Home Clubs Katwijk INTERVIEW | Marciano Mengerink: 'Je mag pas je mond opentrekken als je...

INTERVIEW | Marciano Mengerink: ‘Je mag pas je mond opentrekken als je presteert’

Een streep door het seizoen zien gaan, terwijl je bovenaan staat, een groot aantal wisselingen in de selectie, een nieuwe trainer en toch ook al een kritische noot. Er zijn meer dan voldoende voetbalzaken te bespreken met Marciano Mengerink. Maar de aanvalsleider van Katwijk liet tijdens de lange coronastop ook van zijn maatschappijkritische kant zien en zocht regelmatig het gesprek met zijn volgers op sociale media. In aanloop naar het nieuwe seizoen had Voetbal247.nl een openhartig gesprek met Mengerink over de afgelopen tijd en het komende seizoen.

- Advertentie -

Zullen we maar gelijk beginnen bij het interview van jou bij Omroep West Sport?
,,Ik werd er net al even op aangesproken inderdaad. Als je het interview gehoord hebt, denk ik dat het allemaal niet zo zwaar is, als dat het gemaakt wordt. We hebben ten opzichte van afgelopen seizoen wel wat ervaring en automatismen ingeleverd. Die plekken zijn opgevuld door wat jongere jongens. En daar zitten echt wel interessante jongens tussen, maar zij moeten het nog wel laten zien in de Tweede Divisie. Willen wij het niveau van afgelopen seizoen halen, vind ik dat er nog wel wat bij moet.”

Maak je je daar zorgen over?
,,Nee, zorgen niet echt. Maar ik speel wel bij Katwijk, wij willen kampioen worden. En dan moet je een topselectie hebben, momenteel hebben wij die nog niet. Maar ik heb er wel vertrouwen in dat dat goed komt voor het seizoen begint. Het is tot nu toe altijd goed gekomen.”

In hoeverre speelt het afgelopen seizoen daarin een rol? Leeft er iets in de groep van ‘dit seizoen pakken, waar we afgelopen seizoen recht op hadden?’
,,Er zijn natuurlijk best veel wisselingen geweest in de selectie, dus lang niet de hele groep heeft dat gevoel. Onder de jongens die er afgelopen seizoen al waren leeft het zeker, maar de nieuwe spelers zijn hier ook gekomen om voor de prijzen te spelen. Wat dat betreft hebben we allemaal hetzelfde doel.”

Niet alleen binnen de selectie is veel veranderd. Er staat, met Anthony Correia, ook een nieuwe trainer voor de groep. Bevalt de samenwerking tot nog toe?
,,Die bevalt goed. Correia is enthousiast en heeft veel energie en weet dat ook op de groep over te brengen. Daarnaast eist hij heel veel van ons, maar geeft hij zelf ook heel veel.”

Is daar dan toch weer die geest van Dick Schreuder?
Lachend: ,,Hij heeft inderdaad wel wat weg van die kale generaal die hier ooit rondliep!”

In de voetballoze coronaperiode stak jij zelf heel veel energie in iets anders dan voetbal. Ik heb je veelvuldig in discussie gezien met supporters van Katwijk over racisme en actualiteiten met betrekking tot dat onderwerp.
,,Ik woon in Amsterdam en ik voetbal bij Katwijk, dus eigenlijk pendel ik heen en weer tussen twee verschillende werelden. Die twee werelden komen vooral samen in mijn tijdlijn op Facebook en Twitter. Om het wat chargerend te stellen leef ik in een wat meer links georiënteerde stad, met meer problematiek rond racisme en voetbal ik in een wat conservatiever dorp, waar die problematiek wellicht wat minder speelt.”

Toch komt dat gevoel om in gesprek te gaan, of de discussie te voeren, uit jezelf. Je hoeft het niet te doen.
,,Mijn handen begonnen soms wel te jeuken ja. Nee, geintje. Maar die drang voel ik inderdaad wel ja. Ik hoop op die manier ook een ander perspectief te bieden. En niet vanuit een visie dat alles in de stad beter is hoor. De loyaliteit en betrokkenheid van de Katwijkers met hun club en elkaar is zo groot, daar durven clubs in de grote stad niet eens van te dromen. Maar net zo min als de ‘stadse’ visie beter is, geldt dat ook voor de ‘dorpse.’

Het meest zorgwekkende van de afgelopen maanden vind ik het feit dat groepen steeds verder uit elkaar lijken te groeien. Als ik in mijn rol iets in kan doen om die ontwikkeling iets om te draaien, zie ik dat dan ook wel een beetje als mijn taak denk.”

Je bent niet bang dat straks een deel van het publiek niet meer voor je juicht?
,,Hahaha, nee hoor. En ik ga zelf ook met hen het feestje vieren hoor. Op dat gebied zitten we op zeker op één lijn.”

Nog één dingetje wil ik aan je vragen. Dit seizoen zei je direct ja op een interview-aanvraag, maar afgelopen seizoen hield je de boot juist wat af. Waarom was dat?
,,Naast om het hoogste spelen met Katwijk wil ik zelf ook zo hoog mogelijk op de topscorerslijst staan. Met name in het begin van afgelopen seizoen draaide ik niet lekker. Dat had deels te maken met externe factoren, maar ook voor een groot deel met mezelf. En ik vind dat je je mond pas open mag trekken als je presteert.

Soms willen de mensen ook weten waarom het juist even niet draait.
,,Dat klopt ja. Maar kritisch naar jezelf kijken is het moeilijkste wat er is. Om dat dan ook nog te delen is helemaal lastig.”

Kunnen we dan nu concluderen dat Marciano Mengerink weer goed in zijn vel zit?
,,Ik voel me goed ja. Ik ben lichamelijk ook fit en ik heb enorm veel zin om dit seizoen te laten zien wat ik kan en belangrijk te zijn voor de ploeg. Wat dat betreft kan het niet snel genoeg 5 september zijn.”

- Advertentie -
GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Recente REACTIES