zaterdag, 22 juni 2024
Voetbal247.nlCompetitiesTweede DivisieHHC'er Metaj: "Hoop nog altijd op belletje van bondscoach"

HHC’er Metaj: “Hoop nog altijd op belletje van bondscoach”

HHC Hardenberg-middenvelder Shkodran Metaj was een van de eerste spelers die opgeroepen werd voor het nationale elftal van Kosovo. In het hier en nu, bijna drie jaar later, is hij door een mislukt avontuur bij het Albanese Flamurtari Vlorë, vol schimmige toestanden en zelfs chantage, uit beeld geraakt. In gesprek met TweedeDivisie.org vertelt de huidige HHC’er echter dat hij nog altijd droomt van een belletje van de bondscoach.

Bondscoach in stadion Emmen

In 2014 verraste de keuzeheer van Kosovo, Albert Bunjaki genaamd, Metaj met een berichtje. “Hij vroeg of hij me kon bellen en ik zei: natuurlijk kan dat. Vervolgens legde hij me de situatie voor, op 5 maart volgde de eerste officiële wedstrijd van het team van Kosovo. Daar nodigde hij mij voor uit en daar hoefde ik niet lang over na te denken. Ik dacht: de kans dat ik het Nederlands elftal haal is even groot als de kans dat ik de Staatsloterij win… Goed, ik antwoordde met een volmondig ‘ja’.” Vervolgens had de oefenmeester nóg een verrassing voor de middenvelder. “Hij zei: ik heb jou ook gevolgd bij FC Emmen en ik ben zelfs een keer in het stadion geweest. Dat was volledig langs me heen gegaan.”

‘In de Tweede Divisie niet aantrekkelijk’

Toen het licht eenmaal op groen stond, ging het eigenlijk heel snel. “De Kosovaarse pers kreeg er lucht van en ook de Nederlandse media stonden bij mij op de stoep met interviewverzoekjes. Dan kom je ineens als Emmen-speler enorm in de spotlights te staan. Supermooi!” In totaal speelde Metaj drie interlands voor Kosovo, maar als Tweede Divisie-speler is hij uit beeld. “Dat is jammer. Ik weet zeker dat ik nog altijd in de picture had gestaan als ik een speler van Emmen was geweest. De aanval van Kosovo is namelijk erg goed, maar in de verdediging en op het middenveld laat het wat te wensen over. Maar met alle respect voor HHC; als je op het derde niveau van Nederland speelt, dan ben je niet aantrekkelijk voor Kosovo.”

Kosovaren zijn geen pannenkoeken

De middenvelder is duidelijk: we mogen het team van de Kosovaren niet onderschatten. “Het zijn echt geen pannenkoeken, hè! Neem die Celina van Twente, die is verschrikkelijk talentvol. Dan heb je Milot Rashica van Vitesse en Arber Zeneli van sc Heerenveen nog… misschien ontstijgen zij het niveau van hun clubs zelfs.” Des te vervelender dat het verhaal ‘Kosovo’ afgesloten lijkt voor Metaj. “Ja, dat vind ik ook wel pijnlijk. Het is prachtig als je voor je land uit mag komen. Zo’n land is helemaal voetbalgek en staat compleet op zijn kop. Ik weet natuurlijk niet hoe het is om voor het grote Oranje te spelen, maar iedereen kijkt naar jou als speler. Iedereen wil wat van je. Dat gebeurde mij dus ook en dat is iets wat je nooit vergeet.”

Géén Shaqiri, maar in de toekomst wel

Zo vanzelfsprekend is het hebben van een nationaal elftal, of een eigen identiteit überhaupt, natuurlijk niet voor de Kosovaren. Lang werd het land niet eens erkend, waardoor grote spelers over de hele wereld uitwaaierden. Veel voetballers met Kosovaars bloed spelen voor Albanië, maar er zijn er net zoveel die voor landen als Zwitserland uitkomen, neem Xherdan Shaqiri van Stoke City en Granit Xhaka van Arsenal. “Maar ik denk dat de volgende Shaqiri voor Kosovo zal kiezen. Neem dat grote talent van Schalke 04, Donis Avdijaj, die speelde voor de Duitse jeugdteams, maar nu gaat hij switchen.” Ook Shaqiri en Xhaka kregen die keuze overigens voorgelegd. “Jammer dat zij daar niet voor gekozen hebben. Ik begrijp het wel, want ze kunnen het toch nooit goed doen. Als ze Zwitserland de rug toe hadden gekeerd, hadden de mensen daar gezegd: luister, wij hebben jou een toekomst gegeven, je bent hier gekomen als vluchteling, wat flik je ons nou?”

Dromen van een nieuwe kans

Metaj zelf droomt nog altijd van een rentree bij Kosovo, maar hij beseft wel dat hij dan eerst op clubniveau een nieuwe stap moet maken. “Ik ga niet claimen dat ik sowieso ‘nee’ zeg als er een aanbod binnenkomt, maar gebeurt dat niet, dan speel ik met alle liefde voor HHC.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD