Volg ons

Eerste Divisie

Jong Ajax verliest koppositie door uitblinkende doelman Olij

Jong Ajax verliest koppositie door uitblinkende doelman Olij

Jong Ajax heeft slechte zakengedaan in de strijd om de titel. De Amsterdammers konden vandaag directe concurrent NEC op drie punten afstand zetten, maar de ontmoeting met Jong AZ ging met 0-1 verloren. De Amsterdammers hadden de hele wedstrijd de betere kansen, maar konden de vandaag uistekend keepende Nick Olij niet passeren. Uit een van de spaarzame aanvallen van AZ was het dertien minuten voor tijd wél raak en stond zo ineens de wedstrijd op zijn kop. De ploeg van Michael Reiziger kon de wedstrijd niet meer ombuigen en zakken door deze nederlaag nu zelfs naar plek 2.

Puzzel
Het duel tussen Jong Ajax en Jong AZ kan tijdens het interlandweekend ook wel worden beschouwd als een grote puzzel. Beide teams beschikken over een zeer talentvolle jeugdopleiding en moesten dus logischerwijs spelers afstaan aan de nationale teams. Bij Jong Ajax ontbraken onder andere Dani de Wit, Carel Eiting, Mitchel Bakker Leon Bergsma en Kaj Sierhuis. Laatstgenoemde was vorige wedstrijd tegen De Graafschap nog uitermate met een hattrick. Zijn plek in de aanval werd ingenomen door de jonge Braziliaan Danilo Pereira da Silva. De spits trainde de hele week al mee met de ploeg van Michael Reiziger en werd goed genoeg bevonden voor een basisplek. Bij Jong AZ had coach Martin Haar minder problemen om de elf aantal namen op papier te zetten. De opstelling was vrijwel hetzelfde als vorige week tegen Almere City, alleen routinier Ron Vlaar speelde in plaats van Rens van Eijden en Ilias Bel Hassani verving Jamie Jacobs.

Olij belangrijk
Na een vrij tam begin was er in de negende minuut voor het eerst een moment van opwinding op De Toekomst. De Colombiaanse rechtsback Luis Orejuela kreeg het op zijn heupen en soleerde door de AZ-defensie op weg naar het doel van AZ. Zijn geloste schot miste echter de gewenste kracht en richting en was daarom een vrij makkelijke prooi voor AZ-keeper Nick Olij. Ook een vrije trap van aanvoerder Zian Flemming een paar minuten later kon de goalie niet van zijn stuk brengen. De doelman moest wel écht in actie komen toen linksbuiten Noa Lang vanaf de flank naar binnen trok en een schot loste in de korte hoek. Olij moest gestrekt naar de hoek, maar kon de goal voorkomen ten koste van een hoekschop. AZ kon niet echt wat terug doen en kwam maar weinig in het spel voor. De jonge Amsterdammers waren de baas en hadden ook veruit het meeste balbezit. AZ moest vooral bij de les blijven en zodoende het gevaar afwenden. Op het half uur kreeg Ajax’ topscoorder Matteo Cassierra een goede kans om te vuren op het goal van Olij, maar de Colombiaan zag ook nu weer Olij voldoende ingrijpen om de voorsprong (die verdiend had geweest) te voorkomen. Zo kabbelde de wedstrijd voort en werd bereikt zonder goals. Ajax was absoluut de beter ploeg, maar kon het overwicht niet uitdrukken in doelpunten.

Ongelukkige Regeling
Aan het begin van de tweede helft vond ook Martin Haar dat er iets veranderd moest worden in zijn elftal. Met de dubbele wissel Vincent Regeling voor Joris Kramer & Anton Fase voor Viktor Einarsson. Voor Regeling duurde zijn invalbeurt echter nog geen twee minuten nadat hij in een duel zijn linkerknie leek te verdraaien. De verdediger moest per brancard het veld af worden gedragen en zodoende was Haar genoodzaakt om zijn derde wissel in te zetten. De ongelukkige Regeling werd vervangen door de 19-jarige Melle Springer.

Na de onderbreking werd het spelbeeld uit de eerste helft weer doorgezet. Ajax was de dominante ploeg en kreeg via Flemming in de 65e minuut opnieuw een goede kans. De middenvelder kopte een vrije trap hard genoeg in, maar omdat de bal recht door het midden was kon Olij andermaal zijn ploeg van een achterstand houden. AZ kwam amper van de eigen helft af, maar een kwartier voor tijd kwamen de Alkmaarders ineens gevaarlijk in het strafschopgebied en claimde het zelfs een penalty voor een gemeende overtreding van Boy Kemper op Anton Fase. Scheidsrechter Martin Perez zag echter geen overtreding van de Ajacied. Een goede beslissing, want uit de herhaling bleek dat het juist de AZ’er was die vasthield.

Oude voetbalwet
Een paar minuten later stond ineens de wedstrijd op zijn kop. De tot toen toe goed spelende Azor Matusiwa verloor een duel op het middenveld van Mees Hoedemakers en kon AZ uitbreken. De bal kwam via Mathijs Hadwijk bij Tijani Rijders en de middenvelder kon oog in oog met doelman Norbert Alblas geheel vrij de 0-1 binnen schieten. Geheel tegen de verhouding in pakte AZ de voorsprong door de middenvelder die zijn vijfde goal van het seizoen maakte. Het eerste echte gevaar voor de neus van Alblas was dus gelijk doeltreffend. Een typisch voorbeeld van de oude voetbalwet “Als je hem zelf niet maakt…..”

Slotoffensief
Ajax moest nu komen en bracht middenvelder Sebastian Pasquali voor verdediger Darren Sidoel. Er kwam dus zeker achterin bij Ajax meer ruimte en bijna was het weer AZ wat profiteerde. Invaller Anton Fase had de bal, na een snelle counter, voor het inschieten, maar dit keer kon Alblas wél redden en zodoende de genadeklap voorkomen. Ajax probeerde AZ onder druk te zetten, maar de Alkmaarders speelden een stuk beter dan in vorige periodes en bleef het verdedigend redelijk gemakkelijk op de been. Trainer Reiziger had de flanken een nieuwe impuls gegeven door het inbrengen van Vince Gino Dekker en de Duitser Nikolas Kühn, maar zij konden niet de gewenste creativiteit brengen. Van echte kansen en een wild slotoffensief was dan ook geen spraken. Flemming was noch dichtbij met een kopbal, maar zag de bal een meter naast de goal verdwijnen. Olij had iets onpasseerbaars over zich. Vlak voor tijd redde de doelman met een ultieme poging op een poging van andermaal Flemming en ook op het schot van Danilho Doekhi had de doelman weer het gepaste antwoord. De doelman keepte een uitstekende wedstrijd en was essentieel voor de zege voor de ploeg van Jong AZ.

De Amsterdammers verliezen dus zo niet alleen de wedstrijd, maar ook de koppositie. De ploeg van Reiziger was absoluut de beter ploeg, maar kon vandaag Nick Olij niet op de knieën krijgen. De Almaarders pakken voor de tweede keer dit seizoen de punten tegen Jong Ajax en trekken de goede vorm van de laatste weken door.

Voetbal247.nl is volledig gratis te lezen, maar een kleine donatie wordt gewaardeerd!

Advertentie
Advertentie
Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Meer over Eerste Divisie