maandag, 15 april 2024
Voetbal247.nlClubsJong SpartaKatwijk geklopt op Het Kasteel

Katwijk geklopt op Het Kasteel

Koploper Katwijk liep zaterdagmiddag in Rotterdam tegen zijn tweede nederlaag van het seizoen aan. Dit keer was Jong Sparta te sterk voor de Krombewoners (3-2).

Jong-teams
Er is al veel gezegd en geschreven over de instroming van Jong-teams van BVO’s in de hoogste voetbalrangen der amateurs. Over het feit dat het publieke belangstelling kost, kunnen we met betrekking tussen de duels tussen Jong Sparta en Katwijk kort zijn. Dat is niet het geval. De Katwijk-supporters hadden vorig seizoen al de reis naar Het Kasteel tot 1 van de leukere uitjes bestempeld en ook vandaag waren vele honderden in bussen en auto’s gestapt voor het ritje naar Spangen. Over het feit dat de Jong-teams absoluut de technische bagage hebben om mee te komen in de top van het amateurvoetbal kunnen we eigenlijk net zo kort zijn. Dit is absoluut wel het geval, mits ze een tegenstander treffen, die ook de bereidheid heeft om vol voor de winst te voetballen.

Niet lekker in haar vel
Zo’n potje kregen de jonge Kasteelheren vanmiddag. Dat had enerzijds te maken met het feit dat Katwijk niet helemaal lekker in zijn vel zat. Behoudens het eerste kwartier was Katwijk niet in staat om Jong Sparta haar wil op te leggen. Anderzijds liet Jong Sparta zien wel degelijk over voetballende kwaliteiten te beschikken als de tegenstander, al dan niet gedwongen, wat ruimtes moet laten vallen. Omdat Jong Sparta tien minuten na rust op voorsprong kwam en Katwijk de creativiteit op het middenveld ontbeerde om echt tot een tegenoffensief te komen, voelde Dick Schreuder zich genoodzaakt om in te grijpen. Na 64 minuten spelen werden de onzichtbare Damiano Schet en controleur Bennie van Noord gewisseld voor spelmaker Marc de Loor en buitenspeler Kilian Berkhout.

Goudhaantje
Die omzettingen leverden voor de koploper aanvallend gezien een aantal riante mogelijkheden op. Met name Marciano Mengerink was een aantal keer dicht bij de gelijkmaker, maar hij trof tweemaal de vuisten van doelman Bryan Janssen, eenmaal mikte hij te hoog en Janssen werd nog een keer de helpende voet geboden door de teruggekomen Daniel Breedijk, die een bal keurig van de lijn wist te glijden. Katwijks goudhaantje leek een loden middag te hebben. Tot minuut 77. Blokland was, na een afgeslagen verre ingooi, op de linkerflank blijven hangen en hij bleek een piekfijne lage voorzet in de benen te hebben, die bij de tweede paal binnengegleden kon worden door Mengerink. Het bleek het eerste hoogtepunt van een heet laatste kwartier.

Op z’n Mengerinks
Twee minuten later was het Jong Sparta dat voor de tweede maal op voorsprong kwam. De drager van de rode lantaarn bleek zeer effectief om te kunnen gaan met de geboden ruimtes op het middenveld en vanuit die ruimte kon De Winter worden weggestuurd. De buitenspeler bleek veel sneller in een 1 op 1 duel dan Esseboom en faalde niet, toen hij oog in oog kwam met Ricardo Kieboom. Nog geen 2 minuten daarna had Katwijks goudhaantje het lood definitief van zich afgeschud. Mengerink scoorde op z’n Mengerinks. Zijn eerste poging werd nog geblokt door de Spartaanse verdediging, maar de nummer 29 frommelde de bal vrij en schoot Katwijk voor de tweede maal naast Jong Sparta. Daarmee was het spektakel nog niet voorbij, want vier minuten na de gelijkmaker profiteerde Jong Sparta weer van de ruimte op het middenveld. Dit resulteerde uiteindelijk in schot van zo’n 20 meter van Youri de Winter. Kieboom pareerde deze poging ten koste van een hoekschop, die door Koen Muller met een curieuze kopbal tot goal werd gepromoveerd, 3-2.

Lege handen
Nog vijf hete minuten volgden. Minuten waarin Katwijk met de moed der wanhoop probeerde tot scoren te komen. Veelal bleek de verdedigende luchtmacht van Jong Sparta oppermachtig. Tot de allerlaatste seconde van de wedstrijd. Plat kon vanaf links nog eenmaal de bal het zestienmetergebied in slingeren en zag zijn pass even voorbij de tweede paal in de voeten van Mengerink belanden. De topscorer bleek niet zelfzuchtig en stelde invaller Frank Tervoert in staat om de 3-3 binnen te tikken. Het Kasteel sprong op, juichte en keek nog eens op… en zag dat de assistent had geconstateerd dat Mengerink zich in buitenspelpositie bevond, toen hij de bal voorlegde. Woede en teleurstelling bij de koploper, opluchting bij de hekkensluiter. Opluchting die enkele seconden later over kon gaan in oprechte blijdschap. Scheidsrechter Cantineau floot voor het einde en de jonge Spartanen, nummer laatst in de Tweede Divisie, had de schier ongenaakbare koploper bedwongen. Drie bonuspunten voor Jalink en zijn jongens. En die vele Katwijk-supporters die een uitwedstrijd op Het Kasteel als een echt leuk uitje hadden bestempeld? Die zullen dat nog steeds vinden, maar zij gingen wel voor de tweede maal op rij met lege handen terug naar de kust.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD