zondag, 25 februari 2024
Voetbal247.nlClubsBaronieINTERVIEW | Jurriaan van Poelje: 'Bij Baronie kunnen spelers zich op een...

INTERVIEW | Jurriaan van Poelje: ‘Bij Baronie kunnen spelers zich op een hoog niveau verder ontwikkelen’

Baronie uit Breda is een club met een bewogen geschiedenis. Niet alleen is het een prachtige naam uit een ver verleden in het betaalde voetbal, het staat ook voor vechten om financieel te overleven en voor sportieve hoogtepunten. De club gaat komend seizoen onder leiding van trainer Jurriaan van Poelje proberen een nieuw sportief succes te behalen; het kampioenschap in de zondag hoofdklasse B.

De Baronie had graag 26 juni jongstleden haar 95-jarig bestaan gevierd met een wedstrijd tussen haar Nederlandse kampioensteams uit 1997 en 2001, de sportieve hoogtepunten uit de geschiedenis van de club. Corona verpestte dit initiatief helaas. Het vieren van het 95-jarig bestaan werd een bescheiden feest, maar dat er wel degelijk reden voor dat feestje was wordt u nog duidelijk gemaakt.

In 1926 besloten een aantal jongeren van ‘gegoede komaf’ een club op te richten en deze te vernoemen naar de wijk waarin zij woonden: Ginneken. De officiële benaming werd Vitesse (snelheid) Ginneken. Al een jaar later werd de naam gewijzigd in Mastbosch, een verwijzing naar het nabij de wijk gelegen natuurpark. In 1929 kreeg de club na een fusie met Bredania-Het Zesde haar huidige naam: v.v. Baronie. Drie jaar later betrok de club een terrein aan de Fatimastraat en kwam in de jaren voor de tweede oorlog voornamelijk uit in de tweede klasse. In 1941 volgde nogmaals een fusie, nu met De Nederlandse Leeuw, waardoor de naam (tot 1949) Baronie DNL werd.

Overigens was Baronie bepaald niet de eerste voetbalclub in de stad. NOAD (1895) en ADVENDO (1904) gingen de club ruim voor en fuseerden in 1912 onder de naam Noad Advendo Combinatie, kortweg NAC. Deze club werd meer gezien als een ‘volksclub’ en zou de Baronie qua belangstelling door de jaren heen overvleugelen.

Toch ging Baronie mee in de vaart der volkeren en was er bij toen in 1954 het betaalde voetbal in Nederland werd geintroduceerd. De club bewoog zich steeds door de tweede divisie en de supporters konden in de eerste jaren veelal juichen bij doelpunten van Piet Kas en Kees Groeneveld. Trainers in deze jaren zijn onder meer Wim van Ierssel en Jan Remmers. In 1960 verhuisde Baronie naar sportpark de Blauwe Kei, genoemd naar de wijk die tegen Ginneken aan ligt. De groen-witten spelen nog altijd op dit prachtige en sfeerrijke sportpark.

Eind vijftiger jaren/begin zestiger jaren komen enkele spelers door die later grote bekendheid genieten. Dat zijn Nico Rijnders (later Ajax en Club Brugge), Kees van Ierssel (later FC Twente en 6 x international) en Gerrie Deykers (later o.m. Willem II en PSV). Overigens heeft ook NOS-commentator Joep Schreuder een verleden bij groen-wit.

Aangezien Baronie in haar BVO-jaren niet veel toeschouwers trok werd het in 1971 met onder meer NOAD, Limburgia, RBC  en EDO uit het betaald voetbal weg gesaneerd. Het startte aansluitend als amateurclub in de tweede klasse van de KNVB. De club wilde graag direct naar de top van het amateurvoetbal, maar het duurde tot 1990 voor die ook bereikt werd. Er volgden nog degradaties in 1993 en 2016, maar in beide gevallen volgden direct weer promoties. Hoogtepunten in deze jaren waren: 6 x kampioen hoofdklasse, 3 x zondagkampioen algeheel, 2 x algeheel amateurkampioen (1997 en 2001) en eenmaal de Supercup.

Na de degradatie in 2016 legde Baronie de technische verantwoording over het eerste in handen van Jurriaan van Poelje. Zijn verleden als voetballer(tje) ligt in Middelburg, zijn sportieve hoogtepunt bij RBC, waar hij onder meer getraind werd door Jan Poortvliet, Andre Hoekstra, Ruud Kaiser, Wim Koevermans en Robert Maaskant. Een handvol karakters waar hij op voetbalgebied veel van opstak. Omdat hij middenvelder was, leerde hij vooral veel op gebied van organisatie binnen het veld, hoe te reageren op wijzigingen in tactiek en dergelijke.

Die trainers zijn voor u dus van groot belang geweest in de ontwikkeling van uzelf als trainer?

Jazeker. Het zijn vijf verschillende persoonlijkheden die ieder op hun eigen manier hebben bijgedragen aan mijn ontwikkeling als trainer. Maar wel op hoog niveau. Het niveau van de eerste divisie was voetballend mijn top, maar het was wel een niveau waarvan ik nu nog de vruchten pluk. Je leert alle slimmigheden, oplossingen vinden voor problemen die zich in het veld voordoen en vooral ook snel anticiperen. Die ervaringen neem je mee als je op eigen benen gaat staan. Na mijn voetballoopbaan begon ik als jeugdtrainer en hoofd jeugdopleiding bij RBC, later was ik er ook assistent trainer. Vervolgens heb ik 2 jaar in Qatar gewerkt als jeugdtrainer bij Al Arabi. Daarna ben ik nog een jaar trainer geweest van de onder 16 bij Sparta Rotterdam. Baronie is mijn derde club waar ik als hoofdtrainer actief ben. Eerder trainde ik onder meer Dinteloord en Vlissingen in de hoofdklasse van het zondagvoetbal.

U stapte op een mooi moment in bij de club.

Nou ja, er was een sportieve uitdaging natuurlijk. De club was net gedegradeerd in 2016. Natuurlijk helpt het als je dan een seizoen later weer terug bent in de hoofdklasse. Dat was meteen een prima basis om met elkaar verder te gaan. We handhaafden ons in het seizoen ’16-‘17 en een seizoen later deden we bovenin mee. Daar zijn we gebleven, al heeft corona e.e.a. overhoop gegooid natuurlijk. Toen wij vorig jaar noodgedwongen moesten stoppen hadden wij 13 uit 5 en een doelsaldo van plus 20. Dat zag er veelbelovend uit, maar helaas was het seizoen al snel over.

U heeft van de nood een deugd gemaakt en bent volop gaan trainen in de coronatijd.

Uiteraard met in achtneming van de coronaregels hebben we steeds trainingen gegeven die voor de spelers uitdagend waren. Steeds weer andere vormen maar vooral ook gericht op wedstrijdsituaties.  We hadden alle tijd om per linie te trainen en individueel. We hebben geprobeerd vastigheden verder in te slijpen.

Het is daarbij prettig voor u dat er weinig verloop in de selectie is geweest?

Natuurlijk. We zijn achterin Bjorn Quartel kwijtgeraakt, daar hebben we Daniel Noels van FC Den Bosch voor terug. Een jonge speler, 21 jaar pas, daar zit nog volop rek in. En daarnaast is Bob Melis van de Treffers overgekomen. Hij heeft jaren bij PSV in de jeugd gespeeld en getraind onder Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel. Ook hij is pas 21.

Baronie was nog maar enkele jaren terug zieltogend. Hoe staat de club er nu voor?

Er waren bestuurlijke en financiële problemen. Het is dat er uiteindelijk een compleet nieuw bestuur onder leiding van Ton van Beek is geïnstalleerd, anders was dat eerder genoemde 95-jarig bestaan van de club er nooit geweest. Dat bestuur heeft er echt de schouders onder gezet, anderen weer enthousiast gemaakt en de financiële chaos weer op orde gebracht.

Sportpark De Blauwe Kei

Had u persoonlijk ook last van die sores?

Jawel. Bijvoorbeeld in de zin van randzaken rondom het eerste elftal. Er kon bijvoorbeeld ook geen bus betaald worden voor de uitwedstrijden. De tering moest echt naar de nering worden gezet. Van Beek en zijn collega’s hebben ook echt alles uit de kast gehaald om de club er weer bovenop te brengen. Alle respect voor hoe dat gedaan is.

Maar geld kan dus nog steeds geen reden zijn voor een speler om naar de Baronie te komen?

Nee dat klopt. De selectiespelers betalen zelfs gewoon contributie. Spelers die hierheen komen doen dat omdat ze in zichzelf willen investeren. Wij kunnen ze domweg nauwelijks een paar centen bieden in de vorm van bijvoorbeeld premies. Maar we bieden ze wel een podium op hoog amateurniveau om zich te laten zien. Als ze die kans pakken dan kan het later in hun carrière alsnog elders leiden tot vergoedingen bij andere clubs. Enkele jaren terug bijvoorbeeld deed Nizar Mekkaoui het ook zo. Speelde bij ons de pannen van het dak en speelt nu in de tweede divisie voor Kozakken Boys. Er lopen nu weer een paar talenten bij ons rond die dat kunnen doen. Als ze zich er maar voor willen inzetten, investeren in zichzelf en zich laten zien. We hebben met Mohammad, Umar en Mejres jeugdige en leergierige spelers in de selectie. Ik wil ze natuurlijk niet kwijt, maar ik denk wel dat die best nog eens een stap omhoog kunnen maken.

Wat verlangt  u van spelers die bij de Baronie willen komen voetballen?

Spelers moeten kiezen voor de vereniging Baronie om drie redenen.

  1. Het hoge niveau van de selectie en het spelen in de top van de hoofdklasse.
  2. Een trainer die in ze gelooft en ze echt beter probeert te maken.
  3. En de grote naam van de club door het roemruchte verleden. Baronie is een begrip in de top van het amateurvoetbal.

Wij willen meedoen om de bovenste plaatsen. Dat is de ambitie van de club. Maar dat willen er meer. Alleen, die teams hebben meer financiële armslag dan wij en dus moet het bij ons ook op een andere manier en vanuit een andere gedachte tot stand komen. Dat is niet erg, het is gewoon een mooie uitdaging. Wij investeren in jonge spelers en proberen ze verder te ontwikkelen. Verder proberen we een vaste speelwijze in te slijpen waardoor de kwaliteiten van het team en de individuele spelers eruit gaan komen. Dat is de manier waarop Baronie die ambitie om te promoveren naar de Derde Divisie najaagt.

De selectie lijkt wat aan de smalle kant.

Ik heb 18 spelers plus twee keepers.  En daar zit een gedachte achter. We kiezen bewust niet voor een selectie van 26 spelers. Ik wil namelijk het perspectief voor jonge spelers van onze club op doorstroming naar de A selectie open houden. Het heeft weinig zin om de A-selectie vol te laten lopen met spelers van buitenaf om vervolgens onze eigen jeugd naar elders te zien vertrekken. Het perspectief op speeltijd moet groot zijn. Spelers moeten zich bij ons kunnen ontwikkelen door echt te spelen op hoog niveau en niet door vooral op de bank te zitten.

U bent dus tevreden met de selectie. Ook met het samengestelde trainings- en oefenprogramma?

Wij zijn bewust met trainen doorgegaan tot eind juni. De gehele maand juli heeft iedereen vakantie. Op 1 augustus gaan we weer trainen en al op 3 augustus spelen we de eerste oefenwedstrijd, tegen Goes. In totaal spelen we 7 oefenduels, o.m. tegen SC Feyenoord, Kloetinge en v.v. Dongen. En daarna gaan we zien wat al ons werk ons op gaat leveren.

Gaan we af op de oefenwedstrijd die de Baronie eind juni tegen RBC speelde, dan kan het een heel leuk seizoen op ‘De Blauwe Kei’ in Breda worden. Toen de stofwolken waren opgetrokken stond er namelijk een score van 5-3 op de borden…

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD