden in de regel. “Het is ook geen logische regel. Is iedereen met jou en mij eens. Dit moet met de sectie betaald voetbal worden besproken. We gaan snel in gesprek. Alles met bate tot de nieuwe voetbalpiramide is een gezamenlijk besluit betaald voetbal en amateurvoetbal. Kan het niet anders uitleggen.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD