woensdag, 22 mei 2024
Voetbal247.nlCompetitiesDerde DivisieHBS-Quick: moeder aller Haagse derby’s

HBS-Quick: moeder aller Haagse derby’s

Na de promotie van Quick vorig seizoen naar de zondag derde divisie werd al direct begonnen met het aftellen naar de burentwist van morgenavond (18.30 uur) tegen HBS. Het heeft liefst veertien jaar geduurd voor de moeder aller Haagse voetbalderby’s weer eens kon worden opgenomen in het competitieprogramma.

De rivaliteit ligt diep verankerd in het DNA van beide clubs. Al in de jeugd moeten er minstens twee wedstrijden gewonnen worden in een seizoen. Juist ja, die tegen elkaar. Op sportpark Craeyenhout, de thuishaven van HBS, wordt het morgenavond dringen voor een goed plaatsje op de tribune of langs de afrastering het veld. Het is een burenruzie, de afstand tussen beide clubs bedraagt niet meer dan 200 meter, tussen clubs die met trots hun rijke historie uitdragen. Binnen de Haagse stadsgrenzen worden HBS en Quick omschreven als ‘kakclubs’. Het ledenbestand bestaat veelal uit doctoren, advocaten of notarissen. De jeugdafdelingen peilen uit waarbij sportief gezien waarbij die van Quick behoort tot de beste tien van Nederland. Qua voetbalstijl bestaat er wel degelijk een verschil. Quick is een appetijtelijke cocktail van talent, techniek en speelsheid. HBS moet het over het algemeen meer van werklust en inzet hebben.

De laatste ontmoeting
De laatste competitieontmoeting tussen de twee Haagse clubs van stand dateert uit 2003. Quick won op sportpark Craeyenhout met 0-2 dankzij doelpunten van Caspar van de Geest en Dylan Zoutendijk. Eerder in het seizoen was Quick met 2-1 de sterkere van de twee. Gezien het competitieverloop waren dit opvallende uitslagen. HBS ten tijde van de laatste ontmoeting op het punt naar de eerste klasse te promoveren. De afstand op de ranglijst bedroeg maar liefst 36 in het voordeel van de Kraaien (HBS). De zwarthemden promoveerde uiteindelijk naar de eerste klasse. Het was de opmaat voor een reeks van succesjaren die uiteindelijk uitmondde in een promotie naar de Topklasse (2011). HBS mocht zich gedurende deze triomftocht naar de top van het amateurvoetbal gelukkig prijzen met de komst van oud-profs als Gerald Sandel, Ekrem Kayha, de huidige trainer Marcel Koning en Jan Paul Saeijs. Zij vormde de juiste combinatie met spelers die veelal uit de eigen jeugd overstapte. Voor Quick wachtte veertien jaar geleden een pijnlijke afdaling naar de derde klasse. De promotie van de ‘Haanjes’ naar de derde divisie was de uiteindelijke beloning van het vertrouwen houden in de eigen jeugdopleiding.

Joost de Gelder
Een speler uit de huidige Quick selectie maakt de derby’s van 2003 al van dichtbij mee. De 33-jarige Joost de Gelder (foto) mag zich inmiddels een ware routinier noemen met bijna 370 wedstrijden, een clubrecord, op zijn naam. Tussen de laatste competitiewedstrijd en die van morgenavond (18.30 uur) kwamen de beide teams elkaar weleens tegen voor de districtsbeker of een regionaal bekertoernooi. Het maakt echter niet uit welke etiket er op de Haagse derby staat afgedrukt. Minder dan 2.500 toeschouwers komen er nooit op de derby’s af. De editie van morgen is de 62e in de historie. HBS won er zeventwintig, Quick was achttienmaal succes en tien edities eindigde gelijk.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD