zaterdag, april 17, 2021
Home Competities Tweede Divisie INTERVIEW | Arbiter De Brito Roque luidt de noodklok: 'Aantal scheidsrechters gehalveerd'

INTERVIEW | Arbiter De Brito Roque luidt de noodklok: ‘Aantal scheidsrechters gehalveerd’

Niet alleen spelers en trainers balen dat door de coronapandemie al lang niet meer gevoetbald wordt. Ook scheidsrechters missen het toeleven naar een wedstrijd. Voetbal247.nl sprak uitgebreid met Sander de Brito Roque, die tevens aanstipt dat het aantal scheidsrechters de afgelopen jaren flink is teruggelopen.

- Advertentie -

Op welke wijze ben je er ooit toe gekomen om scheidsrechter te worden?

Eigenlijk een klassiek verhaal. Ik voetbalde bij mijn cluppie SVS in Capelle aan den IJssel. Wegens een tekort aan scheidsrechters werd er gevraagd wie potjes bij de jongste jeugd wilde fluiten. Zo ben ik erin gerold. Dat vond ik zo leuk dat ik de cursus ben gaan volgen en voor de KNVB ben gaan fluiten.

Welke weg heb je afgelegd om uiteindelijk topscheidsrechter in het amateurvoetbal te worden?

Nadat ik twee seizoenen bij de jeugd heb gefloten stapte ik over naar de senioren. Ik kom uit West 2 dus dan fluit je veel in de regio Den Haag, Rotterdam, Gouda, Leiden maar ook in de polder. Vooral van wedstrijden tussen pakweg GONA 3-HS/Texas 3 in de krochten van het Haagse amateurvoetbal heb ik veel geleerd. Niet zozeer het fluiten maar wel het tactisch omgaan met spelers. Daarna ben ik elk jaar gepromoveerd tot aan de top van het amateurvoetbal met tussendoor nog twee seizoenen in het talententraject betaald voetbal. Op mijn 22e debuteerde ik in de toenmalige Topklasse met de wedstrijd LeonidasEVV en inmiddels fluit ik 9 seizoenen op het hoogste amateurniveau.

In hoeverre heeft de coronacrisis je loopbaan als scheidsrechter tot nu toe beschadigd?

Eigenlijk best wel flink. Het is compleet tot stilstand gekomen. Je merkt dat je niet meer naar wedstrijden toeleeft en daarmee een beetje de drive en het ritme verliest. Ik was heel erg benieuwd hoe ik het zou gaan ervaren. Zou ik het missen? Zou ik het wel prima vinden? In het begin voelde het allemaal een beetje als een vervroegde zomerstop maar na verloop van tijd begon het toch wel weer enorm te kriebelen. En nu kan ik niet wachten tot we weer los mogen. Het spelletje blijft toch het leukste wat er is!

Scheidsrechter De Brito Roque

Welke alternatieve bezigheden onderneem je nu je op zaterdag niet hoeft te fluiten?

Dat wisselt enorm. Ik kan genieten van een luie dag op de bank met Netflix tot het lezen van een goed boek. Ik ben veel gaan mountainbiken en tennissen. Leuk om te doen.

Welke activiteiten onderneem je nu ter aanvulling op trainen doordeweeks?

Eigenlijk doe ik alleen nog maar looptraining. Maar je merkt dat je een doel mist. Scheidsrechters trainen hun conditie middels loopvormen. Dus bijvoorbeeld zonder een balletje erbij. Dat is prima zo lang je weet waar je het voor doet, namelijk fit zijn tijdens de wedstrijd! Nu zijn die wedstrijden er niet en heb ik niet de mindset dat ik looptraining doe om zelf fit te blijven. Dan duik ik liever de gym in maar dat gaat nu natuurlijk niet. Dus plichtsgetrouw train ik nog ongeveer twee keer in de week. Ik doe het samen met mijn goede vriend en collega scheidsrechter Clay Ruperti. Samen trainen is natuurlijk leuker dan in je uppie.

Ben je, nu er een Regio Cup cyclus aan lijkt te komen weer in verhoogde staat van training actief?

Om eerlijk te zijn niet. Ik vind het geweldig dat de KNVB zo veel effort stopt in het mogelijk maken van wedstrijden. Maar ook de KNVB wil maar een ding: spelen om het ‘echie’. Ik zie de Regio Cup zelf als potjes om het ritme weer te vinden en lekker bezig te zijn. De echte energie wat betreft trainen en optrainen komt straks weer richting het nieuwe seizoen!

In de langdurige serie ‘Op De Man Af’ op onze website word je door de spelers vaak naar voren gebracht als de beste scheids van het amateurvoetbal. Hoe kijk je zelf tegen die complimenten aan?

Scheidsrechters zijn hartstikke ijdel dus die vinden dat leuk! Ook ik. Mooi om te lezen dat mensen waarderen wat je doet. En inderdaad, als je leest dat je naam daarin geregeld terugkomt is dat een groot compliment. Maar ik ben er zelf nuchter onder en absoluut niet het type dat daardoor gaat zweven. Het motiveert juist om straks, als we weer los mogen, te zorgen dat ik als scheidsrechter weer het niveau aantik dat nodig is om wedstrijden in de Tweede en Derde Divisie te fluiten.

Welke van de genoemde kwaliteiten (‘Je kunt wat tegen hem zeggen’ / ‘Hij voelt de sfeer goed aan’) beschouw je daadwerkelijk bij jezelf?

Ik denk dat ik een groot incasseringsvermogen heb als scheidsrechter. Dat betekent niet dat ik alles maar pik maar ik probeer altijd in te schatten wat een opmerking oplevert. Als ik na een opmerking affluit en een vrije schop geef met eventueel een gele kaart vinden mensen je al snel en pietlut. Door Oost-Indisch doof te zijn of wat terug te zeggen los je het als mannen onder elkaar op. Zelf vind ik dat spelers ook moeten kunnen incasseren. Als ze iets tegen mij zeggen mag ik ook wat terug zeggen. Zo lang dat met respect gebeurt heb ik daar geen enkel probleem mee. En spelers op het niveau van de Tweede en Derde Divisie zijn negen van de tien keer mans genoeg om daar ook mee om te kunnen gaan.

Welke belangrijke tip heb je voor clubs en/of KNVB om het tekort aan scheidsrechters aan te pakken?

Hier noem je een relevant punt. Naast het zijn van scheidsrechter ben ik ook werkzaam als Hoofddocent Arbitrageopleidingen bij de KNVB en is dit een van de onderwerken die we bespreken. Het aantal scheidsrechters loopt enorm terug. We hebben nog 3500 KNVB scheidsrechters in Nederland. Zo’n zeven jaar geleden waren dat er ongeveer twee keer zo veel. We kunnen als KNVB nog beter samenwerken met verenigingen op dit gebied. Als een trainer van een tweedeklasser de stap maakt naar een hoofdklasser is iedereen trots. Als een scheidsrechter de stap maar van een vereniging naar de KNVB horen we soms dat we de scheidsrechters inpikken. Dus wij moeten als KNVB nog beter worden in het verkondigen van de boodschap en de relevantie daarvan. Want diezelfde clubs vinden het ook vervelend als er geen scheidsrechter wordt aangesteld voor de JO15-1. Gelukkig hebben we een geweldig team met collega’s en wordt hier hard aan gewerkt.

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..