maandag, november 29, 2021
HomeCompetitiesHoofdklasse'Grote veranderingen aanstaande in piramide: play-offs om titel in Tweede Divisie, Hoofdklasse...

‘Grote veranderingen aanstaande in piramide: play-offs om titel in Tweede Divisie, Hoofdklasse wordt Vierde Divisie’

Er staan grote veranderingen aan te komen voor de voetbalpiramide. In de bestuursvergadering van 4 december zal worden gesproken over het instellen van een werkgroep die als doel heeft om play-offs om het algeheel amateurkampioenschap in te voeren, wordt de Hoofdklasse omgedoopt tot Vierde Divisie en worden verdere afspraken gemaakt over integratie van de zaterdag-zondag speeldag.

Dat is op te maken uit de agendastukken van de bestuursvergadering. Daarnaast wordt gekeken om op termijn poules in het amateurvoetbal in te delen op districtsniveau.

Play-offs Tweede Divisie
Van de werkgroep die zich gaat buigen over de invoering van play-offs om de algehele amateurtitel in de Tweede Divisie worden ook concrete voorstellen gevraagd. Onduidelijk is op welke termijn deze invoering moet plaatsvinden. Promotie/degradatie naar de Eerste Divisie blijft vanuit zowel het profvoetbal als het amateurvoetbal onwenselijk geacht: ,,Als gevolg hiervan, is de spanning aan de bovenkant van de 2e divisie grotendeels afwezig. Het kampioenschap is een ereprijs, maar voor een groot aantal ploegen is de competitie gespeeld wanneer zij veilig zijn. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk clubs aan de bovenkant ergens voor spelen, willen we de mogelijkheid onderzoeken om playoffs te introduceren. In deze playoffs strijden de beste 4 of 6 ploegen om het algeheel amateurkampioenschap van Nederland. Zo blijft de competitie langer spannend en volgen er na het reguliere seizoen nog een aantal aantrekkelijke wedstrijden tussen de beste clubs van de 2e divisie. We willen dit voorstel nader uitwerken in een werkgroep met een vertegenwoordiging vanuit de CVTD, clubs uit de 2e en 3e divisie en de KNVB. Het voorstel van deze werkgroep gaat mee in de brede uitwerking richting het voorjaar.”

Vierde Divisie
Daarnaast is de naamswijziging van de Hoofdklasse opvallend. Dat hangt samen met de wens om landelijke divisies gemengd in te delen, waarbij zaterdag en zondagclubs dus in één poule komen. Een optie daarbij is om qua speeldag vast te leggen dat: ,,Bij gemengde indeling en de vaststelling van wedstrijden de gewenste speeldag van de thuisspelende club als uitgangspunt nemen, maar hierbij voor de clubs die principieel alleen op zaterdag uitkomen een uitzondering maken. Deze clubs spelen zowel de thuis- als uitwedstrijden op zaterdag.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS