Volg ons

Uitgelicht

KNVB baalt stevig van mogelijk jaar voetbal zonder publiek

KNVB baalt stevig van mogelijk jaar voetbal zonder publiek

Het Nederlandse betaald voetbal moet rekening houden dat het mogelijk nog wel een jaar kan duren voor er weer kan worden gevoetbald met publiek. De KNVB reageert verbolgen.

Minister Hugo de Jonge heeft in een brief aan de Tweede Kamer gemeld dat ‘massale publieksevenementen’ pas kunnen plaatsvinden zodra er een vaccin is gevonden tegen het coronavirus. Dat kan zomaar nog een jaar of langer duren. De KNVB is dan ook not amused, zo stelt een woordvoerder tegenover het AD: ,,We praten momenteel juist met de overheid over het in fases opstarten van het topvoetbal om samen te bezien wat nog wel kan in deze tijd. Het organiseren van wedstrijden met publiek is een specialisme en specifieke voorzorgsmaatregelen op het gebied van hygiëne en crowdmanagement dragen bij aan een veilige en verantwoorde manier waarop dit wél eerder zou kunnen. Daarbij kijken we tevens nauwlettend naar wat de clubs in het buitenland doen op dit vlak. De ontwikkelingen gaan snel, daarom lijkt ons hetgeen is gemeld in deze fase nogal voorbarig.”

Financiële gevolgen
De voetbalbond vreest desastreuze gevolgen voor het betaald voetbal: ,,Het zou voor de bedrijfstak betaald voetbal opnieuw een heel zware financiële klap betekenen. Hierover zijn we ook in gesprek met de overheid, juist omdat Nederlandse clubs bovengemiddeld afhankelijk van inkomsten uit stadionbezoeken zijn. Vandaar dat de melding van vanochtend als een totale verrassing kwam.”

Topamateurvoetbal
Wat de brief van de minister voor het topamateurvoetbal betekent is nog onduidelijk. Wedstrijden in het topamateurvoetbal zijn meldings- of vergunningsplichtig en zodoende in ieder geval tot 1 september verboden. Het lijkt echter onrealistisch dat de overheid drukbezochte amateurwedstrijden zoals de Spakenburgse of Katwijkse derby zal toestaan wanneer in het betaald voetbal geen publiek het stadion in mag.

Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Uitgelicht