Volg ons

Tweede Divisie

Hoogeveen wint en geeft Velsen-coach Nederburgh huiswerk mee

Hoogeveen wint en geeft Velsen-coach Nederburgh huiswerk mee

Na afloop waren er tal van huiskamervragen die de revue passeerden. Was het geluk dat titelkandidaat Hoogeveen de punten meenam -0-1-? Had Velsen, dat drie goede kansen kreeg, pech en wél een punt verdiend? Of is het benutten van simpele kansen ook een kwaliteit? Trainer Jan Nederburgh heeft een week de tijd om daar over na te denken.

 

Systeem

Een half jaar geleden speelden beide teams gelijk tegen elkaar. Met een paar nuanceverschillen bij de Driehuizenaren. Martin Haar was nog trainer, Zeno van Ooijen de man met de steekpass stond op  ‘10’ en Patrick Castricum – nu vv IJmuiden – was de balvaste spits, die over de lucht én in de voeten kon worden aangespeeld.

Velsen acteerde meestal in een 4-3-3 systeem met Bastiaan Scholten als hangende rechtsbuiten/annex vierde middenvelder.

 

 

 

5-3-2

Jan Nederburgh is een moderne trainer en gebruikte de voorbereiding al om te experimenten. Tegen HFC onder-21 startte hij in een 5-3-2-systeem, waarbij enige spelers zich nog wat onwennig voelden. ,,Ik heb Hoogeveen tegen DOVO gezien en Hoogeveen was voetballend heer en meester, vandaar dat ik vandaag mijn tactiek een beetje heb aangepast.”

5-3-2 is hét systeem waarmee anno 2020 meerdere ploegen die op papier minder zijn dan de tegenstander hoge ogen gooien. En zelfs Katwijk speelt het en Ronald Koeman overweegt het bij Barca.

Mits goed uitgevoerd en mits er voldoende kwaliteit rondloopt. ,,Helaas werd onze middenvelder Angelo Beck meer en meer in de plek links in de zone gedrukt.”

Dat was een plek waar normaliter een plek was ingeruimd voor  de – nu nog geschorste- van Stormvogels afkomstige Stijn van der Voort, die in de voorbereiding  al veel speeltijd kreeg.

Wingback

Hierdoor werd middenvelder Angelo Beck in die rol gedwongen. Het meeste gevaar van de ploeg van Nico Haak kwam over die zijde.

Normaliter beschikt Velsen over drie ervaren en betrouwbare centrale verdedigers met Remco van Dam, Mischa Plug en Bryan Dijkhuizen.

Maar een misverstand tussen de twee centralen zorgde ervoor dat Hoogeveen-aanvoerder Levon van Dijk  vogeltje vrij de 0-1 kon inkoppen. ,,Wij scoren niet en krijgen hem dan vlak voor rust tegen, zoveel kansen hebben zij ook niet gehad, maar hij zit er wel meteen in”, zei Nederburgh.

De nederlaag is niet alleen op het conto van hen te schrijven. Marc Kloosterboer vergat na een paar minuten de score te openen en Velsen zou in de tweede helft wederom twee maal aanvallend verzaken. ,,Mijn spelers hebben veel gelopen en dan kan het zijn dat je niet meer zo scherp bent”, analyseerde de trainer.

Lewis

Sloterdijk-trainer Frans Bouman was naar Driehuis gekomen om zijn ex pupil Frencel Lewis te zien debuteren. De Haarlemmer scoorde vorig seizoen 32 maal voor de vijfde! klasser en flirtte met VVSB, Schoten en DSOV om vervolgens bij Velsen uit te komen.

In de voorbereiding miste hij twee weken, maar door het ontbreken van Jurjen Dikker startte hij in de basis. ,,Als Frencel goed wordt bediend dan schiet hij er dit seizoen ook tien in en geeft-ie tien assists’’, voorspelde de ex-zaalvoetbalinternational.

 

Spitsen

De aanvoer stokte echter mede omdat Velsen een type Zeno van Ooijen – naar HBC- miste en omdat Marc Kloosterboer – normaliter linksbuiten- zich de longen uit het lijf liep, op de achterlijn meeverdedigde en in dit systeem minder toekwam aan het lanceren van de spits.

Desondanks kreeg Velsen twee maal dé kans op de gelijkmaker. Kloosterboer schoot tegen de pas 20-jarige doelman Enver Spiodic op en in de navolgende actie kon Lennaert Stuur de bal in het lege doel schuiven. Alleen aanvoerder Levon van Dijk stond nog op de doellijn en juist hem wist de ex-Schoten-spits te raken.

 

zzp-boekhouder-groningen

Puzzelen

Vorig seizoen had Velsen het geluk aan haar zijde en wist het een gelijkspel tegen één van de titelkandidaten uit het vuur te slepen. Nu wacht zondag de uitwedstrijd tegen RKAVV, dat niet in actie kwam. Voor Jan Nederburgh zal het huiswerk bestaan uit de volgende vragen.

Blijft het 5-3-2-systeem gehandhaafd?  Wordt er dan een plek ingeruimd voor wingback Stijn van der Voort? Zo ja wie sneuvelt er op het middenveld?  Hoe zorgt de trainer ervoor dat zijn spitsen beter in stelling worden gebracht? En hoe kunnen alle spelers het arbeidsethos van Marc Kloosterboer kopiëren?

 

Advertentie
Advertentie

Volg Voetbal247

Steun Voetbal247.nl

Ben jij een trouwe bezoeker van Voetbal247.nl en wil je ons werk waarderen? Overweeg dan om eenmalig een kleine donatie te doen, zodat wij de volgende stap in onze groei en ontwikkeling kunnen zetten.

Lees hier waarom we je dit verzoek doen

Tags

Meer over Tweede Divisie