zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlClubsKoninklijke HFCJohn Hilton mocht als 15-jarige niet naar Ajax van het CAS en...

John Hilton mocht als 15-jarige niet naar Ajax van het CAS en schittert nu bij HFC

John Hilton is de zoon van een Amerikaanse vader en Braziliaanse moeder. Hij verhuisde met het gezin zes jaar geleden naar Nederland. Toen hij op 15-jarige leeftijd door Ajax werd gescout verbood het internationaal sporttribunaal CAS de overgang. Het CAS gaf gehoor aan het besluit van de FIFA. Reglementen van de FIFA schrijven voor dat talenten van buiten de EU pas vanaf hun achttiende jaar voor een Europese club mogen uitkomen. De FIFA staat transfers alleen toe als de ouders van een jeugdspeler voor hun baan zijn verhuisd. Dat was in het geval van Hilton niet bewezen, achtte de bond. Na een paar jaar bij Jong Volendam te hebben gespeeld start hij zijn brommer bij HFC.

Rookwolken

Het is zaterdagmiddag 15.30 uur als de tegenstanders van Koninklijke HFC vreemd opkijken. Vanaf de linksbackpositie stomen rookwolken op, ruikt het naar benzine en is het geronk van een brommer te horen. De tweewieler behoort toe aan linksback John Hilton die zijn brommer elke week  drie onderhoudsbeurten geeft. De bandenspanning is gecontroleerd, de bougies zijn gesmeerd, de olie is ververst en de benzinetank met Euro 95 zit vol  voor negentig minuten snelheid, rushes en demarrages naar de achterlijn. Teen Spakenburg was Hilton de uitblinker bij HFC en stond hij aan de basis van de eerste goal van Sietse Brandsma.

 

Opvolger

Vincent Volkert was vorig seizoen de vaste linker wingback bij de Haarlemmers. Goed voor rushes en voorzetten-op-maat. Trainer Tamerus reageerde nogal nonchalant als Volkert een keer in de basis ontbrak. Hij posteerde Jim Hulleman op die positie en die deed het ook voortreffelijk. Na het vertrek van Jordy Hilterman is Hulleman nog meer nodig in de as. Dus zocht TD Sander Vink naar een alternatief. Hij belde wat rond. Joost van den Boogaard, die bij Noordwijk vertrok, had al snel te kennen gegeven dat hij alleen nog als linksbuiten wilde spelen. Een paar jaar geleden was Hilton al in beeld bij HFC, speelde zelfs even mee met Onder-19.

Hoop

De waakvlam van de hoop om het als prof te redden brandde echter nog volop. Bij Volendam trainde hij met het eerste elftal mee. En daar zag hij Denso Kasius, de opkomende rechtsback, een transfer naar Bologna verdienen.

De 21-jarige linksbener moest het op een invalbeurt in het eerste elftal na doen met duels met Jong Volendam.

Hilton is van Amerikaanse afkomst, is slechts 1.63 lang, maar staat zijn mannetje in het veld. Dat was al te zien in de oefenduels. En bij de Koninklijke heeft hij spelers die hem op maat bedienen.

Zijn hoop op het betaalde voetbal heeft hij nog niet laten varen. Niet zo gek omdat toen hij als tiener naar Europa kwam in de belangtelling stond van Ajax en FC Barcelona. Het internationaal sporttribunaal CAS besliste dat hij als 15-jarige niet voor Ajax mocht spelen.

https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2140086-cas-tribunaal-keurt-transfer-amerikaan-15-naar-ajax-af

HFC

,,Ik speelde vorig seizoen bij Jong Volendam en trainde mee met het eerste van Wim Jonk’’, zegt John Hilton. ,,Ik wilde graag nog naar een BVO maar er kwam niks langs. In dit systeem weten Gerry Vlak en Koen Tros me ideaal te bedienen, het is heerlijk voetballen.’’

Zaterdag keert Hilton – voor even- terug in het stadion van Volendam waar HFC het zeer jeugdige Jong Volendam treft.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD