dinsdag, 23 juli 2024
Voetbal247.nlClubsKatwijkHaarlem's fort onneembare vesting voor koploper Katwijk

Haarlem’s fort onneembare vesting voor koploper Katwijk

Voor de neutrale toeschouwers wacht er volgende week zaterdag een geweldig slotakkoord van de Tweede Divisie. Koploper Katwijk kon vandaag kampioen worden, maar werd door Koninklijke HFC zaterdagavond met 1-2 verslagen. Franklin Lewis en Kevin Sterling zorgden met hun treffers voor de tweede nederlaag op rij voor de koploper. De Katwijker staan nog wél in pole position voor de titel, aangezien concurrent Kozakken Boys niet kon profiteren. 

Fel begeerde titel
Op een lekker drukke Krom waren de verwachtingen vanmiddag hoog gespannen. VV Katwijk kon vandaag de al zo lang begeerde titel binnenhalen. De oranje-zwarten moesten dan nog maar “even” winnen van Koninklijke HFC én ook concurrent Kozakken Boys mocht niet winnen van AFC. Alleen dan zou de schaal worden uitgereikt aan aanvoerder Robert Susan. Er waren zelfs verhalen dat Kozakken Boys de spelers van HFC allemaal een premie hadden beloofd als de Haarlemmers als winnaar van het veld zouden lopen. Trainer Ted Verdonkschot gaf echter tegenover RTV West al aan dat er geen gebruik zou worden gemaakt van het aanbod mocht het scenario zich zo uitvouwen. Alle ingrediënten voor een prachtige ontknoping van de Tweede Divisie waren dus aanwezig.

Heerlijk begin
Zowel buiten als binnen het veld was er veel ruimte voor vuurwerk en spektakel. Waar normaal (mogelijke) kampioen duels nog al vaak moeizaam en stroperig verlopen, brandde de wedstrijd op het kunstgras van De Krom al heel snel los. Eerst was het nog Steven Sánchez Angulo die een een reuze kans niet aan zich besteedt zag. Veel tijd om hierover te treuren was er echter niet, want wie anders dan topscorer Marciano Mengerink zorgde twee minuten later voor extrase. De spits kreeg een panklare voorzet van linksback Guus van Weerdenburg op zijn hoofd afgeleverd en daar wist de spits wel raad mee. 1-0 na zeven minuten; het ideale scenario. Echter leek de feestvreugde ten koste te gaan van de scherpte, want in de eerste de beste tegenaanval was het Kevin Sterling die een fout in de verdediging genadeloos afstrafte. Een heerlijk begin van een wedstrijd die meteen een wedstrijd was.

Scheidsrechter Bronsvoort
Na deze tegenslag wilde Katwijk al snel weer orde op zaken stellen en voerde de druk op de Haarlemse defensie flink op. Met zeer fel spel en hoge druk beukte de mannen van trainer Jack van den Berg hard op de deur van de witte defensie. Het hoofd leek het beste wapen hiervoor. Zowel Raoul Essenboom als Mengerink kregen twee prima kopkansen, maar beide pogingen belandden respectievelijk over en naast het doel van de boomlange keeper Tom Boks. Ook HFC was bijna succesvol met het hoofd, maar de paal stond de fraaie poging van Wessel Boer in de weg. De HFC-ers konden goed mee in de tactiek van de thuisploeg. Vooral fysiek ontstond er een flinke strijd op het veld. De gasten mochten zeker niet klagen over het optreden van scheidsrechter Bronsvoort die zeker niet in het nadeel van de Haarlemmers floor, tot groot ongenoegen van alles wat Katwijk is. De kansen namen af naarmate de rust dichterbij kwam. Damiano Schet loste nog wel een droge schuiver van een meter of 16, maar Boks kon makkelijk redden. Ook Mengerink had nog een mogelijkheid om wat rust in de Katwijkse harten te brengen in de rust, maar de spits schoot uit een moeilijke hoek net voorlangs.

Flinke domper
De tweede helft begon zoals de eerste eindigde. Ook nu weer waren de Katwijkers weer niet al te lovend over de beslissingen van het arbitrale kwartet. HFC loerde slim op de counter aangezien er aan zee aan ruimte lag achter de defensie van de Krombewoners. In de 54e minuut was het dan ook prijs voor de Haarlemmers toen Franklin Lewis ontsnapte aan de aandacht en de 1-2 langs Ricardo Kieboom schoof. Het werd even stil op De Krom waar de toeschouwers de flinke domper weer moesten verwerken. Het was tevens ook startsignaal voor een “slotoffensief” wat dus al ruim 35 minuten voor het einde begon, ook al was er in principe nog niks aan de hand aangezien Kozakken Boys ook nog gelijk stond tegen AFC.

Oranje belegering
Toch wilde Jack van den Berg het niet op volgende week laten aankomen en bracht het extra aanvallende power in de vorm van extra spits Frank Tervoert en Sabir Achefay. Deze, haast kamikaze-, tactiek leverde haast bijna de deksel op de eigen neus op toen HFC-aanvoerder een kans had om een op een met Kieboom te komen, maar de kans werd bijzonder knullig zelf om zeep geholpen. Katwijk leefde nog en kon niks anders dan de bal maar naar voren brengen. De spanning was enorm en zelfs het bord van vierde official Schul begaf het. De oranje belegering op het Haarlemse fort bleef en de tijd begon te dringen mocht er vanavond nog gefeest wilde worden. Katwijk en laatste minuten is al zovaak een goede match gekeken, dus er was nog hoop voor de thuisfans. De goal leek er ook te komen toen Tervoert de bal voor het intikken had, maar op een onbegrijpelijke manier kreeg de spits de bal niet in het net. Spraken van goed voetbal was er al lang niet meer en het was wel kwestie van pompen of verzuipen. HFC mocht ook keeper Boks danken voor uitstekend ingrijpen op een gevaarlijke poging van Paul de lange.

Sportieve plicht
De 4 minuten blessuretijd braken aan en langzaam liep het geloof weg. De extreem stugge Haarlemmers waren niet van plan om maar iets cadeau te doen vandaag. De ploeg van Verdonkschot knokte voor elke meter en deed dus zijn ultieme sportieve plicht. Katwijk verliest zo in het zicht van de haven al twee keer en heeft nog één kans om de titel te behalen. In een ultiem slot neemt het in het hol van de leeuw op tegen concurrent Kozakken Boys.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD