zaterdag, april 17, 2021
Home Competities Hoofdklasse CV Frencel Lewis kent ups en downs: Ajax - met video-, Sloterdijk...

CV Frencel Lewis kent ups en downs: Ajax – met video-, Sloterdijk en Velsen

Duizenden dromen geleden gingen twee spelers uit Haarlem op weg naar De Toekomst. Vol verwachting klopte hun hart. In de auto van oma Maduro zaten de achtjarigen Vince de Kwant en Frencel Lewis. Bij AFC Ajax mochten ze hun talenten laten zien op de Talentendag. Lewis mocht daarna blijven mijmeren van een profloopbaan, De Kwant was alleen een ervaring rijker. Zes jaar acteerde Lewis op De Toekomst. Na omzwervingen bij Olympia Haarlem, United/Davo en vijfdeklasser Sloterdijk wil hij bij hoofdklasser RKVV Velsen alsnog zijn belofte inlossen. ,,Ik droom nog elke dag van een profloopbaan’’, vertelt hij in gesprek met Voetbal247.nl.

- Advertentie -

AFC Ajax
Tik de naam Frencel Lewis in op Google en je ziet de Ajax-opstellingen voorbijkomen. Teamgenoten die technisch wellicht minderbegaafd zijn, maar het wel tot prof hebben geschopt staan op de foto’s. Jairo Riedewald was een teamgenoot bij Ajax. Net als Pelle Clement en Shaquill Sno.

Lewis zegt zes fijne jaren gehad te hebben, alleen het laatste seizoen onder Yannis Anastasiou was een domper. ,,Ik speelde in C2 en we werden ongeslagen kampioen. Ik scoorde driemaal in de kampioenswedstrijd tegen HFC Haarlem.

Maar ik deed niet zo goed mijn best op school, dat is voor Ajax ook zeer belangrijk.  Ik mocht vertrekken en trainde nog twee weken mee bij AZ. De contacten liepen via Aloys Wijnker en Caspar Dekker, maar ook dat ging niet door. Toen ben ik maar twee jaar gestopt…’’

AZ
Caspar Dekker is nu werkzaam als Hoofd Jeugdopleiding bij Koninklijke HFC en herinnert het zich nog. ,,Het vertrek bij Ajax zat Frencel toen heel hoog. Binnen AZ was geen plek omdat we ook in die leeftijd hele goede spelers hadden.”

Oma Maduro
Familiaire omstandigheden hebben ook een rol gespeeld in de merkwaardige loopbaan van Lewis. Hij wil er on the record niet te veel over zeggen en dat valt te begrijpen. Wel beginnen zijn ogen te glinsteren als hij de naam van zijn oma noemt. Oma Maduro speelde en speelt een belangrijke rol voor de linksbener. ,,Zij heeft me altijd naar Ajax gebracht en ze doet nog steeds alles voor me. Mijn moeder doet veel, maar kan het niet alleen en heeft hulp nodig, oma is de spil in ons gezin.’’

Caspar Dekker onderschrijft de lezing over oma Maduro. ,,Het is goed te lezen dat Frencel heeft ingezien dat hij degene is die de arbeid moet verrichten. Met als gevolg dat hij doorgezet heeft en nu zichzelf weer laat zien.  Het verhaal over zijn oma is herkenbaar. Strenge vrouw met een hart van goud.”

RKVV Velsen
Zij was zondag ook aanwezig bij RKVV Velsen tegen Alphense Boys. De RKVV zat bekend als een warme familiaire club, waar naast presteren ook tijd is voor de menselijke kant. Routinier Mischa Plug demonstreerde dat zondag. Hij neemt normaal gesproken de vrije trappen op twintig meter van de goal. Tot verbazing van vriend en vijand én waarschijnlijk ook van Lewis zelf mocht hij aanleggen. ,,Hij heeft een rare trap in zijn benen’’, zegt Mischa Plug. ,,Giovanni Dors die twee jaar geleden bij ons speelde had dat ook. Die heb ik toen ook wat vrije trappen laten nemen, omdat ik zag dat hij het wel kon. De eerste drie keer werd het geen goal, maar de vierde keer tegen Hoofddorp schoot-ie mooi binnen. Frencel heeft ook dat talent.’’

zzp-boekhouder-amsterdam

Karakters
Na vorig seizoen 35 treffers voor Sloterdijk, vijfde klasse zondag, gemaakt te hebben, streek hij neer in het pittoreske Driehuis. Een plek waar dorpscafé Gerrits en het ijspaleis voor enig vertier zorgen.

Daar speelt hij samen in een voorhoede die bestaat uit uiteenlopende karakters. Mark Kloosterboer is de snelle en hardwerkende linksbuiten, een teamspeler pur sang. Teruggekomen van vele blessures en beste klant van zijn eigen sportschool. Ondernemer van beroep en mede topscorer, twee goals, van Velsen. De spits is Lennaert Stuur, een technisch zeer begaafde voetballer met loopvermogen die overkwam van Schoten. De club waar hij zijn hele leven voor speelde. Stuur, die iets ouder is dan Lewis, is net afgestudeerd.

Basis
Twee jongens die, wellicht zonder dat ze er veel bij stilstaan, door toeval of een speling van het lot als kind een stabielere basis hebben meegekregen.

Ze hebben nauwelijks weet van de zes jaar die Lewis doorbracht bij AFC Ajax. ,,Daniël Zuiverloon vroeg het me laatst wel. Hij wilde weten waar het was mis gegaan. Ik heb hem verteld, van mijn gedrag met betrekking tot school.’’ Vervolgt: ,Ik heb mijn school niet afgemaakt.’’

Onderscheiding
Lewis deed zijn verhaal aan Zuiverloon en in zijn stem klonk spijt en verdriet. Anno nu weet hij hoe bevoorrecht hij was. Training krijgen van Arnold Muhren en Simon Tahamata. Jeugdtoernooien in het buitenland. ,,Ik ontvang nog steeds maandelijks een mail van Ajax en heb een onderscheiding gehad, die krijg je als je zes jaar in de jeugd overleefd. Ik had beter mijn best moeten doen, ook op school.’’

Trainen
,,Bij Velsen duren de trainingen wel twee uur, drie keer in de week. Fysiek had ik geen problemen met de overgang van de vijfde klasse.” Lewis geeft in zijn perceptie aan hard te trainen. ,,Ik train ook nog bij Basic Fit in Schalkwijk.”

Maar de technische staf eist -ook verdedigend- nog meer arbeid van hem. ,,Ik droom er nog steeds van om profvoetballer te worden. Mijn broer Fernando, ex-Willem II en nu Quick Boys, is dat wel gelukt.’’

Dromen
Je hebt voorspellende dromen. Bij Lewis zijn het ook terugkerende dromen waarin hij als nummer ‘10’ speelt. Een plek waar Barry Tjeertes, zijn ex-ploeggenoot bij United en nu trainer bij Olympia Haarlem, hem ook graag ziet spelen. Maar voegt Tjeertes er aan toe. ,,Maar dan wél met twee slopers in zijn rug.’’

Realiteit
De droom zorgt voor een intens verlangen. Maar in de vroege ochtend, als de wekker gaat keert hij terug in de rauwe realiteit van alledag.

Zaterdag wacht hem de busreis van bijna drie uur naar Groningen, waar Be Quick 1887 wacht. De voormalige belofte van Ajax staat dan gewoon rechtsbuiten. ,,Ik moet snel gaan scoren want ik sta nog droog. Als spitsen kunnen we bij Velsen nog beter samenwerken.’’

- Advertentie -
Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..

GERELATEERDE ARTIKELEN
- Advertisment -

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

Voetbalshirts

Lees jij Voetbal247.nl met plezier? Waardeer ons met een kleine donatie. Ook in coronatijd proberen wij met extra veel achtergrondverhalen, zoals onze Galerij der Groten, de historische rubriek ‘Terug in de Tijd’, veel interviews en natuurlijk het laatste nieuws toch de topamateurvoetbalbeleving waar we allemaal zo naar smachten levend te houden. We hopen dat je dat waardeert en ons zou willen ondersteunen met een kleine donatie als dank voor onze verhalen en om ons de mogelijkheid te geven om Voetbal247.nl verder uit te breiden.

Meer lezen over de mogelijkheid om een donatie aan ons te doen? Je leest er hier meer over..