woensdag, 22 mei 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagKNVB besluit: Minder contractspelers, meer beloftenteams

KNVB besluit: Minder contractspelers, meer beloftenteams

Zoals in de lijn de verwachting heeft de bondsvergadering van de KNVB de voorgestelde plannen ten aanzien van de Tweede Divisie en Derde Divisie goedgekeurd. Het aantal spelers dat clubs onder contract moeten hebben wordt verlaagd ten aanzien van de huidige licentie-eisen. Daarnaast worden vanaf 2018 extra beloftenteams toegevoegd aan de divisies. Het aantal clubs dat hiervan gebruik zal gaan maken is nog niet definitief, wel is de verwachting dat er ook beloftenteams uit zullen komen in de Hoofdklasse door een beperking van het aantal clubs per divisie.

Jeugdopleiding speelt een rol

Dit seizoen zijn contracten als licentie-eis opgenomen en uiteindelijk waren er veertien clubs die hier niet in mee wilden gaan. De argumenten hiervoor waren dat clubs volgens hun statuten als amateurvereniging geen spelers onder contract mochten nemen, clubs daarvoor het geld niet hadden of de voorkeur gaven aan hun florerende jeugdopleiding. Deze laatste groep wordt tegemoet gekomen met de nieuwe regels. Behalve dat er minder contractspelers worden geëist, is er een extra regel ingebouwd. Clubs met een regionaal- of lokaal gecertificeerde jeugdopleiding hoeven minder contractspelers vast te leggen. In de praktijk zal dit er zo uit gaan zien:

DivisieNiet gecertificeerdLokaalRegionaal
Derde Divisie300
Tweede Divisie, 1e jaar642
Tweede Divisie, 2e jaar1084

Beloftenteams komen er toch bij

Dit seizoen doen beloftenteams hun intrede in het amateurvoetbal. Betaald voetbalclubs kregen eenmalig de kans om hun beloftenteam in te laten stromen, maar lang niet iedereen maakte hier gebruik van. Inmiddels hadden veel clubs hier spijt van en ontstond er dan ook gemor. Met name omdat alsnog instromen betekende dat clubs in de vijfde klasse moesten beginnen. De KNVB is nu alsnog overstag gegaan om de BVO’s de kans te geven om in te stromen in de Tweede Divisie en Derde Divisie per 2018-2019. Het ligt eraan hoeveel clubs dit zullen zijn of er ook clubs in de Hoofdklasse uit gaan komen. De enige restrictie die namelijk is opgelegd, is dat er in divisies met achttien clubs maximaal vier Jong-teams mogen spelen. In poules van zestien – zoals de Hoofdklasse – gaat dit om drie teams. In de afgelopen periode hebben het gros van de huidige Divisie-clubs kenbaar gemaakt niet blij te zijn met de huidige rol van de beloftenteams en tegenstander te zijn van instroming van nog meer Jong-teams.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD