zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlClubsNoordwijkJoost van den Boogaard volgt zijn hart en wordt beloond bij Noordwijk

Joost van den Boogaard volgt zijn hart en wordt beloond bij Noordwijk

Joost van den Boogaard kreeg jaarlijks telefoontjes van hoofdklasser Velsen. Daarvoor wilde hij tweedeklasser Bloemendaal niet verlaten. Kees Zethof van Noorwijk had hem drie jaar geleden al eens benaderd. Toen gaf de linksbener zijn studie de voorkeur. In mei belde Zethof weer. Van den Boogaard volgde zijn hart en speelde zaterdag tegen IJselmeervogels. Noordwijk won met 3-2.

Beloften
De linksbuiten werd gelokt met roze beloften. Hij zou verzekerd zijn van een plek bij de eerste zestien spelers. Maar niets zo veranderlijk als de egocentrische voetballerij. Van den Boogaard moest voorin concurreren met Marc de Kruis en op de valreep werd ook Youri de Winter, o.a. ex Jong Sparta, nog gehaald. ,,Een week voor het duel met Koninklijke HFC vroeg de trainer me of ik linksback wilde spelen. Hij had er alle vertrouwen in dat ik het kon. Dat ging goed en tegen HFC stond ik gewoon in de basis.’’ En dat terwijl Noordwijk voor de backpositie eerst nog ex-prof Donovan Slijngaard nog gehaald. Slijngaard zat zaterdag tegen de Vogels op de bank, Van den Boogaard speelde. In de eerste helft stond hij verdedigend zo nu en dan tegenover ex-prof Rydell Poepon. Na het geblesseerd uitvallen van Danny van den Meiracker had hij na de rust vaak Pieter Langedijk tegenover zich. Tweede divisionist Noorwijk pakte door de 3-2 de eerste zege van het seizoen. Van den Boogaard stond drie keer in de basis als linksback.

Linksbuiten
Koen Beeren is ex-ploeggenoot van Van den Boogaard bij Bloemendaal en weet hoe groot de stap naar een hoger niveau fysiek en mentaal is. Beeren acteerde een paar seizoenen voor HFC. ,,Het gebeurt niet vaak dat een speler vanuit de tweede klasse meteen basisspeler is bij de seizoenstart.’’
Vervolgt. ,,Ik mis hem wel. Joost was de meest ideale buitenspeler voor mij als spits. Snelheid, mannetje voorbij en voorgeven.’’ Lacht. ,, Bij Bloemendaal heb ik hem niet vaak zien verdedigen. Daarom kan ik er des te meer van genieten dat Joost nu in de basis op de linksbackpositie aan het schitteren is bij Noordwijk.’’

Zethof
Van den Boogaard speelde als kind in de jeugd van HFC Haarlem, het laatste in de C-1. ,,Jordy Hilterman zat bij mij in het elftal. Bij Haarlem was ik vooral linksbuiten maar ik heb ook wel eens als back gespeeld. Toen Haarlem destijds ophield te bestaan boden veel van mijn ploeggenoten zich aan bij andere clubs. Ik had die ambitie niet. Ik ging lekker voetbalen met mijn vrienden bij Bloemendaal. En toen Kees Zethof drie jaar geleden voor de eerste keer belde dacht ik dat het ten koste zou gaan van mijn studie. Ik zit nu inmiddels in mijn derde jaar Finanace and Control aan de HvA.’’

Tweesprong
De linksbener geeft toe dat hij ook nu op een spreekwoordelijke tweesprong stond. Hij overlegde met Floris van der Linden, spits van Spakenburg en een vriend van een vriend en met zijn vader. En toen liet zijn hart zich spreken. ,,Ik kan eter spijt hebben van iets dat ik wel heb gedaan dan achteraf spijt hebben dat ik het niet gedaan heb.’’

Bloemendaal
Bloemendaal-trainer Tim Joon is trots op zijn ex-pupil. ,, Ik ken Joost zelf al vanuit de C-junioren. In de jaren bij ons in de selectie is hij echt volwassen geworden. Zowel op als rond het veld stond hij er altijd. Verder heeft hij zich ontwikkeld in het tactische gedeelte (zoals positionering op het veld) en de keuze’s die hij maakt met en zonder bal.’’

Fysiek
Joon geeft aan dat Van den Boogaard bij de tweedeklasser wel degelijk al meer was dan alleen een linksbuiten. ,,Hij bestreek vaak de gehele linkerkant. Hoofdzakelijk als linksbuiten, maar ook als linksback. Het verbaasd mij eigenlijk niet dat hij nu basis staat. Hij is fysiek ongelofelijk sterk, zowel in de duels, als qua uithoudingsvermogen, snelheid en versnelling. Verder is het een teamspeler die opdrachten zeer goed uit kan voeren. Koppel hieraan dat hij met de bal ook heel goed weet wat hij wel en ook niet moet doen. Ik denk dat zijn potentie op een linksback positie misschien nog wel hoger is dan als linksbuiten.’’

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD