zondag, mei 22, 2022
HomeCompetitiesDerde DivisieINTERVIEW | Richard Plug (VVSB): 'Qua humor en houding lijk ik wel...

INTERVIEW | Richard Plug (VVSB): ‘Qua humor en houding lijk ik wel op Simon Kistemaker’

Trainer Richard Plug van derde divisionist VVSB uit Noordwijkerhout gelooft niet meer in dit seizoen. Zoals de meeste van zijn collegae in de Tweede en Derde Divisie denkt hij dat we ons beter kunnen gaan voorbereiden op het seizoen 2021/2022. ,,In dat opzicht ben ik het volledig eens met Gert Jan Tamerus: hou er maar mee op.” Plug weet waarover hij spreekt, want is een ervaren trainer/coach.

Wat is het nadeel als er nu alsnog een hele of halve competitie komt voor enkele maanden ?
Ik was sowieso al geen voorstander van het schrappen van de eerdere resultaten. Clubs met een kleine selectie en of minder financiële armslag zijn nu extra benadeeld omdat zij zich nu niet of nauwelijks meer kunnen versterken terwijl clubs met meer armslag in nood nog wel voor enkele wedstrijden kunnen werken aan versterking. Krijg je zoals verwacht blessures en ook nog wat Corona in je groep dan kan dat een enorme impact hebben. Sportief gezien is dat nu niet meer te verdedigen. Onze laatste wedstrijd uit tegen Ajax, zonder publiek in de regen, het was te triest voor woorden. Gelukkig wonnen we, maar amateurvoetbal moet met publiek, biertje in de kantine en de geur van patat gespeeld worden. Ik zie goede alternatieven verschijnen op de Veluwe, het Westland en de Bollenstreek. Laten we hopen op een beter voorjaar en dat we wat meer terug naar normaal kunnen.

Waar houd jij je nu mee bezig?
Dat is tweeledig. Allereerst kijk ik voor mijzelf veel voetbal gerelateerde video’s en doe ik cursussen, daarnaast ben ik volop bezig met de invulling van de selectie van VVSB voor het seizoen 2021/2022.

Hoe ziet dat er op dit moment uit?
De insteek was om de groep zoveel mogelijk bij elkaar te houden maar Peter Verhoeve, Ricardo de Vlugt, Frans van Niel en keeper Lars Jansen (Noordwijk) raken we om uiteenlopende redenen kwijt. Daar staat de komst van Peet van der Slot en Nicky Eekhout tot nu toe tegenover.

Dus feitelijk ben je nog op zoek naar een goede doelman en een creatieve nummer 10 voor Van Niel?
Ja, dat is inderdaad eerste prioriteit. Zeker een goede doelman die de concurrentie met Ruben Valk aan kan is noodzakelijk. Het is jammer dat Lars Jansen weg gaat. Hij en Ruben waren zeer bepalend voor het niveau van de partijspellen op training en iedere voetballer weet dat een 4 tegen 4 het mooiste is als dat volledig scherp uitgevoerd wordt.

(Foto aangeleverd door Richard Plug)

Bij al je beoordelingen speelt je eigen ervaring als trainer en als speler mee. En die is ruim aanwezig, met name ook gezien het aantal wedstrijden (213) als speler in het betaalde voetbal voor Telstar, FC Zwolle en Dordrecht ’90?
Uiteraard neem je dat mee. Overigens ben ik pas op mijn 24e betaald voetballer geworden (na meerdere jaren hoofdklasse) omdat ik er nooit zo mee bezig was. Tijdens mijn korte loopbaan ben ik daarnaast ook een eigen bedrijf begonnen. Ik heb nooit vol op het voetbal gegokt, ook niet nadat ik door Erik Regtop nog was benaderd om naar Oostenrijk te komen.

Je hebt voor je zelf trainer werd een knap rijtje trainers meegemaakt.
Dat kun je wel stellen, al weet ik niet of knap letterlijk gezien het juiste woord is, ha ha ha. Naast diverse amateurtrainers ook nog Niels Overweg, Ben Hendriks, Piet Schrijvers, Simon Kistemaker, Lex Schoenmaker en in mijn nadagen Robert Verbeek. Ondanks dat ik na een akkefietje op het trainingsveld onder hem bij Dordrecht stopte vond ik hem wel de beste trainer. Mooie kerel met goede oefenstof. Eigenlijk het begin van de wat modernere trainer, ontstaan in de jaren 90. Van hem heb ik denk ik wel de meeste trekjes. Met Kistemaker had ik een haat-liefde verhouding bij Telstar maar in houding en humor lijk ik best wel weer veel op hem. Misschien botsten we daarom wel, ha ha ha.

Als ik denk aan Richard Plug denk ik in de eerste plaats aan ODIN ’59.
Gelukkig maar en dat is niet vreemd natuurlijk. In het eerste jaar kampioen van de Hoofdklasse, het tweede jaar veilig spelen via de nacompetitie en in het vierde jaar het bekersucces tegen FC Emmen uit (1-3) en de apotheose de wedstrijd tegen sc Heerenveen in het uitverkochte Telstarstadion. Het dorp liep uit en ik was daar met spelers en staf medeverantwoordelijk voor. Iedereen die daar toe heeft bijgedragen neemt dat de rest van zijn leven mee. Ik dus ook. Maar ook voor ieder van deze mensen geldt: we moeten weer verder. En dus ben ik nu op zoek naar een doelman en een creatieve middenvelder.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS

[products limit="4" columns="2" products tag="tenue" orderby="rand" ]