zondag, maart 7, 2021
Home Competities Hoofdklasse KENNISMAKING | Van Meel (Noordscheschut): 'De hoofdklasse is voor ons een fantastisch...

KENNISMAKING | Van Meel (Noordscheschut): ‘De hoofdklasse is voor ons een fantastisch avontuur’

De hoofdklasse van het zaterdagvoetbal kent dit seizoen drie nieuwe clubs die zullen strijden om de punten. In deze serie met de naam ‘kennismaking’ stellen wij de clubs aan u voor en laten wij een de hoofdtrainer en/of een speler van deze vereniging aan het woord over de voorbereiding en de doelstelling voor komend seizoen. In het eerste deel van deze serie komt Marc van Meel aan het woord,  de hoofdtrainer van promovendus Noordscheschut.

- Advertentie -

De club
VV Noordscheschut werd op 10 september 1945 opgericht en het speelt zijn thuiswedstrijden op Sportpark De Meulewieke’. In 2012 werd het kampioen in de tweede klasse en het seizoen 2019/2020 werd zoals bekend abrupt gestopt vanwege het coronavirus. Op dat moment was de club lijstaanvoerder met één punt meer dan Blauw-Wit’34 en vier op Pelikaan. Komend seizoen maakt vv Noordscheschut zijn debuut in de hoofdklasse. Dit laatste met aan het roer dus Van Meel die in 2019 arriveerde bij de vereniging.

Plaatselijke trots
De volger van het Nederlandse amateurvoetbal zal niet direct aanslaan als de naam vv Noordscheschut straks voorbij zal komen in de stand van de hoofdklasse. De eerste vraag aan de hoofdtrainer van de vereniging was dan ook uiteraard of hij een omschrijving kon geven van zijn club. ,,Noordscheschut is een klein dorp waarbij de voetbalclub de plaatselijke trots is. De vereniging heeft in iedere lichting minimaal één en soms ook twee teams. Verder hebben wij ook aardig wat seniorenteams, zo’n zeven of acht. Het eerste elftal bestaat alleen uit spelers die afkomstig zijn van de club zelf. De promotie naar de hoofdklasse is naar mijn mening dan ook nog veel specialer omdat wij dat echt met jongens van de club hebben gedaan. Na de promotie zijn wij ook niet op zoek gegaan naar nieuwe spelers van buitenaf, ook in de hoofdklasse gaan wij het doen met de spelers die de promotie afgedwongen hebben”, aldus Van Meel tegenover Voetbal247.

Buitenaf
De hoofdtrainer is niet alleen verantwoordelijk voor de verrichtingen van het eerste elftal van de club, zijn taak bij de club gaat veel verder dan alleen dat.  ,,Ik ben nu bezig met mijn derde seizoen bij Noorscheschut en ben ook verantwoordelijk voor de standaardteams van de jeugd van onder 15, 17 en 19. Ik begeleid daarbij ook de trainers en dat geeft veel voldoening. Op deze manier weet ik ook goed of er talent in deze lichtingen zit die later door kunnen stromen naar het eerste elftal. Het is mooi dat de club zo bezig is met eigen jeugd door laten stromen naar het eerste elftal. Liever dit allemaal op deze manier dan allemaal spelers van buitenaf halen voor dit team.”

Verrassing
Weinig mensen rondom de club hadden verwacht dat vv Noordscheschut een ticket zou kunnen veroveren voor de hoofdklasse. ,,Wij waren denk ik de verrassing van het seizoen, al was het ook een fantastische prestatie dat we het jaar daarvoor eindigde op de vierde plaats. Het vorige seizoen was de eerste klasse waar we in speelde sterker dan het jaar daarvoor. Dit met onder andere Blauw Wit die een selectie hadden met enkele spelers die in het verleden uitkwamen in het profvoetbal en met sterke tegenstanders uit Friesland.”

Degradatiekandidaat
Van Meel weet wat de kracht is van zijn elftal en wat het probleem kan zijn in een zware competitie met een smalle selectie. Het geloof in een goede afloop is vanzelfsprekend wel aanwezig. ,,We moeten wel reëel zijn. Voor iedereen zijn wij natuurlijk de gedoodverfde degradatiekandidaat. Wij hebben zoals gezegd geen nieuwe spelers binnengehaald die bijvoorbeeld wel ervaring hebben op hoofdklasseniveau. Als je kijkt denk ik niet dat wij momenteel een speler hebben die een andere hoofdklasser direct beter zou maken, wij moeten het hebben van het zijn van een echt team, mentaliteit, strijd en duelkracht over de grond en in de lucht. De hoofdklasse is voor ons gewoon een fantastisch avontuur. Aan onze technische staf is het dus de taak om voor de start van het seizoen het team topfit te krijgen en dat gedurende het seizoen zo te houden. Wij hebben een smalle selectie en bij meer blessuregevallen ontstaat er waarschijnlijk al een probleem. Schorsingen hebben we voor een gedeelte zelf in de hand, dat we geen onnodige kaarten moeten pakken is duidelijk. Als wij de blessures en schorsingen binnen de perken kunnen houden en wij vanuit onze eigen kracht spelen moeten wij punten kunnen pakken, daar geloven wij in. Ik weet dat het allemaal een dun draadje is waar wij op balanceren.  We hebben twee oefenwedstrijden gespeeld en in de voorbereiding op dit seizoen heb ik zes A-junioren bij het eerste elftal gehaald. Dit mede als een soort van waardering voor de inzet van deze jongens. De twee wedstrijden, tegen HHC onder 23 en tegen Alcides wisten wij te winnen, dat geeft vanzelfsprekend vertrouwen en is ook goed voor de sfeer.”

Systeem
De promovendus zal iets anders gaan spelen in de hoofdklasse dan dat het deed in de eerste klasse. Dit wil echter niet zeggen dat Van Meel met zijn team ‘de bus gaat parkeren’ om op deze wijze punten te verzamelen. ,,Wij spelen normaal gesproken in een 4-4-2 systeem waarbij de rechtermiddenvelder wat hangend speelt en de linker middenvelder wat meer opschuift naar het centrum en daarbij speelt met de punt naar voren en naar achteren. Dit seizoen zal ik dat systeem wat aanpassen en ga dan naar twee controleurs op het middenveld, de speler aan de linker kant en die aan de rechterzijde moeten dan meer druk gaan zetten. De hoofdklasse is weer een niveau hoger en op deze manier denk ik dat we wat makkelijk die druk kunnen zetten.Ik wil dat de jongens gretig zijn voor de goal en bij balverlies. De organisatie moet goed staan. We gaan het doen met voor het grootste gedeelte de selectie van vorig seizoen. ”

 

- Advertentie -
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Recente REACTIES