zaterdag, januari 28, 2023
Lucky Block Casino
Voetbal247.nlDerde DivisieDerde Divisie ZaterdagOPINIE | Gevolgen van weekendvoetbal pijnlijk zichtbaar: Zeeuwse derby op vrijdagavond

OPINIE | Gevolgen van weekendvoetbal pijnlijk zichtbaar: Zeeuwse derby op vrijdagavond

Wat tien jaar geleden moest uitgroeien tot een groot succes, is al jaren het zorgenkindje van de KNVB. De invoering van de voetbalpiramide gaat niet zonder slag of stoot. Zo is er over de komst van de beloftenteams en de daarbij behorende competitievervalsing al een hoop gejeremieerd. Echter heeft de intrede van het weekendvoetbal in de Tweede Divisie ook voor de nodige hoofdbrekens gezorgd. De zorgen over de speeldag heeft nu niet alleen het hoogste amateurniveau bereikt, maar werkt al door in de Derde Divisie. Als dat geen slecht teken is.

Deze week meldde de PZC dat de Zeeuwse derby tussen GOES en HSV Hoek in de zaterdagafdeling van de Derde Divisie op vrijdagavond om 19.30 gespeeld zal worden. Het is de allereerste keer in de geschiedenis van de voetbalpiramide dat een wedstrijd uit een zaterdagcompetitie wordt afgewerkt op de vrijdagavond. Debet aan dit feit is dat GOES voor minimaal een jaar de overstap heeft gemaakt naar de zaterdag. Niet verwonderlijk overigens, aangezien de zondagploegen steevast het onderspit moesten delven sinds de invoering van de Tweede Divisie. UNA, TEC, ASV De Dijk, Achilles ’29, FC Lienden en VVSB degradeerden afgelopen seizoenen naar de Derde Divisie. Een overschot aan zondagteams in de Derde Divisie leidde er uiteindelijk toe dat GOES de overstap maakte naar de zaterdagpoule.

Dat de rood-witten uit Zuid-Beveland hun wedstrijden op de dag des Heeren willen spelen, valt te respecteren. GOES gaf halverwege het vorige seizoen al aan dolgraag de overstap te willen maken naar de zaterdag. Zo gezegd, zo gedaan, de KNVB hoefde geen vuil werk meer op te knappen. Daarnaast klonk ook vanuit Zeeuws-Vlaanderen luid gejuich toen GOES daadwerkelijk de overstap maakte. De derby tegen VV Kloetinge in de Hoofdklasse is immers al jaren niet meer gespeeld, de Hoekenezen hebben er weer eens een derby bijgekregen. Hosannastemming alom. Slechts één addertje onder het gras: Hoek moet op vrijdagavond aantreden tijdens de return in GOES.

Deze situatie is kenmerkend voor de invoering van het weekendvoetbal. Hoe bedenkelijk is het dat juist de zaterdagclubs concessies moeten doen aan de zondagploegen. Omgekeerde wereld, zeker aangezien laatstgenoemde ploegen coûte que coûte de speeldagscheiding in het amateurvoetbal willen opheffen.
Daar de zondagploegen staan te springen om weekendvoetbal en gemixte voetbalafdelingen – niet gek overigens als men kijkt naar de ambiance en toeschouwersaantallen in de zaterdagpoules – zo zien de zaterdagclubs geen enkele meerwaarde in de infiltratie van de zondagploegen. Hoek mag blij zijn met de komst van een nieuwe derby, maar er zal wel op vrijdagavond moeten worden gespeeld bij de terugwedstrijd in GOES. De Zuid-Bevelanders in hun nopjes, de Zeeuws-Vlamingen doen verhoudingsgewijs de meeste concessies om de derby te laten plaatsvinden.

Onder het mom van minder reiskilometers en meer derby’s plaveien de zondagvrienden de weg naar weekendvoetbal bij de amateurs. Over enkele jaren zijn amateurwedstrijden tussen zaterdag- en zondagclubs op vrijdagavond, zaterdagavond of zondagmiddag geen uitzondering meer. Langzaam maar zeker infiltreert het weinig ambitieuze zondagvoetbal zich in de zaterdagklassen, zodat de speeldagscheiding over enkele jaren compleet verdwenen is. En dan hebben we het nog niet gehad over trieste toeschouwersaantallen en de sfeerbeleving rondom de wedstrijden van de zondagclubs. Weekendvoetbal moet en zal er komen, maar voor hen geldt: wel de lusten, niet de lasten.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

Live Games Sidebar

RECENT TOEGEVOEGD