Volg ons

Derde Divisie

INTERVIEW | Petar Stoskovic terug ‘in the picture’ bij OFC

INTERVIEW | Petar Stoskovic terug ‘in the picture’ bij OFC

En toen was daar het Coronavirus. Rampzalige tijden braken aan voor zowel bedrijven, sportvereningen etc, etc. Nagenoeg iedereen kreeg er mee te maken. Zo ook de 27-jarige Petar Stoskovic, tot voor kort nog professioneel voetballer bij FC Dordrecht, uitkomend in de Keuken Kampioen Divisie.

De maand maart was in het leven van Petar een ware rollercoaster. Een blessure, opgelopen tijdens de wedstrijd NAC- FC Dordrecht resulteerde in een elleboogoperatie, maar het meest heuglijke feit in maart was wel dat de in Nederland geboren en in Sleeuwijk wonende Petar vader werd van een zoon met de welluidende naam Aleksa. ,,Dat was een zware tijd”, aldus Petar in gesprek met Voetbal247.nl ,,Want zo trots als je bent als kersverse vader, mag je je zoon aan de buitenwereld alleen maar laten zien vanachter het glas in verband met die Corona maatregelen”.

Einde profcarrière
Toen men bij FC Dordrecht zich ging bezig houden met de samenstelling van de selectie voor het komende seizoen werd het contract niet verlengd voor de 2e doelman van de ‘Schapenkoppen’ (de bijnaam voor FC Dordrecht, HcD) en viel definitief het doek als profvoetballer.

Een tegenvaller?
Petar: ,,Een streep door de rekening dat wel, maar ik was gelukkig druk met andere zaken dan voetballen op dat moment. Ik dacht, we zien wel, ik ga aan mijn herstel werken en wachten maar af wat er op mijn pad komt.”

Samen met FC-Dordrecht verzorger Michael Koedam ging hij een aantal keren per week keihard trainen om weer in conditie te komen en te blijven. Toen het juni werd en er weer mondjesmaat gesport mocht worden stond Petar te boek als ‘werkloze voetballer’. Zin om mee te doen in het elftal van ‘contractloze voetballers’ onder leiding van John van Loen had Petar niet. ,,Mag je voor een half uurtje komen opdraven en als je dan weet dat het rendement niet echt bijster hoog is, zag ik dat als verspelde tijd en energie”.

Geluk bij een ongeluk
Geluk bij een ongeluk was dat hij het maatschappelijke aspect nooit vergeten heeft. Als leraar lichamelijke opvoeding liep Petar stage bij het Van Maerlantlyceum in Eindhoven, waar hij voor 4 dagen per week een vast aanstelling aangeboden kreeg. Uitgerekend ‘om de hoek’ waar hij vier jaar lang met succes doelman was geweest van Derde Divisionist UNA (Zeelst).

,,OFC is een gezellige club met een mooie selectie die gegarandeerd mee gaat doen voor de bovenste plaatsen dus was de deal snel beklonken”

Toen er weer vriendschappelijk gevoetbald ging worden liep Petar niet bepaald met de ziel onder de arm: ,,Ik heb overwogen om weer terug te keren naar mijn 1e voetballiefde v.v. Woudrichem, maar op advies van mijn zaakwaarnemer Fred van den Hoorn liet ik dat idee toch maar varen”.

Petar belde zijn vroegere UNA-trainer Jeroen van Bezouwen of hij zijn conditie op peil mocht houden bij Unitas, de kersverse Derde Divisionist uit het naburige Gorinchem. Dat was geen enkel probleem. ,,Ik heb wel zeer uitdrukkelijk gezegd dat ik niet uit was op een contract maar dat ik puur voor de conditie kwam trainen”.

Het vinden van een club viel nog niet mee, maar soms vallen puzzelstukjes plotseling in elkaar. Bij OFC uit Oostzaan (Derde Divisie Zondag) tekende de aangetrokken doelman Mitchel Michaelis een contract bij Go Ahead Eagles en kwam de plaats onder de lat vrij. Wellicht een ideale kans om onverwacht toch weer aan de bak te komen en ook nog op een meer dan aanvaardbaar niveau.

Hoe klonk dat? Oostzaan, op een klein uur afstand en dat 4x per week?
,,Als je gek bent van het spelletje heb je er veel voor over”, aldus de gretige doelman. ,,Ik heb de afspraak gemaakt met OFC dat ik vrijblijvend een week mee zou trainen om te zien of er een wederzijdse klik zou zijn en dat we daarna zouden evalueren”. Nou, dat evaluatie gesprek duurde amper een half uur. ,,OFC is een gezellige club met een mooie selectie die gegarandeerd mee gaat doen voor de bovenste plaatsen dus was de deal snel beklonken.

,,Anno 2020 is het belangrijkste doel van een doelman: ballen tegenhouden. Dat vindt zeker zijn oorzaak in onder andere de verfijnde traptechniek en de soort ballen waarmee tegenwoordig gespeeld wordt”

Maar het is niet niets bijna 100 kilometer. ,,Vanuit Sleeuwijk – ik woon amper 2 minuten van de A27 – ben ik binnen een uur in Oostzaan en bovendien moet je het zo zien dat ik weer bezig ben op een goed niveau. En dat niet alleen, ik heb ook weer voor de volledige honderd procent terug aan spelplezier. Iets dat ik bij FC Dordrecht wel miste”.

En zo begon een nieuw voetbalavontuur voor Stoskovic. Een voetbalavontuur dat inmiddels al weer 5 wedstrijden duurt en het moet raar lopen wil de sympathieke goalie zich laten verdringen tussen de palen.

Je doelstelling dit seizoen?
,,Meedoen om de bovenste plaatsen. De persoonlijke kwaliteiten zijn zonder meer aanwezig. Als we nog meer een team worden staan er mooie dingen te gebeuren in Oostzaan, onder de rook van Amsterdam”.

Toekomstplannen?
,,In de toekomst zit het er wel in dat ik iets ga doen op trainersgebied en dan met name de keepers. Ik heb zo mijn eigen ideeën over trainingen van keepers die toch enigszins afwijken van de Zeist-methode. Maar om mijn toekomstdroom te verwezenlijken zal ik toch eerst mijn diploma in Zeist moeten gaan halen. Maar dat is toekomstmuziek en heeft nog geen haast.”

Is het keepen veranderd de laatste 10 jaar?
,,Dat is een wereld van verschil. Vroeger hield men van mooie reddingen, klemvaste ballen maar die tijden zijn veranderd. Anno 2020 is het belangrijkste doel van een doelman: ballen tegenhouden. Dat vindt zeker zijn oorzaak in onder andere de verfijnde traptechniek en de soort ballen waarmee tegenwoordig gespeeld wordt.”

Wat ben je voor een soort doelman?
,,Ik ga me steeds meer profileren als een meevoetballende doelman. Dat was in het begin zeker niet zo maar de laatste seizoenen zeker wel”.

Ooit nog beroepsvoetballer?
,,In dit vreemde wereldje dat voetbal heet moet je nooit nooit zeggen, maar ik heb zo een prima leven. Weliswaar druk maar ik doe wat ik altijd leuk heb gevonden: keepen. Voorlopig heb ik het prima naar mijn zin bij OFC dus mij hoor je niet klagen”.

Foto’s: OrangePictures (bovenste), privéarchief Petar Stoskovic (overige beelden)

Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Derde Divisie