zondag, 21 april 2024
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagIJsselmeervogels worstelt met Ajax-kuren

IJsselmeervogels worstelt met Ajax-kuren

De opluchting droop van hun gezichten af. Zowel spelers, bestuursleden en supporters van IJsselmeervogels slaakten een zucht van opluchting na de gelukkige 0-2-bekerzege op Quick Boys dinsdagavond.

Buitenwacht creëert druk

Alleen trainer Sandor van der Heide wilde niets van druk en onrust weten: “De druk is iets wat de buitenwacht creëert”, vertelde hij aan TweedeDivisie.org. “Ik kan me daar wel heel druk om gaan maken, maar dat heeft geen zin. Ik steek mijn energie liever in mijn elftal. Natuurlijk weet ik hoe het werkt in het voetbal. Maar als het zover is, dan is het zover”, reageerde hij, zonder het zo te zeggen verwijzend onrustveroorzakende geluiden over een toekomstige trainerswissel. Dappere teksten van een nuchtere Fries die stelt immuun te zijn voor onrust, maar de realiteit is dat IJsselmeervogels nog steeds IJsselmeervogels is. Weliswaar afgegleden en in zwaar weer verkerend, maar des te meer gebrand op eerherstel. Daarbij is geduld niet het woord waar men in het vissersdorp prat op gaat. Integendeel.

Eigenzinnige trainer met aanvallende voetbalvisie

Het is een situatie die opvallende gelijkenissen vertoont met die van Ajax. Zowel bij IJsselmeervogels als in Amsterdam staat een eigenzinnige trainer met een uitgesproken aanvallende voetbalvisie aan het roer. Van beide clubs worden prestaties geëist door de kritische achterban en wel op korte termijn. De selecties zijn veelbelovend maar door personele wisselingen grillig en nog erg instabiel. Uiteraard zoomen we vooral in op de Rooien uit Bunschoten-Spakenburg. De technische commissie, die door de financiële problemen binnen de voetbalgrootmacht al jaren terug moet in budget, haalde de bezem door de selectie die niet in staat was zich te plaatsen voor de Tweede Divisie.

Gescout op echte kerels

Van de nieuwelingen bleek Ali Akla tegen Quick Boys een absolute voltreffer. De andere nieuwelingen zullen zich moeten bewijzen. Wat wel opvalt: er lijkt specifiek te zijn gescout op echte kerels, spelers met body, lengte en kracht. Een verstandige zet, omdat de Vogels de afgelopen jaren vaak wel erg veel weliswaar technisch begaafde maar ook kleine spelers in het veld hadden staan en daardoor veel tegentreffers slikten bij standaardsituaties.

Voldoende tijd gegund?

De komende maanden worden boeiend om te volgen. “Ik heb deze selectie in de voorbereiding, neem de wedstrijden tegen Sneek en Sparta Nijkerk, al hele mooie dingen zien doen”, vertelde Van der Heide dinsdagavond. Dat zijn selectie potentie heeft, zal ongetwijfeld kloppen. Maar dat heeft de Ajax-groep van Peter Bosz ook. De vraag blijft of Van der Heide de tijd wordt gegund om te bouwen aan een elftal dat zich ontwikkelt, ook wanneer de resultaten de komende maanden uitblijven.

Veel onrust in de club

Dat is de vraag, want de druk bij IJsselmeervogels is misschien wel groter dan ooit. Of, zoals Maikel de Harder het verwoordde: “De afgelopen jaren zit er veel onrust in de club. Ik loop al een tijd mee, heb veel trainers voorbij zien komen. Iedereen zal daarin naar zijn eigen rol moeten kijken, maar feit is dat we dit seizoen absoluut moeten meedoen om de bovenste plaats. Anders dreigen we nog verder in de spiraal naar beneden te geraken en bij Quick Boys heb je kunnen zien hoe moeilijk het is om daar uit te komen.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD