zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieINTERVIEW | Marko van der Knaap professionaliseert Westlandia: 'Tweede Divisie is onze...

INTERVIEW | Marko van der Knaap professionaliseert Westlandia: ‘Tweede Divisie is onze ambitie’

Als een ware krijger bleef Marko van der Knaap jarenlang de rots in de branding van de verdediging van derde divisionist Westlandia. De jaren leken geen vat op hem te hebben en zo speelde hij tot zijn veertigste wekelijks zijn wedstrijden op hoog niveau mee. De Naaldwijkse supporters wisten niet beter. Toch maakte Marko er in 2019 een eind aan. Het was mooi genoeg geweest en bovendien lonkte er een andere schone taak voor hem op sportpark de Hoge Bomen: die van technisch manager.

Je hebt het spelen op hoog niveau ongelofelijk lang vol gehouden. Ik ga niet naar een geheim vragen, maar ben wel benieuwd hoe je dat zelf hebt beleefd en hoe je uiteindelijk tot het besluit komt dan toch een keer te stoppen.
Het gaat eigenlijk tot ver na je dertigste min of meer vanzelf. Je bent gewend je trainingen en wedstrijden te doen en als je daar maar serieus genoeg mee om gaat is dat niet bijzonder. Als je maar zorgt dat je fit bent en geen blessures oploopt kun je lang doorgaan. Daar heb je ook wat geluk bij nodig. Maar als je richting je veertigste levensjaar gaat, dan ga je bepaalde zaken wel merken en meenemen in je oordeel of je nog door wilt gaan. In het veld bijvoorbeeld wordt het steeds lastiger om het bij te blijven benen. Je wordt niet meer sneller, integendeel zelfs. Je komt steeds vaker dat ene metertje te kort waarbij je in een split second eigenlijk besluit of je de boel moet laten gaan of een overtreding maken. Dat is al een keuze uit twee kwaden. Maar ook kijk je bijvoorbeeld om je heen naar de selectieleden en constateer je dat er steeds meer jongens bij komen vanuit een volgende generatie. Het zijn steeds minder de jongens waar je zelf mee uit de jeugd bent overgekomen. Je speelt dan even goed nog voor je cluppie en bent steeds meer het verlengstuk van de trainer in het veld, maar het wordt door dit alles bij elkaar niet meer leuker. Daarover praat je binnen de club en privé en als er zich dan, zoals in mijn geval, een mooi alternatief aandient in de vorm zoals die er nu voor mij is dan hak je de knoop gewoon door.

Kijken we eerst nog eens kort terug naar je voetballoopbaan, dan zie je dat je een flink aantal jaren bij een BVO hebt doorgebracht.
Dat klopt, ik heb enkele jaren doorgebracht bij SVV in Schiedam, dat mij wegplukte bij Quintus, de club uit mijn woonplaats Kwintsheul. SVV ging echter failliet en omdat wij ondertussen naar Naaldwijk waren verhuisd sloot ik mij aan bij Westlandia, waar ik onder meer in de 0nder 19 speelde. In 1999 haalde FC Utrecht mij daar op. Ik heb daar enkele jaren gespeeld. Onder meer met Mitchel van der Gaag en verkaste een paar jaar later naar FC Omniworld. In 2004 ben ik gestopt met betaald voetbal. Ik had al een baan en kreeg altijd de ruimte van mijn werkgever om mijn tijd aan voetbal te besteden. Maar het was mooi geweest, ik wilde weer lekker op het fietsje naar de club en mij verder op mijn werk en privétijd focussen. Ik ben daarna niet meer bij Westlandia weggegaan.

Is er nog wel eens naar je gehengeld?
Jawel, en dat is wel leuk voor je ego natuurlijk. Ik weet dat Excelsior Maassluis nog wel eens interesse toonde, een mooie club om voor te spelen overigens, maar uiteraard weer niet mooier dan Westlandia natuurlijk. En ook uit de bollenstreek werd wel eens geïnformeerd. Maar dan werd het al weer gauw een uur enkele reis om te gaan trainen. Ik ben altijd meer liefhebber dan broodvoetballer geweest, ik had er geen zin meer in lag te moeten reizen. Ooit hoorde ik via via zelfs dat IJsselmeervogels nog voor mij in de markt zou zijn, maar ik heb nooit rechtstreeks met iemand van de Vogels gesproken.

Rare opmerking wellicht Marko, maar ik las dat jij 1.83 groot bent. Hoe kom ik nou aan het idee dat je bijna 2 meter zou zijn?
Haha, ja, je bent niet de eerste die me dat vertelt. Er zijn meer mensen die dat beeld hebben. Het zal wel met mijn positie op het veld te maken hebben. En ik ben best stevig gebouwd natuurlijk en timing bij koppen had ik ook wel. Dat kan het beeld aangaande die lengte misschien wat vertekenen.

Vond je het niet lastig om de stap terug naar de Derde Divisie te doen?
Nee hoor, want de entourage bij die wedstrijden vond ik juist prachtig. Tijdens thuiswedstrijden zit het op de Hoge Bomen altijd lekker vol dorpsgenoten en dus vond ik de sfeer altijd prima. En als je uit maar niet naar die Jong teams van BVO’s hoefde was het daar ook steeds leuk om te komen.

Uiteindelijk besloot je te stoppen en kreeg je bij je laatste competitiethuiswedstrijd bloemen en een mooi aandenken aan al die jaren.
Ja, maar aan dat aandenken hangt nog een grappige anekdote. Ik speelde die dag mijn 695e wedstrijd voor Westlandia en dat stond ook keurig op het bord dat ik ter ere daarvan overhandigd kreeg. Echter, toen kwam er nog een uitwedstrijd voor de competitie achteraan en wedstrijden voor de Westlandcup en Haaglanden Cup. Zo kwam ik uiteindelijk nog nipt over de 700 wedstrijden voor Westlandia heen en daar was ik toch wel erg trots op. Dat liet ik ook merken en de club heeft de 695 die aanvankelijk op het bord stond nog gewijzigd in 701.

Ondertussen had jij je een mening gevormd en die ook uitgedragen binnen de club over de mate van professionele leiding en begeleiding binnen de club.
Jawel. Bij veel clubs op ons niveau was al een technisch manager, directeur of commissie actief. Er waren bij ons twee technische commissies actief, een voor de zaterdag en een voor de zondag. Dat moest naar één club met één technische commissie. Het ging ook allemaal op basis van vrijwilligheid. En dat hield meteen in dat er vanuit de club ook weinig te eisen viel aan die mensen. Voor de duidelijkheid, het was puur goedheid wat die mensen deden, ze verrichtten uitstekend werk. Maar naar mijn smaak moesten wij gewoon wat meer gaan professionaliseren. Ik had daar wat ideeën bij. We zijn de nodige zaken op papier gaan zetten, een taakomschrijving. Kortweg ben ik mij gaan bezig houden met selectiesamenstelling, een staf er bij zetten en vooral luisteren naar de geluiden vanuit de club, de spelersgroep en de staf. Zo stelde ik Marcel Koning voor als trainer voor de zondag bij het bestuur en hebben we na evaluatiegesprekken de contracten van Arie van der Padt en Wim Baggerman onlangs verlengd. Het is best een breed terrein waar ik mij op begeef, maar het voelt goed aan allemaal. De lijntjes binnen de club zijn ook kort, ik heb een nauw contact met de mensen binnen de TC, HJO, businessclub en bestuur. We doen het hier ook met zijn allen. We willen altijd stapjes vooruit zetten, op alle fronten. Zo vind ik ook dat we de stap naar de Tweede Divisie moeten gaan zetten. Of in ieder geval die ambitie hebben.

Moeten we nog voor de zomer aan competitievoetbal beginnen?
Ik denk het niet. Wat moeten we straks nog met die korte tijd die we voor de zomerstop hebben? Wij gaan net zo lief nog wat spelen tegen clubs hier in de buurt. Scheveningen, Maassluis, ASWH, competitiegenoot Quick. Hopelijk mag de kantine dan weer open want dat is zo belangrijk voor de club en de vele mensen die er graag weer willen komen. En ons daarna vol richten op het seizoen 2021/2022.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD