maandag, 20 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieIn welke staat keert Achilles '29 terug in de Tweede Divisie?

In welke staat keert Achilles ’29 terug in de Tweede Divisie?

Na een profavontuur dat vier jaar heeft geduurd, keert Achilles ’29 komende zomer terug in de top van het amateurvoetbal. Een ervaring rijker, een illusie armer. Maar de grote vraag is: wat mogen we verwachten van de Groesbeekse club in de Tweede Divisie?

Dominante rol in de top

Vriend en vijand waren het er in 2013 over eens: Achilles ’29 was erin geslaagd een dominante rol te spelen in de top van het amateurvoetbal. De Groesbeekse club moest weliswaar de algehele amateurtitel bij haar afscheid aan Katwijk laten, maar in de jaren ervoor was de club uiterst succesvol geweest met een elftal waarvan de kern al langere tijd samenspeelde.

Het Achilles’29 van destijds herbergde onder meer bekende namen als Barry Ditewig, Frank Hol, Ivo Rigter, Tim Sanders, Dominique Scholten, Twan Smits, Thijs Hendriks, Daan Paau, Freek Thoone en Daniel van Straaten. Van dat succesteam draagt alleen Freek Thoone nog het zwart-witte shirt, nadat clubicoon Thijs Hendriks in de winterstop werd afgedankt. Thoone vertrekt deze zomer echter ook.

Sportief progressie, vraagtekens bij financiering

In tegenstelling tot destijds is Achilles’29 met name afgelopen seizoen verworden tot een ware duiventil, waar ook buitenlandse voetballers hun geluk zijn komen beproeven. Vier seizoenen lang probeerde Achilles ’29 uit te groeien tot een stabiele club in de Jupiler League. Aanvankelijk deed de club, waarin de familie Derks op veel posities vertegenwoordigd is, het sportief nog best aardig. Althans, het eindigde niet in de staart van de ranglijst.

Echter, al langere tijd worden vraagtekens gesteld bij de financiering van de ambities van Derks en consorten. In het verleden meldden Gelderse media reeds dat Achilles’29 zou kampen met een schuld van drie miljoen euro. Voorzitter Harrie Derks ontzenuwde twijfels over de financiële gezondheid van de club bij hoog en bij laag door te bezweren dat alle verliezen gedekt waren door meerdere geldschieters, welke hij niet bij naam wilde noemen.

Achilles29 gedegradeerd

Onduidelijkheid vanuit de KNVB

Pas de afgelopen weken wist de club écht in de spotlights te komen. Niet alleen door de bloedstollende sportieve degradatiestrijd tegen FC Dordrecht, maar ook door de perikelen met betrekking tot puntenaftrek door de KNVB wegens het niet nakomen van financiële voorschriften. Nog altijd legt de club zich niet neer bij het oordeel van de KNVB, dat enerzijds Achilles’29 wel indeelde in risico categorie 1, maar tegelijk formeel nog altijd niet als Betaald Voetbal Organisatie ziet.

De discussie om die erkenning is gecompliceerd en tamelijk vreemd, omdat Achilles’29 wel een beloftenteam in de Derde Divisie mocht laten instromen en een damesteam in de Eredivisie voor vrouwen. Door de degradatie naar de Tweede Divisie van het vlaggenschip, zijn de opgelegde consequenties van de voetbalbond groot. Voor de KNVB is Achilles nu echt een ‘amateurclub’ en mag het daarom formeel geen beloftenteam meer in de voetbalpiramide hebben en waarschijnlijk ook geen damesteam.

Wat is Achilles’29 in vier jaar tijd opgeschoten?

Het opgelopen financiële tekort door het profavontuur lijkt echter de honger naar succes bij de familie Derks allerminst te hebben gestild. De Gelderlander kwam afgelopen week met de pikante onthulling dat Achilles’29 onlangs een lening voor vijf miljoen euro zou hebben afgesloten bij een niet nader genoemde Braziliaanse bank. Het geld zou echter niet zozeer bestemd zijn voor het aantrekken van spelers, maar vooral om sportpark de Heikant een flinke upgrade te geven.

Mocht het geld van de lening inderdaad op de Groesbeekse bankrekening worden gestort, dan lijkt het voor de hand te liggen dat Achilles’29 zo snel mogelijk terug zal willen keren naar de Jupiler League. Indien het geld echter om wat voor reden ook niet bij de zwart-witten arriveert, dan is het een gerechtvaardigde vraag of profvoetbal, of zelfs topamateurvoetbal, nog wel toekomst heeft op de Heikant.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD