maandag, 22 april 2024
Voetbal247.nlClubsHalsterenINTERVIEW | Halsteren wil met Erwin de Nijs naar Divisievoetbal

INTERVIEW | Halsteren wil met Erwin de Nijs naar Divisievoetbal

Onder de clubs in de zondaghoofdklasse B bevinden zich enkele Brabantse clubs die nadrukkelijk werken aan promotie naar de Derde Divisie. Met name OJC Rosmalen, dat daar tot voor kort al actief was, voormalig BVO Baronie uit Breda en RKSV Halsteren zijn al enkele jaren nadrukkelijk op zoek naar promotie naar de Derde Divisie. Helaas zat het coronavirus de clubs daarbij in de weg.

Erwin de Nijs, trainer van laatstgenoemde club, is zich bewust van de ambities van zijn eigen club, maar kent ook de verlangens van de concurrentie. ,,Jawel, wij willen binnen twee jaar naar divisievoetbal. Maar dat zegt men in Breda en Rosmalen ook. En ook in Limburg leven die ambities. We zullen het dus echt niet cadeau krijgen.”

Hoe kunt u inschatten hoe de verhoudingen zullen liggen in het komende seizoen nu er geen referentiekader bestaat vanwege het afgelopen seizoen?

,,Je weet wel hoe het voor die tijd ongeveer lag. Je ziet wat de clubs doen op de transfermarkt. OJC Rosmalen is daar bijvoorbeeld best actief geweest. Die hebben zich best wel goed versterkt. Maar de Baronie bijvoorbeeld heeft zich rustig gehouden. Die hadden al een uitstekende selectie. Als daar dan weinig verandert begrijp je ook dat zij komend seizoen weer in de top zullen meespelen.”

U bent zelf een paar belangrijke spelers kwijtgeraakt. De verdedigers Perry Bierkens en Giovanni Moerland aan RBC en middenvelder Nishant Jagernath aan v.v. GOES. Heeft u dat goed op kunnen vangen?

,,Naar onze mening wel. Met ons bedoel ik het technisch hart van onze club en de trainersstaf. Er is binnen de club heel veel voetbal know how. Dan heb ik het bijvoorbeeld over Ron van Nijnatten, Frans Vermeulen en Jan van Elzakker. Dat zijn voor mij heel belangrijke mensen die alle drie een uitstekend klankbord voor mij zijn. Zij kunnen bijvoorbeeld uitstekend beoordelen wat ons team nodig heeft en dus ook wie dat kan invullen. En ik heb in Peter Pijpers ook een uitstekende assistent. Hij weet heel goed hoe het binnen een team behoort te functioneren. Hij loopt hier dus zeker niet rond omdat iemand de pionnetjes neer moet zetten. Er is kortom een uitstekend netwerk en daar komen de opvolgers van Bierkens, Moerland en Jagernath dan ook uit voort.”

Vorig jaar waren er fusiegesprekken met RBC. Nu haalt die club twee spelers uit uw team op. Geeft dat een wat zuur gevoel?

Foto: aangeleverd

,,Nee hoor. Natuurlijk, het zijn twee uitstekende voetballers. Maar ik misgun ze niets. Die fusiegesprekken waren er indertijd niet omdat wij dat zo nodig wilden, want er waren hier geen problemen. Die waren er bij RBC. Maar goed, dankzij corona was goede communicatie met de achterban van beide clubs niet mogelijk en uiteindelijk ging de stekker uit dat verhaal. Nu kan het wellicht zo zijn dat RBC op termijn op ons niveau komt te voetballen en dan hebben we er denk ik een prachtige derby in deze regio bij.”

U heeft in de aanval een paar prachtige voetballers ter beschikking.

,,We hebben met bijvoorbeeld Fouad Idabdelhay en Bruno Andrade twee spelers die jarenlang betaald hebben gespeeld. Fouad o.m. bij RKC, Willem II en Wydad AC Casablanca. Bruno is Braziliaan die daar veel heeft gespeeld, maar ook bij Sint Truiden, Helmond Sport en Go Ahead Eagles. Ik wilde toen ze hier kwamen vooral achterhalen hoe ze er in stonden om hier te gaan spelen. Waren ze nog hongerig of wilden ze hier af komen bouwen. Je ziet Fouad hier net in de gym bezig. Die is nog bloedserieus met zijn sport bezig. Bruno ook.”

Er is een verschuiving waarneembaar van zondag- naar zaterdagvoetbal. Hoe staat Halsteren daarin?

,,De club is zeker niet star in haar houding. We zijn nog officieel een zondagclub, maar als men daar ‘weekendvoetbal’ van maakt kan het goed zijn dat wij ook naar de zaterdag gaan. Uiteindelijk gaan we straks wellicht merken dat een meerderheid van de spelers dat ook wil. Als je dan blijft vasthouden aan de zondag kun je wellicht heel moeilijk aan spelers komen die je zou willen binnen halen. Dat is dus een goede reden als je ambities hebt om naar de zaterdag te verhuizen.”

Erwin de Nijs en Dongen-trainer Osman Erbas tijdens de trainerscursus

Dat trekt zich wellicht ook door in de toeschouwersaantallen?

,,Dat lijkt mij wel logisch. Je zult dan moeten onderzoeken wat een goed tijdstip is om op zaterdag te spelen. Mede doordat er in Roosendaal, Bergen op Zoom en op Tholen geen hoofdklassevoetbal wordt gespeeld hebben wij uit die omgeving de beste spelers lopen. Daarom trekt dat daar ook toeschouwers vandaan. Er hebben altijd wel enkele spelers van het eiland Tholen bij bijvoorbeeld WHS en Tholense Boys vandaan hier gespeeld. Dat trok ook altijd eilandbewoners naar Halsteren toe.”

Heeft u een uitgebalanceerde voorbereiding kunnen bewerkstelligen?

,,Ik ben daar heel tevreden over. Maar daar heb je het weer: we hebben een uitstekend netwerk dankzij de mensen die ik eerder noemde, onder wie ook Marc Wildeman. We zitten tussen Rotterdam, Breda, Zeeland en Antwerpen in. Dan heb je veel keus.”

Is het ook qua niveau wat u wilt?

,,Jazeker. We starten tegen een eerste klasser. Vervolgens is het niveau ongeveer gelijkwaardig of iets sterker. Je moet altijd iets vinden dat uitdaagt. Maar je moet ook oppassen dat je niet te veel wedstrijden onder zware druk komt te spelen waardoor je zelf niet aan voetballen toe komt.” 

Er lijkt niets te wensen over.

,,Nou, toch wel hoor. We zitten helaas op een te krappe accommodatie, waar bovendien te weinig kunstgrasvelden beschikbaar zijn. Die accommodatie heeft 5 velden, maar daarvan zijn er ook een paar voor VVC ’68. En wij hebben dan ook nog een zaterdagteam in de derde klasse KNVB spelen. De drie eerste en ook tweede teams van VVC’68, Halsteren zaterdag en Halsteren zondag moeten dus allemaal aan trainen toekomen, per team zo’n 2 of 3 keer per week. Dat wordt in winterse omstandigheden dus onbegonnen werk met dat ene kunstgrasveld. Maar de gemeente Bergen op Zoom, waar Halsteren onder valt, heeft kennelijk geen geld om ons daarin tegemoet te komen.”

Wel jammer, omdat het hoofdveld een prachtige ligging heeft.

,,Dat is zeker waar. Het is met de tribune en de omliggende bebossing heel sfeervol. Als we met een beetje aardig weer een redelijk vol huis hebben dan is het echt mooi om voor Halsteren te voetballen.  Zeker als we dat straks op divisieniveau kunnen doen”.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD