maandag, 22 april 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede Divisie Ruben Valk verstaat de kunst van het relativeren

[INTERVIEW] Ruben Valk verstaat de kunst van het relativeren

Overdag staat Ruben Valk (24) voor de klas van een clusterschool. Het werken met moeilijk opvoedbare kinderen bezorgt enorm veel voldoening maar vraagt geestelijk en lichamelijk ook het nodige van hem. De doelman gebruikt het trainen en spelen met VVSB dan ook als uitlaadklep.

Gek werden de supporters van IJsselmeervogels vorige week zaterdag van de keeperskunsten van Ruben Valk. Ballen in de hoek, recht op hem af of vanaf de zijkant inschoten alles kwam in de handen van de VVSB doelman terecht. Zelfs met een schot in de kruising bleek hij niet te passeren. ,,VVSB speelde anti voetbal”, sprak IJsselmeervogels trainer Willem Leushuis gefrustreerd. Een week later tegen Barendrecht slaagt de doelman er andermaal in de nul te houden. Opnieuw kreeg hij na afloop de loftuitingen overzicht uitgestrooid. Niet dat hij daarvan gaat zweven. Integendeel. Valk, die twaalf jaar aan Sparta was verbonden voor hij in Noordwijkerhout neerstreek, verstaat de kunst van het relativeren. ,,Een keeper is vaak het afvoerputje van het elftal. Een aanvaller raakt misschien honderd ballen in een wedstrijd verkeerd maar scoort hij in de laatste minuut dan is hij de held. Maakt een keeper een fout dan stroomt alle shit zijn kant op. Niet dat ik dat erg vind hoor, zo werkt het nu eenmaal. Je bent zo goed als je laatste wedstrijd. Dat houd ik mijn ploeggenoten ook vaak voor. Kijk, een bal goed raken en dan scoren is leuk. Maar vergeet niet dat je er 98 verkeerd heb geraakt.”

Nuchter
Zijn kenmerkende nuchterheid bleef ook overeind staan toen Valk in 2016 in zijn eerste seizoen met VVSB de ene na de andere bekerstunt uithaalde. De succesreeks eindigde pas in de halve finale tegen FC Utrecht. Valk werd door Wilfred van Leeuwen in de competitie nog op de bank gehouden. De voorkeur van de inmiddels vertrokken trainer ging uit naar Ronald van der Meer. Als wisselgeld mocht hij tijdens de bekerwedstrijden het doel verdedigen. Zo was hij erbij tegen FC Den Bosch, toen een 2-0 achterstand in 297 seconden werd omgebogen in een 2-3 zege. Tegen FC Utrecht ranselde hij tot aan de zeventigste minuut alles uit zijn doel. Of hij soms een magneet in zijn handschoen had verstopt vroegen de Utrechtse profs zich hardop af. ,,Ik was die avond totaal niet gespannen. Het stadion stroomde vol. Het uitvak was afgeladen met VVSB supporters. Het deed mij niets en dat gaf mij heel veel vertrouwen.”

Eerste doelman
Januari vorig jaar gaf Ronald van der Meer aan het keepen op het hoogste niveau niet meer te kunnen combineren met zijn drukke werkzaamheden. Sindsdien is Valk de onbetwiste nummer een keeper bij de tweede divisionist. ,,Ik had met Ronald echt een hele sterke band. We bespraken vrijwel alles met elkaar. Dat had ik nooit eerder met een collega keeper gehad en ik vraag mij af of ik die ooit met een andere keeper zal gaan krijgen. Al heb ik met de huidige tweede keeper Menno de Jong zeker niets te klagen. Dat is ook een lekkere nuchtere gozer.” Hij heeft dit seizoen nog geen minuut gemist. ,,Sterker nog, vanaf het moment dat Ronald aangaf er een punt achter te zetten heb ik geen wedstrijd meer gemist. Wilfred van Leeuwen zei letterlijk: ‘Ruben, het maakt mij geen reet uit of je in de eerste vijf wedstrijden onder een bal doorgaat. Jij bent mijn nummer één.’ Daarmee haalde hij toch een stukje onzekerheid en spanning weg.” Als blijk van waardering voor zijn goede optredens is zijn doorlopende contract tot medio 2020 verlengd. ,,VVSB is een fijne club en ik ben hier zeker nog niet klaar.”

Clusteronderwijs
Overdag werkt hij op een cluster vier school met zeer moeilijk opvoedbare kinderen. ,,Wij zijn de laatste kans voor kinderen op normaal onderwijs. Ieder kind heeft zijn eigen verhaal dat je intens raakt. Ik sta samen met een collega voor een kleine klas. Zo kan de aandacht worden verdeeld. Een kind kan soms opeens heel fel reageren. Dat kan met een thuissituatie te maken hebben of een aangeboren stoornis. Ik haal er enorm veel voldoening uit wanneer kinderen mij als vertrouwenspersoon zien en ik een helpende hand kan aanreiken. Soms lukt het niet om een probleem op te lossen maar blijkt een luisterend oor al voldoende te zijn omdat zij elders die aandacht niet krijgen.” De grootste voldoening krijgt hij van kinderen die ’s middags met een lach op het gezicht de school verlaten. ,,Een kind moet voor zichzelf het gevoel meekrijgen dat hij of zij er mag zijn en dat school een veilige en prettige omgeving is. Dat vind ik heel belangrijk.” Voetbal is voor hem een uitlaadklep. ,,Ik kan op mijn werk weleens een dag hebben dat ik er ’s avonds helemaal door heen zit. Na zo’n dag moet er op de training niet al te veel van mij worden verwacht. Dan wil ik tegen die bal aanschoppen of door de modder rollen en dat is het dan ook. Dan gebruik ik de training om de druk er bij mijzelf af te halen en mijn gedachte te verzetten. Zo voorkom ik dat het voetbal een verplichting gaat worden. Dat is iets wat ik zeker niet wil. Gelukkig heeft de technische staf daar ook alle begrip voor.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD