donderdag, 20 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesHoofdklasseINTERVIEW | Vijfjarenplan van IFC mooi project voor Ron Timmers

INTERVIEW | Vijfjarenplan van IFC mooi project voor Ron Timmers

Dat Covid19 veel trainers ongewild in een stand van rust heeft gebracht is logisch. Echter, niet voor elke trainer is dit van toepassing. Ron Timmers bijvoorbeeld, zit volop in de voorbereiding in het kader van het vijfjarenplan dat bij zondaghoofdklasser IFC is ontvouwd. De club uit Hendrik Ido Ambacht heeft de stoute schoenen aangetrokken en wacht niet langer op initiatieven van de KNVB om te komen tot wat we kennen als ‘weekendvoetbal’. IFC gaat het roer radicaal omgooien en gaat het prestatief voetballen op zondag voor het eerst in haar bestaan sinds 1927 gedag zeggen. Ron Timmers is aangetrokken om dit project te helpen slagen.

Voorzitter Cees Bijl heeft het heel helder op de website van de club uiteen gezet. Kort gezegd wordt het steeds lastiger het voetbal op zondag voort te zetten, al helemaal als dat op niveau moet blijven. De doorstroming vanuit de jeugd naar het eerste zondagteam is moeilijk en er is te weinig animo.
Dat heeft Bijl inderdaad heel helder verwoord. En ik denk ook dat het bestuur een juiste beslissing heeft genomen. Alleen, het is ook best gedurfd want we gaan door deze stap te nemen natuurlijk ook wel het een en ander overhoop halen.

Daarvoor heeft de club jou aangetrokken om daar in technische zin sturing aan te geven.
We hebben een aantal gesprekken met elkaar gevoerd. Wat wil de club? Wat verwacht het van mij? Welke ondersteuning mag ik verwachte? Dat soort zaken passeerden de revue. Het plaatje was duidelijk: IFC moet in de vierde klasse van het zaterdagvoetbal beginnen, er is geen zij-instroom. Dat is dan een gegeven. Aan de hand daarvan is een heel plan geschreven. Wat willen we binnen welke termijn bereiken? En op welke manier pakken we dat aan?

Je hebt je zoals dat zo mooi heet aan het hele plan gecommitteerd. En dat plan behelst 5 jaren. Zitten daar nog evaluatiemomenten in?
Juist omdat dit een heel groot plan is zullen we regelmatig met elkaar aan tafel schuiven om te bespreken hoe de zaken gaan. Zo hebben we bijvoorbeeld die 5 jaren ook in twee delen opgesplitst, waarbij we in het eerste deel van drie jaren nastreven om twee maal te promoveren. Ik begrijp dat dat wellicht een hels karwei wordt, maar dat is gewoon de ambitie die we met elkaar hebben afgesproken.

Hoe stel je zo’n toch waarschijnlijk grotendeels nieuwe selectie samen?
Laat ik dan eerst de stap daarvoor uitleggen. We hebben heel veel gesprekken binnen de club gevoerd om zo veel mogelijk begrip en enthousiasme los te krijgen. Bij selectieleden, maar ook bij andere leden en supporters. Deze stap wordt heel breed in de vereniging gedragen. Dat heeft er bijvoorbeeld ook weer toe geleid dat de bezetting van de trainersstaf ruim is. We gaan met 34 spelers voor de eerste twee teams aan de gang, maar hebben daar ook 5 man aan trainers bij lopen. Als je dan vraagt hoe stel je die selectie samen dan zeg ik: enkele goede spelers uit de zondagselectie stappen over naar de zaterdag. Dan blijft vervolgens de gehele zaterdagselectie aanwezig. Aansluitend hebben we een aantal ex spelers van IFC enthousiast gekregen voor dit project, dus die komen terug. En tenslotte gaan we nog een aantal jeugdspelers toevoegen. Dat alles gaat in overleg met de TC en de jeugdcoördinator.

Waar kijk je naar als je spelers benadert? Puur voetbaltechnische kwaliteiten?
Nee, ik weeg veel meer zaken mee bij het bekijken en eventueel benaderen van spelers. We willen wel een bepaalde stabiliteit in die jongens ontdekken. Dus we vragen ons af hoe ze in het leven staan, hoe kijken ze naar IFC, snappen ze de heersende cultuur, dat soort dingen. En natuurlijk letten we bij het samenstellen van de selectie ook op leeftijdsopbouw. Want ook dat bepaalt de stabiliteit van de groep. Uiteindelijk zal het zo zijn dat het tweede onder Bryan Cairo zich moet opwerken richting reserve hoofdklasse of 1e klasse en ik met het eerste over ruim drie jaar in de tweede klasse wil staan. En daarna gaat deel twee van het plan aanvangen, met ongetwijfeld het idee nieuwe stappen te maken. Ondertussen hopen we naast de sportieve successen vooral ook dat de mensen de weg naar ons sportpark weer massaal gaan vinden en vooral ook weer samen plezier aan hun verblijf bij ons zullen beleven. Want IFC wil presteren, maar zeker ook haar familiaire karakter behouden.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD