In de regio Twente is een flinke rel losgebarsten tussen een groot aantal voetbalclubs enerzijds en Achilles Enschede/Voetbalschool PFA anderzijds. Directe aanleiding is dat PFA voornemens is 6 teams via Achilles Enschede te laten deelnemen aan de reguliere competities van de KNVB. Waar de ondertussen ruim 40 plaatselijke clubs dit zien als een bedreiging zijn Achilles en PFA blij met de gemaakte afspraak. De eerste omdat het simpelweg geen jeugdteams heeft, de tweede omdat de voetbalschool nu trainingen kan combineren met wedstrijden.
In mei 2016 startten twee trainers, Roy de Vos en Kris Kempers, de Prestige Football Academie. Zij hadden beiden ervaring opgedaan bij de FC Twente/Heracles Academie. En beiden hadden ook ervaring als trainer/coach van eerste teams bij bijvoorbeeld ATC ’65 (de Vos) en vv DES (Kempers). Aan hun afscheid bij de Academie van de twee profclubs ging een beleidswijziging vooraf die vijf trainers hun werk kostte. Hun nieuwe voetbalschool is statutair gevestigd in Losser, een kleine grensplaats tussen Oldenzaal, Enschede en het Duitse Gronau. Het doel van de (toen nog) V.OF. werd het faciliteren van voetbaltrainingskampen en opleiden van (jeugd)spelers. In de praktijk houdt dit bijvoorbeeld in dat spelers zich kunnen melden voor een stage en aan de hand daarvan al dan niet worden aangenomen op de school. Het is daarnaast geheel vrij aan de betreffende speler of hij ook nog elders (bijvoorbeeld bij zijn oorspronkelijke club) blijft trainen en spelen. De trainingen van PFA worden gegeven op de sportparken van Achilles Enschede op maandag en Enter Vooruit op vrijdag. De voetbalschool heeft rond de 12 trainers ter beschikking, allemaal gediplomeerd en vaak voorheen spelers met regionale bekendheid. PFA heeft momenteel tussen de 75 en 100 spelers die wekelijks hun twee trainingen via de school al dan niet combineren met bezigheden voor hun club. Er zijn veel clubs waarvan er enkele spelers zijn die bij PFA actief zijn, echter bij bijvoorbeeld ATC ’65 weet men te melden dat er minimaal 20 leden van de club ook bij PFA trainen. Dit gegeven leidde in februari j.l. al tot te veel spanning tussen club en trainer de Vos, die daarom de wacht kreeg aangezegd.
Het noodweer barstte pas echt los toen Achilles Enschede en PFA naar buiten brachten dat er tot een samenwerking was besloten die er toe zou leiden dat PFA met 6 teams zou instromen bij de club en dat die teams onder de vlag van Achilles Enschede in KNVB competities zouden gaan deelnemen. Binnen de kortste keren hadden een aantal grote clubs elkaar gevonden om hun verontwaardiging oer deze gang te uiten. Halverwege februari brachten die een statement naar buiten dat door Henk Bolhaar van de Federatie Enschedese Voetbalverenigingen naar onder meer de KNVB werd gecommuniceerd.
De belangrijkste grieven die omschreven worden in dit statement:
- De sociaal/maatschappelijke gevolgen voor spelers die bij clubs worden weggehaald zijn enorm. Ze worden weggehaald uit hun buurt en bij schoolvriendjes.
- De kosten van spelen bij Achilles en trainen bij PFA zijn veel hoger dan diezelfde combinatie bij een club. Dit laatste omdat Achilles al een normale contributie vraagt en de kosten van de school daar nog bovenop komen. Alleen ouders met een ruim budget kunnen hun kinderen dit pakket dus aanbieden.
- De clubs hebben goede afspraken met de Twente/Heracles Academie omtrent de gang zowel naar als van die Academie vandaan. Met PFA bestaan geen afspraken.
- Men vreest ongeoorloofde ronselpraktijken.
Voorzitter Arjan Hof van Achilles Enschede gaf op 4 februari in TC/Tubantia aan niet echt onder de indruk van het statement te zijn. Zijn club miste tot op heden het uitzicht op de lange termijn omdat er geen jeugd meer aan de club verbonden was. En voor PFA was de stap ook al logisch omdat de talenten naast samen trainen ook graag samen willen voetballen. Achilles biedt daarvoor dus de ruimte en de faciliteiten. Win – win dus. De vraag wie in die situatie dan de zeggenschap heeft (club of voetbalschool) pareerde Hof met de opmerking dat de spelers allemaal lid van Achilles worden en dus de clubreglementen moeten respecteren en ook contributie moeten afdragen en dat PFA zich met de begeleiding bezig houdt en daarnaast haar eigen contributie regelt.
Op 1 maart verscheen een tweede statement van de clubs, die overigens ondertussen tot het aantal van ruim veertig was uitgebreid. Andermaal wendde Henk Bolhaar zich namens de clubs tot de KNVB. In het statement werd nu ook gerept over een mogelijk tuchtrechtelijk traject. En een mogelijke boycot door de clubs van Achilles Enschede. In zijn beantwoording geeft Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB, aan de zorgen van de clubs te begrijpen, voorstander van voetbal via de clubs te zijn, te willen helpen bij het opzetten van opleidingen bij clubs omdat de opbrengsten daarvan dan ook binnen het voetbal blijven en dat scouten en benaderen van voetballers aan regels is gebonden en dat de bond daar op toe zal zien. Echter Van der Zee rept ook over de vrijheid die een ieder heeft om zelf te bepalen via wie en hoe hij/zij traint en voetbalt. Waarbij gezegd dat PFA voor de bond geen partij is en overschrijvingen in dit geval dus allemaal via Achilles moeten lopen.
Zie hier de huidige patstelling.
Voetbal247.nl peilde nog eens de stemming.
Jeugdtrainer Marco ten Voorde van HSC ’21: ,,Wij hebben er nog nagenoeg geen last van. Er zijn enkele spelertjes van ons bij een aantal trainingen van PFA geweest. Dat heeft tot op heden nog geen overgang van een speler opgeleverd. Ik zie ook niet zomaar gebeuren dat spelers bij ons uit Haaksbergen vandaan massaal naar Enschede zullen gaan. Maar oké, je weet dat nooit zeker, bij mijn weten zijn nog niet alle groepen van Achilles helemaal vol. Ik denk dat het allemaal wat overdreven is, die school. Wij werken uitstekend samen met de Twente/Heracles Academie en dat lijkt mij voldoende in deze omgeving.
Voorzitter Harald Eertink van Excelsior ’31 vult aan: ,,Ik heb er twee spelers bij ons over gehoord. Van eentje weet ik dat hij niet gaat overstappen, van de tweede weet ik dat niet. Wij vinden het een slecht idee zoals het nu gaat. Er is nauwelijks communicatie over geweest, maar zoals wij het zien is het een verslechtering voor het sociale leven van die jeugdspelers. En natuurlijk vragen wij ons af of er niet geronseld gaat worden.
Die laatste opmerking wordt ook onderschreven door Dominique Scholten, manager van de Twente/Heracles Academie. Hij vindt dat er een nauwere samenwerking tussen zijn Academie en de clubs in de omgeving moet komen. Bijvoorbeeld door intensiever opleiden van kader en jeugdtrainers.
Wat vindt Roy de Vos, oprichter van PFA van alle ontstane ophef ?
,,Ik denk dat er in Oost Nederland wat traditioneel gedacht en gehandeld wordt. Er bestaan al veel meer voetbalscholen in ons land. Ik ken er een aantal in bijvoorbeeld Zeeland en Limburg. Wij zijn gewoon in een gat in de markt gesprongen. Er zijn zo veel spelers die graag op zo hoog mogelijk niveau willen trainen en spelen. Dat blijkt wel uit het aantal aanmeldingen dat we krijgen.
Of wij daadwerkelijk ronselen? Nee, dat klinkt arrogant, maar dat hebben wij niet nodig. Als wij bekend maken dat we weer een stagedag organiseren hoeven we daar verder niets aan te doen om die dag vol te laten lopen. Dat gebeurt zonder iemand uit te nodigen in 3 a 4 dagen. De kritiek dat het duur is om bij ons aan de gang te kunnen gaan wil ik graag weerleggen met de opmerking dat men bij ons meer geboden krijgt. Niet alleen qua trainingen, maar ook qua voetbalwedstrijden en toernooien. We spelen nogal eens tegen BVO’s, ook in grote internationale toernooien. Dat wij uiteindelijk bij Achilles zijn uitgekomen om de spelers wekelijks wedstrijden op hoog niveau te kunnen bieden lijkt mij logisch. We trainden er al en de club heeft geen jeugd. Omdat wij natuurlijk geen lid van de KNVB zijn is de samenwerking met Achilles er eentje die ons alsnog de mogelijkheid biedt aan competities deel te nemen. En voor Achilles, waar men unaniem voorstander van deze stap is, betekent dit een enorme boost voor haar verenigingsleven. Ik denk dat dit juridisch gewoon in orde is.”
We informeren tenslotte bij twee ouders van voetballertjes die de overstap van hun huidige clubs naar de combinatie Achilles Enschede/PFA gaan maken.
Marco Dijkhuis heeft zijn zoon Thijmen van 13 jaar nu nog bij Stevo voetballen. ,,We hebben het er samen goed over gehad. Thijmen is een enorm fanatiek voetballertje. Hij traint nu op maandag en vrijdag bij PFA en op donderdag bij Stevo, waar hij ook op zaterdag voetbalt. Ik merk het verschil altijd. Hij vindt Stevo een prachtige club, maar op maandag en vrijdag gaat het allemaal op een veel hoger niveau. Dat is voor hem een echte uitdaging, elke training weer. Thijmen is al vanaf het begin dat PFA is opgestart begonnen aan deze trainingen. Toen hij 8 was trainde hij mee bij de Twente/Heracles Academie maar daar moest hij vrij snel weer vertrekken. Bij de Vos heeft hij 2 weken meegedaan aan proeftrainingen en daarna was duidelijk dat hij kon blijven. Een belangrijke vraag of je kunt blijven is of je bereid bent er veel voor te doen. Daar heb je ook meteen al een verschil tussen de PFA en de club. Je moet niet maar wat doen of verslappen. Elke training is een bloedserieuze aangelegenheid, ieder spelertje moet de wil tonen om te leren. Ze stimuleren elkaar naar hoger niveau. En voor alle duidelijkheid, dit is geen kritiek op de trainers van de club. Het is logisch dat als je al selecteert voor je iemand toelaat het niveau vanzelf hoger wordt. Overigens, dat ronselen waar men bang voor is: ik kom overal langs de velden in Twente, maar ik heb de Vos nog nooit gezien in dat kader. Dat argument over die sociale probleem voor jongens die via PFA gaan voetballen valt trouwens nogal mee hoor. Ik breng Thijmen gewoon naar de training waar hij vervolgens ook elke week dezelfde jongens ontmoet waar hij mee traint. Dat is niet anders dan bij zijn club.”
Paul van Marle gaat zijn 14 jarige zoon River, doorgaans spelend op de posities 8 en 10, mede begeleiden naar Achilles Enschede. ,,Hij is er al vanaf het begin bij. Hij deed mee met de eerste scoutingsdag. Hij ontwikkelt zich goed en dat houdt het leuk om hem te blijven volgen en stimuleren. Het is ook mooi dat je hem bezig ziet in grote internationale toernooien. Spelen ze met PFA tegen clubs als PSV, Leverkusen en Juventus. Maar ook gewoon oefenwedstrijden tegen PEC Zwolle, Vitesse of FC Utrecht. Zoals ik het zie halen ze ook ter zake kundige trainers binnen. Een 12 jarige speler heeft andere handvatten nodig dan een 15 jarige. Bij elke leeftijd hoort iemand te lopen die de benodigdheden kan aanreiken die daar bij horen. Gaat dat niet goed dan gaat een speler zaken missen die hij later wel moet weten, begrijpen en beheersen. De juiste trainer bij de juiste leeftijdsgroep zetten is iets waar ze bij PFA nadrukkelijk mee bezig zijn. Volgens mij is dat visie. En uiteindelijk is het dan nog zo: is hij straks alsnog goed genoeg voor een BVO dan heeft deze weg hem daar gebracht en is het goed, maar blijkt hij uiteindelijk niet goed genoeg voor een BVO dan was dat via de route van de andere academie ook waarschijnlijk niet gelukt. En dan zien we wel wat hij alsnog gaat bereiken”.
Vraag voor dit moment blijft: hoe lang dondert en bliksemt het nog in de regio Twente?
Geraadpleegde bronnen: websites clubs regio Twente, website Fed. Enschedese Voetbalverenigingen en diverse publicaties in Tubantia