donderdag, oktober 21, 2021
HomeDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagHenny Bouius (Harkemase Boys): 'Voetballers moeten fysiek weer op niveau komen, maar...

Henny Bouius (Harkemase Boys): ‘Voetballers moeten fysiek weer op niveau komen, maar zijn het voetballen zelf echt niet verleerd’

Op het moment van dit interview zit de spanning er bij Henny Bouius vol op. Niet vanwege het aanstaande voetbalseizoen, want voor eventjes is dat bijzaak. Als de voorzienigheid dat wil is hij op het moment dat u dit leest opnieuw vader geworden. Natuurlijk zijn dit spannende dagen voor hem, zijn vriendin Japke en zoontje Daley, en komt voetbal in ieder geval tijdelijk op de tweede plaats.

Toch wil Henny op ons verzoek best alvast even mee vooruit kijken naar wat er komen gaat op voetbalgebied. Naar wij allen hopen een normaal verlopend voetbalseizoen.

Hennie, geboren in Garyp, zocht als jeugdvoetballer al snel een hoger niveau dan Garyp kon bieden. Hij bracht het grootste deel van zijn jeugd als voetballer door bij FC Bergum, dat sinds enkele jaren na een samensmelting van de zaterdag- en zondagtak als FC Bergum bij de KNVB staat ingeschreven. Henny doorliep de jeugd bij deze club vanaf de Ctjes en werd vervolgens door Sipke Hulshoff, thans in dienst bij Feyenoord, bij het eerste gehaald. Later kreeg hij bij Bergum nog met Jan Bruin als trainer van doen alvorens hij doorstootte naar Harkemase Boys. Hier is hij al jaren een van de dragende krachten van het team in de rol van spelverdeler, tevens aanvoerder.

Foto: privéarchief Henny Bouius

Een opvallend detail Henny, een spelverdeler draagt doorgaans het rugnummer 10. Bij jou zie ik nummer 16 op je rug. Heeft dat een speciale reden ?
Nee eigenlijk niet. De geschiedenis daarachter is heel simpel. Toen ik hier kwam speelde Oebele Schokker met rugnummer 10. Ik kreeg 16 toebedeeld en daar bleef ik een aantal jaren mee spelen. Toen Oebele stopte bij ons werd mij gevraagd of ik nummer 10 wilde overnemen, maar daar had ik niet direct behoefte aan. 16 Was mij ook prima en dus ga ik nu mijn achtste seizoen in bij de Boys met rugnummer 16. Rugnummer 10 wordt nu gedragen door Dennis van Duinen.

Je hebt weer voor een jaar bijgetekend. Niet ongewoon natuurlijk, maar ook niet voor lang.
Dat klopt. Het zijn nooit moeilijke gesprekken die wij daaromtrent voeren, maar ik kijk wel altijd of het spelen of dit niveau nog el goed samengaat met de huiselijke omstandigheden en mijn werk. Het is daarom zinloos om een langlopend contract af te sluiten. Het gaat zo prima voor zowel de club als mijzelf.

Jullie zijn afgelopen zaterdagochtend begonnen met de eerste training van het nieuwe seizoen. Wat mogen we van Harkemase Boys verwachten?
Allereerst moeten we met het hele team fit zien te geraken. De selectie is nog niet compleet. Er sluiten nog spelers later aan. Het zal dus nog even duren voor we zover zijn dat we aan voetbaltechnische zaken toekomen. Berwout Beimer bijvoorbeeld is nog niet terug terwijl hij in voetbaltechnische zin natuurlijk ons speerpunt in de aanval is. Maar wat ik al zei, eerst fit worden en daarna gaan voetballen. En ach, net als zwemmen verleer je ook niet zomaar te voetballen.  Het duurt nog een flinke poos voor we aan de competitie beginnen. Ik ben wel benieuwd hoe alle selecties zich straks gaan laten zien. Ik verwacht best wel verrassende uitslagen. Wij hadden weinig verloop in de selectie, maar sommige clubs hebben hun selecties echt heel anders ingericht dan voor corona. Dat maakt het voor komend seizoen heel interessant.

Jullie hebben inderdaad weinig verloop. Een nieuwe doelman, Kleiker, en een aanvallende middenvelder, De Graaf.
Die laatste ken ik nog van zijn tijd bij ONS Sneek. Hij speelde eerder ook bij SC Cambuur, waar hij samen speelde met mijn zwager. Hij heeft een tijdje in Amerika gestudeerd en daar ook gevoetbald.

Hoe denken jij en de club over het fenomeen weekendvoetbal?
Ik denk dat Harkemase Boys daar best in mee wil. Ik heb zelf ook op zondag gevoetbald in Bergum, maar ik begrijp best dat er een hang is naar de zaterdag. Ik denk wel dat het mooi zou zijn als de derde divisie zou worden opgesplitst in een Noord en Zuid Divisie in plaats van een zaterdag en zondag divisie. Dan krijgen wij hier toch meer regioderby’s en sowieso niet meer die ellenlange reizen naar bijvoorbeeld de Bollenstreek, alhoewel ze daar prachtige sportcomplexen hebben waar je heel graag voetbalt. Waar we wel voor moeten waken dat is dat we met de Boys op hoog niveau blijven voetballen. Die wijzigingen mogen niet ten koste van de kwaliteit gaan.

Ben je al bezig met de tijd dat je niet meer zult voetballen?
Jazeker. Ik heb eerder al TC 3 en 2 via het CIOS behaald en jeugdteams getraind. Ik heb de ambitie de UEFA A Licentie te behalen. Daar moet ik dan wel eerst voor worden toegelaten. Het volgen van die cursus lag voor mij tot op heden lastig in combinatie met mijn andere bezigheden zoals spelen voor Harkemase Boys.

Foto: privéarchief Henny Bouius

Je kijkt neem ik aan dus nu al hoe andere trainers hun vak uitoefenen?
Uiteraard kijk ik wel hoe bijvoorbeeld mijn eigen trainers hun werk doen. Hier bij Harkemase Boys ben ik bijvoorbeeld getraind door Vlap, Herder, Klompe en nu Bosma. Van Herder en Klompe viel mij op dat zij veel dingen op dezelfde manier doen. Daar zie je dan aan dat ze beiden een achtergrond van SC Heerenveen hebben. Maar uiteindelijk leer je van elke trainer en ga je vervolgens denk ik zien wat je zelf gaat gebruiken en toepassen. Maar goed, dat is dan weer voor een aantal jaren verderop.   Nu wil ik eerst weer een seizoen vlammen, daar hebben we als team na al die stilstand door corona heel erg veel zin in !

Gerelateerde artikelen

Nu je hier toch bent...

De redactie van Voetbal247.nl zet zich elke dag in om jou te voorzien van het laatste nieuws uit het topamateurvoetbal, achtergronden, interviews, onze podcast en mooie reportages vanaf de velden. Die krijg je geheel gratis voorgeschoteld. We zouden je willen vragen of je ons zou willen steunen met een kleine donatie als waardering voor ons werk.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.
Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD