zaterdag, 13 juli 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieHuurrevolutie in Tweede Divisieland: een kwestie van tijd

Huurrevolutie in Tweede Divisieland: een kwestie van tijd

Hij is een pionier in het semi-profvoetbal. Een icoon in Werkendam. Kees Spaan durft buiten de gebaande paden te snuffelen en is de grondlegger van huurspelers de top van het amateurvoetbal.

Hij moest zich eerst ook even goed verdiepen in de regels, bekent Spaan. Twee jaar geleden belde Spaan zijn goede vriend Marco Boogers van FC Dordrecht om Bryan Jongeneel te huren. “Wij proberen heel creatief en inventief om te springen met ons beschikbare budget”, verklaart hij. “Een speler die bij een profclub niet aan de bak komt, kan bij ons wel speeltijd krijgen en zich zodoende ontwikkelen. Daar is iedereen bij gebaat lijkt me”, zo legt hij uit aan TweedeDivisie.org.

Huren lost snel blessurezorgen op

Spaan moest zoals gezegd wel even informeren bij de KNVB of het überhaupt mogelijk was als amateurclub om een speler te huren uit het profcircuit. “Maar het bleek mogelijk. Als je de afspraken maar duidelijk vastlegt. En tegenwoordig heeft de KNVB standaard formulieren voor huurspelers, die profclubs ook altijd gebruiken. Dat maakt het helemaal makkelijk.” Deze zomer koos Kozakken Boys opnieuw voor het huren, ditmaal om de liesblessure van eerste doelman Jesper Hogedoorn te ondervangen. “Jesper belde in de zomer dat zijn klachten maar niet minder werden. Dan is het lastig om nog een amateurkeeper te vinden, dus heb ik RKC gebeld met de vraag of we Nils den Hartog konden huren. Dat bleek mogelijk.”

Bij beide clubs actief

Hoe zo’n constructie er concreet uitziet? “Een huurspeler, Nils den Hartog in dit geval, traint drie keer per week bij ons en drie keer bij RKC Waalwijk. En wij maken netjes een bedrag over aan RKC.” Klinkt simpel en dat is het ook. Spaan is dan ook enigszins verbaasd dat niet meer clubs voor huren kiezen: “Al is het ook zo dat de speler in kwestie ook moet willen. Sommige voetballers vinden het toch een stap om tijdelijk te gaan voetballen voor een amateurclub. We hebben in het verleden nog wel één of twee keer een speler geprobeerd om te huren, maar die had daar geen trek in.”

Meer clubs geïnteresseerd

Inmiddels beginnen verschillende clubs Spaan te benaderen om toch eens de ins en outs te horen over het huren van een speler. “Excelsior Maassluis hing aan de lijn toen de club twee jaar geleden in de winterstop nog tegen degradatie vocht. En een paar weken geleden belde Jan van Diermen van Spakenburg. Ik verwacht dat nu de voetbalpyramide compleet is dat we meer huurovergangen zullen gaan zien.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD