Volg ons

Tweede Divisie

Katwijk – Achilles ’29: 5 jaar later

Katwijk – Achilles ’29: 5 jaar later

5 Jaar Later. Een welbekend tv-programma, waarin Bekende Nederlanders elke 5 jaar een interview geven, daarin terugkijkend op het vorige interview en wat er daadwerkelijk in de tussenliggende jaren is gebeurd. Op 18 mei 2013 was de wedstrijd Katwijk – Achilles ’29 (0-0) de eerste in een tweeluik om de algehele landstitel bij de amateurs. Zaterdag hangt hetzelfde affiche aan de poort van De Krom, maar inmiddels zijn we 5 jaar later.

En het waren vijf roerige jaren voor beide clubs. Alles begon met voor beide clubs de mogelijkheid om in te stromen in de Jupiler League. En waar Achilles ’29 de mogelijkheid met beide handen aannam, koos Katwijk ervoor om op amateurniveau actief te blijven. De discussie bleek achteraf een splijtzwam op bestuurlijk vlak, wat uiteindelijk in het seizoen erna leidde in een bestuurscrisis, zoals men die op De Krom nog niet eerder had meegemaakt. Gecombineerd met de zwakke prestaties van een verzadigde ploeg en een trainer die de machine niet meer aan het draaien kreeg, werd 2014 een jubileumjaar met een donkerzwarte rand. De landstitel werd gevolgd door de eerste degradatie sinds 1979, de voorzitter legde zijn hamer neer, de zittende Technische Commissie diende haar ontslag in en trainer Cees Bruinink werd ‘weg’ gepromoveerd. Onder leiding van huidige trainer Dick Schreuder werd die degradatie het seizoen erop goed gemaakt en meldde Katwijk zich in rap tempo weer aan de top van het amateurvoetbal.

Achilles koos, zoals gezegd, wel voor het avontuur en eet nu de bittere vruchten van die keuze. De ploeg ontsteeg nooit de kelder van de Jupiler League en vond zichzelf, in dat ene jaar dat het valluik richting amateurvoetbal open was, op de laatste plaats. Daarmee was het, na FC Oss, de tweede degradant vanuit de Jupiler League, maar waar de Ossenaren direct weer konden terugkeren naar het profvoetbal, bleek dit voor Achilles ’29 niet weggelegd. Enerzijds omdat de KNVB een streep zette door promotie dit seizoen, aan de andere kant bleek de ploeg uit Groesbeek simpelweg de kwaliteit te ontberen om ook maar enige aanspraak te kunnen maken op de bovenste plaatsen. Tel daarbij de grote financiële problemen en het uiteindelijke faillissement van de BV, waar de eerste selectie in onder was gebracht op, en het leed is niet meer te overzien.

Achilles ’29 reist met een zwaar uitgedunde selectie, met een gemiddelde leeftijd onder de 20 jaar, af naar De Krom. Bovendien heeft de club een punt in mindering gekregen van de KNVB. Hoe anders was dat vijf jaar geleden, toen ze, als regerend landskampioen en absolute topfavoriet, dezelfde reis maakten. Voor Katwijk zijn de kaarten exact hetzelfde als 5 jaar geleden, hoewel ze in de tussenliggende tijd wel degelijk flink geschud zijn. Niettemin start Katwijk als trotse koploper aan de wedstrijd. Na het verlies tegen Kozakken Boys in de eerste wedstrijd van dit kalenderjaar, was er vorige week een prima herstel in en tegen Barendrecht (1-4). Na vorige week kunnen we concluderen dat Kozakken Boys de enig overgebleven concurrent is van de Krombewoners.

Bollenstreekderby op FOX Sports
Kozakken Boys gaat op bezoek bij een andere veelgeplaagde club, De Dijk. Nummer drie op de ranglijst, Rijnsburgse Boys, mag in de Bollenderby tegen VVSB laten zien dat het hersteld is van de oorwassing tegen Hardenberg. De trainerswissel heeft de thuisploeg geen windeieren gelegd, langzaam maar zeker kruipen de Paars-Gelen uit de degradatiezone. De Bollenstreekderby is ook door FOX Sports uitgekozen om live uit te zenden.

De scheids en grensrechters in speelronde 19:

Voetbal247.nl is volledig gratis te lezen, maar wordt net als veel clubs en bedrijven geraakt door de gevolgen van Coronavirus. Juist in deze tijd zetten we juist een stap extra, om nog uitgebreider verslag te doen van wedstrijden en het laatste nieuws. We zien echter dat de advertentie-inkomsten zijn teruggelopen. We zouden om die reden een kleine donatie zeer waarderen. Op die manier kunnen alle artikelen, reportages en interviews gratis en zonder betaalmuur toegankelijk blijven.

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Tweede Divisie