zaterdag, 2 december 2023
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieKatwijk laat zich ook ringeloren door De Treffers

Katwijk laat zich ook ringeloren door De Treffers

Een week nadat Katwijk zich verslikte tegen de nummer laatst Jong Sparta, bijt de koploper in de Tweede Divisie zich ook stuk op de nummer 17 van de ranglijst. De Treffers had aan één messcherpe vrije trap en de juiste man op de juiste plaats in het zestienmetergebeid voldoende om de winst naar zich toe te trekken: 0-1.

Tegenstellingen
De stelling dat alle ploegen in de Tweede Divisie erg aan elkaar gewaagd zijn, werd eens te meer onderschreven. De Treffers, één van de grootste bolwerken van het zondagamateurvoetbal, verkeert dit seizoen in zwaar weer. De club had in diverse media al laten weten deze winter op zoek te gaan naar tussentijdse versterkingen in de strijd tegen degradatie. Desondanks werd het contract met coach Anton Janssen met een jaar verlengd. Katwijk, één van de grootheden uit het zaterdagamateurvoetbal, kent een seizoen om door een ringetje te halen. Slechts zes verliespunten tot nog toe, 14 selectiespelers zijn ook volgend seizoen op De Krom te bewonderen, trainer Dick Schreuder is er komend jaargang ook weer bij en het gat tussen de koploper en directe concurrentie bedraagt al acht punten. Enorme tegenstellingen vooraf derhalve, maar die waren zowel in de veldverhoudingen, als in de eindstand (0-1) niet terug te zien.

Te weinig tempo
Katwijk had op de eigen Krom het meeste balbezit en een optisch overwicht, maar de ploeg wist nauwelijks kansen te creëren uit deze situatie. Kilian Berkhout, Marciano Mengerink en Mark de Loor hadden in het eerste kwart van de wedstrijd wel een redelijk schot op doel in huis, maar het waren stuk voor stuk niet meer dan mogelijkheden. Tot echt grote kansen kwamen de Krombewoners niet en dat vooral te maken met onzorgvuldigheden in de opbouw. Te vaak werd een bal breed achter de man gespeeld, waardoor het tempo nooit echt opgeschroefd kon worden en een zeer matige eindpass op het moment dat een combinatie wel een keer lukte. Zelden werd de ruimte gevonden in de sterke verdedigende organisatie van De Treffers. Aan werklust ontbrak het niet bij Katwijk, aan creativiteit en zorgvuldigheid des te meer. En hoe meer De Treffers aanvoelde dat het de organisatie op orde had, hoe avontuurlijker de ploeg durfde te opereren.

Uitstel van executie

In de eerste helft loerden de rood-zwarten vooral op de counter via Cedric Badjeck. De snelle, sterke spits werd regelmatig gezocht, maar hij kwam niet los van zijn bewaker: Guus van Weerdenburg. Het enige wapenfeit in de eerste helft was een vrij gemakkelijke schuiver van Rafael Uiterloo. Omdat doelman Ricardo Kieboom niet klemvast was, werd Bennie Van Noord gedwongen snel in te grijpen, met Badjeck in zijn buurt. Ook in de tweede helft werd Kieboom in geslagen positie ondersteund door één van zijn medespelers. De Treffers, met een duidelijke dadendrang naar voren de kleedkamer uitgekomen, creëerde kort na rust een serie van vier corners. Een daarvan viel voorbij de tweede paal op het hoofd van Bryan Sirvania, die de bal, tegendraads, inkopte. Robbert Susan kon de bal nog net onder de lat weg koppen. Het bleek uitstel van executie.

Spelbederf
Een kwartier na rust verdiende De Treffers een vrije trap, op een meter of vijf van de linkerpunt van het strafschopgebied. Typisch een plek om een vrije bal heerlijk aan te snijden en met een curve naar voren ter hoogte van het vijfmetergebied te laten landen. Zo’n bal die, doordat hij vooruit aangesneden wordt, nauwelijks te verdedigen is. Zo’n vrije trap waarbij het eindstation alleen maar op de juiste plek hoefde staan en de bal in de juiste richting moet verlengen, minimale inspanning, maximaal resultaat. En precies zo’n vrije trap werd het. De minimale inspanning, en daarmee de goal, kwam op naam van Joris Janssen, de wonderschone assist was van Eef van Riel. Diezelfde Van Riel eiste een klein kwartier voor tijd een negatieve hoofdrol op bij een zelfde situatie. In plaats van de bal klaar te leggen voor weer zo’n piekfijne trap, besloot van Riel de bal mee nemen naar eigen helft. Mengerink kwam namens de thuisploeg de bal ophalen om het spel weer snel aan de gang te brengen, voor Van Riel een reden om de bal meer en meer richting eigen helft te drijven. Spelbederf oordeelde scheidsrechter Dröge en geel. Het was de tweede voor Van Riel, die in de eerste helft al Steven Sanchez Angulo onreglementair stuitte en daarvoor met geel bestraft werd.

Eenvoudig overeind
Enkele minuten eerder had Dick Schreuder al een dubbele aanvallende wissel toegepast, waardoor een hectische slotfase in de maak leek. Maar De Treffers bleef betrekkelijk gemakkelijk overeind en trok uiteindelijk de kleine marge over de streep. Daarbij liet de ploeg uit Groesbeek, met name in de tweede helft, ook zien dat het over voetballende kwaliteiten en helder spelidee beschikte. Het team van Anton Janssen deed bij vlagen voetballend niet onder voor het team van Schreuder. Het verschil in kwaliteit was een stuk minder dan het verschil in punten deed vermoeden. Dat grote verschil in punten zorgt (vooralsnog) echter voor verminderde spanning in een potentieel heel spannende competitie. En aan het eind van het seizoen zijn de punten de scherprechter in een mogelijk kampioenschap en een mogelijke degradatie.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD