dinsdag, 23 juli 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieJVC-trainer Ruud Kaiser: 'Die jongens uit onze jeugd kunnen echt goed voetballen'

JVC-trainer Ruud Kaiser: ‘Die jongens uit onze jeugd kunnen echt goed voetballen’

JVC Cuijk kende een voorbereiding met veel hobbels. Afwezigen, geblesseerden, matige resultaten en een afgekeurd hoofdveld, om er maar een paar te noemen. Het opgefriste team met opvallend veel eigen jeugdspelers kwam zondag desondanks prima uit de startblokken tegen Be Quick 1887 en won met 4-2. Trainer Ruud Kaiser zag de ommekeer de laatste week al wel langzaam aankomen.

Door omstandigheden was de voorbereiding in Cuijk rommelig. Spelers misten een deel van de voorbereiding door vakanties, blessures en door de deelname aan voor de regio belangrijke, maar niet perfect getimede toernooien als de Copa del Agatha en de Kuukse Cup speelden sommige spelers eigenlijk veel te veel wedstrijden. De voorbereiding was daardoor verre van ideaal. „We zitten nu eigenlijk op het punt waar je normaal na drie weken bent qua opbouw”, vertelt Kaiser. „Sommige spelers hebben noodgedwongen erg veel minuten gemaakt en daardoor moest ik tussendoor soms gas terug nemen. De afgelopen week hebben we wel goed kunnen trainen en daarom was ik toch vol vertrouwen voor zondag en dat bleek terecht”.

Clubgevoel positief voor prestaties
JVC Cuijk won uiteindelijk met 4-2, na een 3-0 ruststand en opmerkelijk was het gegeven dat er acht spelers in de basis startten die bij de club in de jeugd speelden. Een jaar geleden werd het roer omgegooid en bewust gekozen voor spelers uit het dorp en de nabije regio. Dat werpt nu dus ruimschoots zijn vruchten af. Vice-voorzitter Werner Branje is één van de drijvende krachten achter deze ommezwaai. „Het idee is dat je met spelers uit de buurt meer clubgevoel en binding krijgt en dat door dat groepsgevoel de prestaties net die paar procent verbeteren. Een speler die van zeventig kilometer ver moet komen, doet zijn ding en gaat na afloop meteen weer naar huis en zal zich daardoor minder verbonden voelen met de club.” Dat de wijziging ook een budgettaire achtergrond heeft is volgens Kaiser niet de hoofdreden. „Het budget is inderdaad aanzienlijk verlaagd, maar dat staat los van deze koerswijziging, wat echt een bewuste keuze is geweest.”

Acht spelers uit eigen kweek
Kaiser begon vorig seizoen in Cuijk en staat achter de koers van de club. „De voorwaarde is wel dat de talenten er moeten zijn. En dat is nu het geval. Een aantal jongens met een verleden bij de club is ook teruggekomen. Stan Broenland heb ik één keer bekeken en ik was meteen overtuigd dat we hem terug moesten halen. Maar hetzelfde geldt voor Aleksander Lejic en Jordie van der Laan. Al die jongens die er nu zijn kunnen echt goed voetballen.” Ook vanuit de eigen jeugd stroomden spelers door als Bjenze Graat en Jurre Grotenhuis en zo kon het gebeuren dat er zondag acht spelers uit eigen kweek in de basis stonden. “Ik denk daar verder niet over na, want ik stel de beste elf op in mijn ogen, maar voor de club is dit natuurlijk wel mooi.”

Een doelstelling heeft Kaiser niet geformuleerd. Vorig seizoen leerde hij dat de Derde Divisie niet te voorspellen is. „JVC Cuijk speelde altijd in de subtop van de topklasse en net in het jaar dat de Tweede Divisie werd ingevoerd was het minder, waardoor die werd gemist. Op basis daarvan verwachtte ik dat we bovenin mee konden doen, maar toen kwamen we teams als De Dijk en Westlandia tegen. Clubs met heel goede spelers en ook heel ander budget. Het is vooraf onmogelijk om de kracht van de tegenstanders is te schatten. Mijn doelstelling is dat elke eerstvolgende training en wedstrijd goed verloopt. Als dat zo is, staan we na 34 wedstrijden wel waar we horen.”

Gemeente moet zich schamen
Als het afkeuren van het kunstgras hoofdveld ter sprake komt wordt Kaiser plotseling fel: „Dat is Derde Divisie onwaardig. De gemeente wringt zich in allerlei bochten, maar die moet zich doodschamen dat het zover is gekomen. We speelden nu bij SIOL, maar vijfhonderd meter verderop en daar ligt een prachtig kunstgrasveld bij een vierdeklasser. We zijn SIOL overigens zeer dankbaar, maar voor de club is deze situatie een ramp. We missen nu bij elke thuiswedstrijd die we hier spelen de kantineomzet en dat hakt er flink in. In het bestuur zitten mensen die keihard werken om het allemaal rond te krijgen en dan loopt de club inkomsten mis omdat de gemeente de boel niet voor elkaar heeft. Laat ik er verder maar niks meer over zeggen.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD