zaterdag, december 10, 2022
Voetbal247.nlClubsKatwijkINTERVIEW | Vliegende kiep geland op de Krom

INTERVIEW | Vliegende kiep geland op de Krom

Nadat duidelijk was dat zowel Mark de Vries als Boy de Jong v.v. Katwijk komend seizoen niet zouden dienen was het wachten op de opvolging. Twee weken geleden presenteerde Cees Bruinink die opvolger. Het is een man die niet alleen veel vlieguren tussen de palen op zijn naam had heeft staan, maar ook als passagier van vliegtuigen. André Krul is niet alleen de nieuwe doelman van v.v. Katwijk, maar vooral ook een man van de wereld.

André Krul heeft een flink aantal clubs achter zijn naam staan. Dat is nooit een doel op zich geweest, al was een periode in het buitenland zeker wel een wens van de inmiddels 33-jarige doelman. Maar dat had dan bij voorkeur in een grote competitie moeten zijn. Daar kwam het niet van. Maar van een wereldreis kun je zonder meer wel spreken.

Hoe ben je er ooit toe gekomen doelman te worden?
Ik voetbalde bij GSV in mijn geboortedorp Grootschermer. In de jongste jeugdteams stond ik afwisselend in het veld en op doel. Na verloop van tijd begon ik door te krijgen dat ik beter kon keepen dan voetballen. En ik was niet de enige die dat vond. Ik kwam daardoor al vlot in de jeugdopleiding van AZ terecht. Ondertussen won ik twee keer de Frans Hoek Keepersdag. Dat werkte zeer stimulerend. Ik kreeg steeds meer het idee dat ik als doelman aardig ver kon komen. Op mijn 15e ging ik naar AFC ’34, drie jaar later werd ik daar weer weggeplukt door FC Utrecht.

Daar vandaan kwam je via huurperiodes weer bij andere clubs terecht.
Ja, ik kwam eerst bij Telstar terecht, waar ik onder meer met Anthony Correia te maken kreeg. Ik debuteerde op 7 augustus 2009 in het betaald voetbal tegen Excelsior. Na Telstar volgden verhuurperiodes aan Sparta en AGOVV. Vervolgens begon het grote vliegen. De eerste reis was naar Malta, alwaar FC Valletta een contract klaar had liggen. Mijn zaakwaarnemer Eelco Groen had contact met een spelersbegeleider. Die zei dat Valletta een doelman nodig had voor wedstrijden in de voorrondes van de Champions League. In de eerste voorronde versloegen we Lusitanos uit Andorra, in de tweede verloren we van Partizan Belgrado.”

Dit eerste buitenlandse avontuur smaakte naar meer en Krul kwam tot overeenstemming met het Colombiaanse Boyaca Chicó. Daarmee werd hij de eerste Nederlander in een Zuid-Amerikaanse competitie. Aangezien competities niet altijd tegelijk beginnen en/of eindigen moest Krul wel eens zoeken naar aansluiting van de ene naar de andere competitie. Na Colombia bijvoorbeeld volgde een tijdelijke activiteit bij FC Groningen. Het avontuur lonkte echter weer en Krul kwam bij Bayamon FC in Puerto Rico terecht. Dat werd een heel kort  avontuurtje. Want na de uitwedstrijd tegen Club America in Mexico om de CONCACAF Champions League bleek er iets mis met het visum van de doelman.

“Ik kwam domweg het land niet meer in, de club kreeg de zaken niet voor elkaar en dus vertrok ik. Ik kwam begin 2015 bij KV Turnhout, dat net vanuit een mooie periode onder Egyptische leiding in verval was geraakt. In de tijd dat die Egyptenaren de boel daar bestierden werden uitwedstrijden altijd voorafgegaan door hotelovernachtingen. Toen ik daar binnen was bestonden die dingen al niet meer. En tijdens mijn periode daar waren er uiteindelijk zelfs geen trainingstenues en nauwelijks bruikbare trainingsballen meer. De trainer werd ontslagen en ineens waren er 10 spelers ook verdwenen. Zodoende lukte het niet om omhoog te klimmen uit de onderste regionen van de derde klasse.

Het seizoen ’15-’16 werd een mooi seizoen als back up bij SC Cambuur, waar Krul bijvoorbeeld de derby van de jong teams tussen Cambuur en Heerenveen als hoogtepunt meemaakte. En toen kwam er weer dat telefoontje. Deze keer uit Japan, waar Pieter Huistra als coach van Iwaki FC op zoek was naar een betrouwbare doelman.

André Krul Spakenburg

Ik ging eerste op stage en kon vervolgens een contract voor een half jaar tekenen Toen Huistra na dat halve jaar vertrok hield het voor mij ook op en dus ik ging weer op zoek naar een nieuwe club Dat deed ik in Argentinië toen ik op een woensdag  een belletje kreeg van SV Spakenburg. Ze wilden mij graag hebben, en wilden zelfs dat ik het komende weekend als zou keepen. Op donderdag ben ik via Mexico City en Parijs teruggevlogen naar Amsterdam, maar uiteindelijk kreeg ik in Parijs te horen dat Iwaki FC me nog niet vrijgegeven had. Een week later was dat wel het geval en kon ik gaan spelen.

Helaas degradeerde Spakenburg in 2017 uit de Tweede Divisie. Ikzelf kreeg een mailtje uit Australië, of ik interesse had om voor Preston Lions te komen spelen. Die club had een heel behoorlijke accommodatie en fanbase, dus ik heb daar getekend. Op dat moment was het sportieve overigens al niet meer het enige waarom ik naar Down Under ging. Ik vond het leven in al die vreemde landen ervaren een verrijking voor mijzelf. In oktober 2018 kwam ik terug in Nederland, weer een prachtige ervaring rijker. Ik werd keeper bij Jong Ajax, waarna ik  een mooi aanbod van Alemannia Aachen heb aangenomen. Die speelden op het 4e niveau waardoor ik veel speelde in het Ruhrgebied. In maart 2020 was ik nog in Brazilië op zoek naar een club, maar het coronavirus heeft die pogingen laten mislukken. Ik kon uiteindelijk bij AZ terecht, als keeper en  mentor bij het Jong elftal en in het kader van het behalen van mijn UEFA C Trainersdiploma ben ik er bij de onder 13 gaan stage lopen.“

En toen kwam Katwijk langs.
Ja, ik werd gebeld door Anthony Correia, die ik nog van Telstar kende natuurlijk. Gesprekken gevoerd met hem en Cees Bruinink. Het werd een aantrekkelijk plaatje. Katwijk is geen club die meespeelt voor de middenmoot natuurlijk. Ik heb in de loop van mijn carrière best veel als back up gediend, nu wil ik een vol seizoen onder de lat en vechten voor een kampioenschap. Overigens was ik al eens eerder in gesprek geweest met Katwijk, indertijd vooral met Dick Schreuder erbij. Nu mag ik het alsnog gaan laten zien op de Krom.

De club heeft de talentvolle 21 jarige Timon Fikkert bij HBS vandaan gehaald en daarnaast Frank Kadjani behouden.
Dat is ook logisch, er behoort op dit niveau concurrentie te zijn en je hebt ook gewoon kwaliteit nodig als er een doelman geblesseerd of geschorst is. Maar ik ga er van uit dat ik eerste doelman zal worden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS