dinsdag, april 13, 2021
Home Derde Divisie Derde Divisie Zondag INTERVIEW | Ondanks MS blijft het kriebelen bij voetbaldier René Eijer

INTERVIEW | Ondanks MS blijft het kriebelen bij voetbaldier René Eijer

Om gezondheidsredenen maakten EVV Echt en René Eijer in december bekend de samenwerking deze zomer te beëindigen. De ervaren oefenmeester vertelt in een uitgebreid interview met Voetbal247.nl open over de MS waaraan hij lijdt en zijn rijke spelers- en trainerscarrière.

- Advertentie -

Allereerst de logische vraag hoe het momenteel met de gezondheid is?  
Naast mijn MS problemen (krachtverlies in mijn rechterbeen en rechterarm) ben ik in oktober ziek geworden door corona en dat heeft me flink te pakken gehad waarbij ik bijvoorbeeld met 15 liter zuurstof op de been gehouden ben. In totaal heb ik 4,5 week in het ziekenhuis gelegen en 4,5 week in een revalidatiekliniek. In december mocht ik die verlaten en werken aan mijn conditie, die weer op 0 was beland en mijn krachtvermogen. Drie keer per week ben ik bij de fysiotherapie in behandeling. Stap voor stap gaat het wel vooruit maar te traag naar mijn zin.

Je kwam op je 19e aan je eerste contract bij Sparta. Waar voetbalde je voor die tijd ?         
Bij SVV in Schiedam. Daar was ik al op 12 jarige leeftijd gescout door Sparta, maar mijn ouders wilden eerst dat ik me ging richten op de middelbare school (Gymnasium). Het voetbal ging alleen maar beter en ik werd ook vaak voor vertegenwoordigde elftallen gekozen. Toen mijn ouders wel doorhadden dat er meer inzat en toen Sparta op mijn 15 jarige leeftijd wederom aan de bel trok en in een rapport schreven dat ze verwachtten dat ik op mijn 17de wel een contract kon krijgen als ik me zo door bleef ontwikkelen, besloot ik de overstap te maken.

Bij Sparta had je te maken met de speler Louis van Gaal. Was hij als speler ook al zo’n duidelijke leider c.q. dominant in het veld ?                
Louis was aanvoerder en inderdaad al heel dominant. Als “broekie” luisterde ik altijd naar zijn commentaren als journalisten hem iets vroegen en toen dacht ik vaak dat ik bepaalde dingen zo niet had durven zeggen. Louis was ook degene die onze toenmalige trainer Theo Vonk zei dat linksback voor mij een betere positie was dan linksbuiten. Ik kon dan zelf mijn moment bepalen om als vleugelverdediger op te komen. Dat ging inderdaad zo goed, dat ik mij in de belangstelling van Manchester United voetbalde. Na de training reed Louis altijd met mij mee naar huis om te eten zodat hij pas later richting Amsterdam hoefde te rijden buiten de files om.

Je hebt 6 seizoenen bij Sparta gespeeld, onder meer met John de Wolf en Danny Blind. Was dat wellicht het beste Sparta team ooit ? Werden jullie wel eens vergeleken met het Sparta van Eijkenbroek, Doesburg, Bosveld en Heijerman?
Wij waren in ieder geval wel het meest succesvolle team met onder andere het bereiken van Europees voetbal. Het was een elftal dat grotendeels ook in de jeugd met elkaar gespeeld had en zodoende elkaar op voetbalgebied heel goed aanvoelde. Louis had een grote invloed op ons en hij was ook degene die toen al de trainer attendeerde op het principe van opkomende backs (ik op links en Blind op rechts).

Je speelde 10 UEFA Cup wedstrijden met Sparta. Welke vond je de mooiste?
Absoluut de wedstrijden tegen Hamburg. Thuis 2-0 winnen en uit 2-0 verliezen en na verlenging en penalty’s de volgende ronde halen. Ernst Happel was ons komen bekijken tegen Groningen uit en had de ploeg ook gewaarschuwd voor mij, hoorde ik later. In de krant vertelde hij ook, dat hij het onbegrijpelijk vond, dat ik nog niet in het Nederlands elftal speelde. Een mooier compliment van zo’n grote trainer kan je niet krijgen.                                                                                                                                                      
Na 6 seizoenen vertrok je naar VVV. Wat was daarvan de reden?

Ik voetbalde op een gegeven moment al zolang bij Sparta, dat ik het gevoel had dat ik onder andere tot het meubilair hoorde en kenbaar maakte dat ik wat anders wilde. Mijn zaakwaarnemer had in die tijd contacten en tenslotte koos ik voor VVV, wat in die tijd ook een goede ploeg had. 

Welke waren de spelers die er bij VVV een beetje bovenuit staken ? Kun je je nog een spectaculaire wedstrijd in Venlo herinneren waar je in meespeelde ? Wij hadden geen echte uitblinkers maar waren wel een uitgebalanceerd team dat mijn eerste jaar, dacht ik, 5e werd en het tweede jaar degradeerde. De meest spectaculaire wedstrijd was de halve finale beker tegen Roda met 10.000 meegereisde supporters. Helaas verloren we die wedstrijd.

Na twee seizoenen Venlo kwam Vitesse. Dat had toen ook al een mooi team. In alle 4 de seizoenen eindigden jullie top 5. Wat waren de sterke punten van dit team?          
Net als Sparta en VVV was het een team dat al jaren met elkaar voetbalde, heel uitgebalanceerd en met Bert Jacobs een zeer goede trainer die ontzettend goed het teambuildingsproces bewaakte. We gingen voor elkaar door het vuur en als er een nieuwkomer op proef kwam, die de positie van iemand van ons bedreigde, kreeg hij met de hardheid van Theo Bos te maken en was hij na een week weer weg.

Wat staat je bij van de Europese wedstrijden met Vitesse?
Dundee United uit 0-4, waarbij we een staande ovatie kregen van het publiek en ik mijn mooiste vrije trap uit mijn carrière maakte. Natuurlijk waren de wedstrijden tegen Real Madrid ook fantastisch , helaas werden we toen uitgeschakeld.

In 1993 constateerde men plotseling MS bij jou. Hoe kwam men daar achter?
Ik zat in die tijd dicht tegen het Nederlands Elftal aan en ging op vakantie als voorbereiding van het seizoen nog eens extra hard trainen, werd in de voorbereiding aanvoerder maar in de laatste oefenwedstrijd tegen Atletico Bilbao was ik na één helft al kapot. De trainer dacht dat ik overtraind was maar de volgende dag kreeg ik tintelingen in mijn vingers, dove voetzolen en het gevoel van een strakke band om mijn middel. Een week later voelde ik s’ morgens mijn urine niet meer lopen en toen heeft mijn clubarts rondgebeld en een kwartier later belde hij me dat het symptomen van MS waren.

Nadat je per direct was gestopt, kwam je al gauw weer terug als trainer. Was dat (deels) ook omdat je het wereldje ging missen ?            
Inderdaad, vanaf mijn 17de zit ik full time in de voetballerij. Ik was, via een sponsor, werkzaam als accountmanager bij een afvalverwerkingsbedrijf maar werd steeds chagrijniger. Pim Verbeek belde me toen dat er een vacature was bij de A-jeugd van Fortuna Sittard.

Je hebt heel veel als jeugdtrainer en assistent trainer gefungeerd. Ligt dat jou gewoon goed, een beetje in de schaduw je ding doen?                                                                                          
Ik kan ook wel als hoofdtrainer fungeren maar de situatie had zich nooit voorgedaan. Aan de andere kant vind ik jeugd opleiden ook heel leuk, zeker als er resultaat uitkomt. Als je Ibrahim Affelay en Klaas-Jan Huntelaar ziet schitteren, ben ik trots dat ik ze heb mogen trainen bij PSV.

Je bent vier keer actief geweest in het midden Oosten. Een keer de VAE, een keer Oman en twee keer Al Jazira Club. Kon je wennen aan de daar heersende omstandigheden, zoals de hitte, taalbarrière, voeding, levensritme ?
De voertaal is Engels, vrijwel iedereen spreekt dat. Het leven daar is zo relaxed en ik moet zeggen dat de temperatuur vanaf eind oktober tot begin april rond de 25-30 graden is. Heerlijk. Aan de andere kant kan het in juli wel 60 graden worden. Vijf keer per dag bidden wen je ook wel aan, hoewel je niet naast een moskee moet wonen.

Hoe was de discipline van de mensen daar?
In vrijwel iedere zin zeggen ze “inshallah”, wat “…als Allah het wilt” betekent. Het is daarom moeilijk om afspraken te maken. Soms lastig maar op een gegeven moment hou je daar rekening mee. Het is de cultuur.

Je bent nog actief geweest voor Real Madrid.
Met het nationale team Oman Onder 19 hadden we een trainingskamp in Madrid en hebben we een oefenwedstrijd tegen Atletico met 3-0 gewonnen en 0-0 tegen Real. Onze begeleider in Madrid was een jongen die wereldwijd jeugdacademies opzette voor Real en hij was zo onder de indruk hoe ik met het team omging en het respect van de jongens naar mij zo groot was, dat hij mij na mijn avontuur in Oman belde of ik een academie wilde opzetten voor Real. Ik kon kiezen tussen India en Amerika. Keuze was niet moeilijk. In een jaar tijd zijn we gereisd naar San Diego, Los Angeles en Las Vegas om grond voor de academie te zoeken. Het werd uiteindelijk een oude verlaten internationale universiteit in San Diego. Een architect heeft een heel plan getekend. Schitterend. Kosten € 125 miljoen en dat vond Real met alle belastingen erbij te duur. Dat vond ik verschrikkelijk.

De laatste jaren ben je actief in Limburg. VV Sittard, BSV Limburgia en toen kwam zelfs Fortuna Sittard nog langs waarmee je keurig in de eredivisie bleef. Ook een jaar waarin je Kevin Hofland hielp. Hoe was die samenwerking ?                                                                            
Prima, we kennen elkaar al vanaf de tijd dat ik bij de jeugd van Fortuna ging werken en Kevin speler was. Het respect voor elkaar is altijd gebleven. Trainingen en opstellingen maakten we samen en dat ging prima.

De laatste club die je trainde was EVV uit Echt. Je nam het over van Tiny Ruys, die plotseling stopte. Gaf trainen op dit niveau toch ook weer voldoening ?
Ik werkte voornamelijk met jongens met een betaald voetbal achtergrond en die waren zowel tactisch als technisch goed geschoold. Derde Divisie is toch hoog in het amateurvoetbal dus daar kon ik m’n ei wel kwijt.

Heb je na al die jaren nog een echte vriendschap uit de voetballerij overgehouden ?
De contacten in het voetbal verwateren op termijn hoewel de afstand vanuit Limburg ook meespeelt. Als ik echter weer bekenden tegenkom is het weer als vanouds gezellig en dat is toch ook wel de charme van het betaalde voetbal.

Helaas moest jij zelf ook weer voortijdig stoppen om gezondheidsredenen. M.S, corona en een longembolie. Je bent nu aan het herstellen daarvan. Is er desondanks nog het idee dat je later weer iets wilt oppikken ?          
Op dit moment ben ik nog aan het revalideren en dat kan nog een tijd duren. Ik weet niet hoe lang maar ik ga mijn licentie in augustus wel weer verlengen. Het bloed kruipt toch waar het niet gaan kan.

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..