maandag, mei 10, 2021
Home Clubs De Treffers INTERVIEW | Jan de Jonge: 'Gewoon na de zomerstop opnieuw beginnen'

INTERVIEW | Jan de Jonge: ‘Gewoon na de zomerstop opnieuw beginnen’

Trainer Jan de Jonge van De Treffers weet wel hoe hij de zaken dit kalenderjaar het liefst geregeld ziet. ,,Stop maar met het idee op enigerlei wijze de competitie uit te spelen. We hebben pas 5 potjes gespeeld en er is nog geen enkel zicht op dat we weer voort kunnen. Laat alle clubs dit seizoen maar afmaken met leuke potjes in de buurt en dan verderop dit kalenderjaar weer kijken of we volgend seizoen weer normaal kunnen opstarten”, zo opteert De Jonge. ,,Als we nu nog moeten optrainen en het seizoen afmaken voorspel ik een regen aan blessures. En daar ben ik niet alleen in.”

- Advertentie -

Jan de Jonge weet waarover hij het heeft. Hij speelde jarenlang in de ere – en eerste divisie en kent het klappen van de zweep. Jan is in 1963 geboren in Emmen, maar verhuisde al op jonge leeftijd naar Coevorden. Aldaar zette hij zijn eerste stappen op de voetbalvelden van Germanicus. Maar dan weer wel zo goed dat hij door FC Groningen bij de amateurs vandaan werd gepikt. Het jonge talent maake van dichtbij de wellicht mooiste Europa Cup wedstrijden van de club mee, eerst tegen Atletico Madrid dat werd uitgeschakeld en vervolgens tegen Internazionale, dat wankelend uiteindelijk een ronde verder ging. In het team van FC Groningen speelden onder meer Erwin Koeman, Ron Jans, Wally Waalderbos, Rob McDonald en Jan van Dijk. ,,Ja dat was best een getalenteerd team. Han Berger was onze trainer, ik kwam hem later bij De Graafschap weer tegen.”

Voor het zover was ging De Jonge eerst naar SC Heerenveen, waar hij de periode ’84 – ’89 zou verblijven en in welke periode de aanvaller tot 55 treffers kwam. Die overstap werd overigens mede ingegeven door het feit dat hij dat jaar begon aan een CIOS opleiding in Heerenveen. Daarnaast vond de Jonge ook nog voldoende energie om in Heerenveen aan de basis van een voetbalschool te staan. Aansluitend haalde Emmen hem binnen voor welke club hij in 7 seizoenen tot 238 wedstrijden en liefst 92 treffers zou komen. Emmen bracht hem niet alleen voetbal, maar ook een uitstekende baan in de gezondheidszorg. De Jonge deed ervaring op met moeilijk opvoedbare mensen. Tevens behaalde hij de nodige trainerspapieren en aldus kon hij vanaf ’96, toen hij met voetbal stopte, assistent trainer worden. Een baan die hij later ook nog had bij sc Heerenveen (onder Foppe de Haan, later Gert Jan Verbeek), VfL Bochum (bij Gert Jan Verbeek) en FC Twente.

Een assistent moet te vertrouwen zijn. Kennelijk was de Jonge dat, anders was hij niet zo vaak in die rol actief geweest. ,,Het klopt dat ik nooit aan de stoelpoten van mijn hoofdcoach heb gezaagd. Maar ik heb het andersom als hoofdcoach wel meegemaakt. Het is overigens niet zo dat dat nou typisch voor de voetbalwereld is. In bijvoorbeeld de gezondheidszorg komt dat gedrag ook voor. Dat klinkt misschien wat ongeloofwaardig, maar ook daar zit de ene arts de ander wel eens in de weg, of de ene directeur de andere. Het is gewoon iets dat overal in de maatschappij voorkomt.“

Hoofdtrainer was Jan de Jonge 4 jaar bij zowel FC Emmen als de Graafschap. Met de eerste club bivakkeerde hij in de bovenste regionen van de eerste divisie toen hij in 2001 werd bedankt, met de Graafschap promoveerde hij naar de eredivisie. Op het moment dat hij het overnam van Gert Kruys stond het team in de middenmoot, maar de Jonge miste uiteindelijk de promotie pas in de laatste wedstrijd. Het jaar daarop promoveerde hij alsnog. De Jonge: ,,Aanvankelijk liep RBC Roosendaal flink op ons uit, maar na de winterstop kwam de klad er bij die club in terwijl wij het goed bleven doen. Vier wedstrijden voor het einde hadden we de promotie al te pakken toen we op de Vijverberg FC Emmen versloegen. In dat team zaten onder andere Darije Kalezic, Reinier Robbemond, Dave Bus, Leon Bot, Lasse Schone en Berry Powel. We startten het seizoen daarna in de ere divisie ook heel goed, maar bleven uiteindelijk nog maar net in de ere divisie. Naar mijn smaak moesten we toen gaan doorselecteren, maar daar was geen geld voor. Ik stapte daarom over naar Heracles, maar dat mag ik wel als een mislukte stap zien.”

Je hebt ook nog twee buitenlandse avonturen meegemaakt.
,,Ja, ik heb een seizoen op Cyprus meegemaakt. Ik werd trainer van Famagusta. Dat was wel een bijzondere ervaring. Op Cyprus gaat het allemaal wel heel anders als wij gewend zijn. Het tempo bijvoorbeeld, het maken van afspraken en die nakomen. Uiteindelijk behaalde ik toch nog de kampioensronde met mijn kleine clubje, maar vervolgens kwam ik er achter dat de grote clubs daar gewoon regeren. We wilden best van ze winnen, maar het kon eenvoudig niet. Maar ik ben er verder niet verbitterd door geraakt, want het is prachtig op Cyprus, en ook best veilig want er zit heel veel internationale veiligheid daar. Maar na dat ene jaar had ik het wel gezien. Bij Eskisehirspor werd ik de rechterhand van Fuat Capa, die wij in Nederland kennen van RBC en MVV. Ik werd er veldtrainer. En dat was zeker leuk om te doen.”

Uiteindelijk ben je van daaruit in contact met De Treffers gekomen?
,,Ja, ik kreeg nog het aanbod om voor enkele maanden bij SC Genemuiden aan de gang te gaan. Dat heb ik toen aangenomen maar ik was al met De Treffers aan de gang om voor het seizoen erna aan de slag te gaan. Daar is helaas als gevolg van het coronavirus nog niet heel veel van terecht gekomen.”.

Je bent de selectie voor na de zomer aan het samenstellen. Zijn er al veel mutaties ondertussen?
,,Allereerst zijn we natuurlijk Boy van de Beek en Lowie van Zundert kwijt aan SV Spakenburg. Daarnaast heeft TEC Guido van Rijn van ons gecontracteerd. Voor de verdediging hebben wij ondertussen Dennis Hettinga van WHC Wezep aangetrokken. Hij speelde eerder voor onder meer Go Ahead Eagles en TOP Oss. We hebben ook enkele spelers moeten laten gaan omdat we wat vers bloed willen toevoegen. Daarom kijken onder meer Joey Dekkers, Saad Laazazi en Bob Melis nu om zich heen. “

Zoek je specifieke spelers?
,,Nou, wat je eigenlijk liever hebt dat is een speler die multi functioneel inzetbaar is. Een speler bijvoorbeeld die zowel centraal als op de flank te gebruiken is. Of eentje die centraal achterin maar ook op het middenveld kan lopen. Maar wat ik nu zeg wordt vaker gezegd natuurlijk. Waar vind je die speler die dat kan? Zit de concurrentie daar niet ook achteraan? Dat is lastig.”

Jullie hebben nu een Onder 21. Vult dat het te grote gat tussen de Onder 19 naar de A-selectie goed in?
,,Ja dat is een goede zet geweest. Vorig jaar hebben we die Onder 21 geïntroduceerd en nu zien we dat het verloop vanuit Onder 19 via Onder 21 naar de A selectie veel geleidelijker verloopt. Enige pech is natuurlijk dat corona het hele verhaal wat onderuit heeft gehaald in die zin dat we er nog te weinig in de praktijk mee hebben kunnen werken.”

Nu maar hopen dat er eens een einde aan die ellendige corona komt.
,,Ik zou ook graag eens zien dat ze er in Den Haag eens wat minder rommelig mee omgaan. Dat vaccineerbeleid bijvoorbeeld, steeds weer veranderen ze de afspraken daaromtrent. Waarom is dat? Ze hebben zoveel tijd gehad om dat goed te regelen. Waarom is dat dan niet goed geregeld ? En die politici elkaar ondertussen maar vliegen afvangen. Ze denken veel te weinig in goede oplossingen. Laten de heren politici vooral niet gaan denken dat zij straks de helden van de coronacrisis zijn. Dat zijn en worden ze niet”.

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..