maandag, januari 24, 2022
HomeCompetitiesHoofdklasseGert Jan Karsten: 'Verliezen hoort erbij, als het maar op onze...

Gert Jan Karsten: ‘Verliezen hoort erbij, als het maar op onze manier gebeurt’

Voorafgaand aan het oefenduel tussen Katwijk en sv Urk had de verslaggever een grappig contact met de oefenmeester van de bezoekers, Gert Jan Karsten. Het ging om de vraag in hoeverre hij met de hoofdklasser dacht tegenstand te kunnen bieden aan de topclub uit de Tweede Divisie. Karsten had een prachtig antwoord. ,,Verliezen vind ik niet erg, als het dan maar wel op onze manier gebeurt”.

Uiteraard was er aanleiding om er na de wedstrijd op terug te komen. Immers, het team van de voormalige eilandbewoners had Katwijk vijf kwartier uitstekend partij gegeven en de stond na die periode met slechts 3-2 achter en had enkele kansen op 3-3 gemist. In de rommelige laatste fase, waarin volop door beide trainers werd gewisseld liep Katwijk alsnog naar een ruime zege uit.

De eerste vraag aan Karsten was logischerwijs of de nederlaag inderdaad ‘zoals gewenst’ tot stand was gekomen.

,,Dat denk ik wel. We hebben vroeg druk gezet, Katwijk voor zover mogelijk afgejaagd tot op de achterlijn en geprobeerd er een echte wedstrijd van te maken. Dat is ook wat ik bedoelde met verliezen op onze manier. We hebben Katwijk lang bij kunnen houden, de stand tot het laatste kwart van de wedstrijd al gaande was spannend kunnen houden. Dan verlies je denk ik op een manier waar je vrede mee kunt hebben.”

Kon jij het verschil tussen de Tweede Divisionist en de hoofdklasser goed onderscheiden in het eerste uur?

,,Ik denk dat wij Katwijk in het eerste uur prima konden bijhouden alhoewel je individueel wel regelmatig het klasseverschil kon zien. Dat zag je ook in dat eerste uur wel. Soms als wij volop druk zetten speelde Katwijk er zich onderuit. Dat is de extra klasse die zo’n team bezit, met name met hun centrale verdediger Rick van der Meer. Als je dan zoals wij met veel mensen naar voren staat wordt het aan de andere kant natuurlijk ook wel eens gevaarlijk.”

Jullie kregen bij de 3-2 stand nog een mooie mogelijkheid op de gelijkmaker.

,,Ja dat klopt, maar dat was dan ook meteen de laatste mogelijkheid die we kregen. Daarna kon je merken dat Katwijk gewoon een paar niveau’s hoger is dan Urk, en wij het fysiek ook niet meer goed bij konden benen. Dat is ook logisch als je bedenkt dat Katwijk al langer in training is. Zij beginnen komend weekend aan de competitie, wij hebben nog 2 weken te gaan voor het zover is.”

Er is natuurlijk ook een enorm verschil in filosofie bij beide clubs.

,,Ook dat natuurlijk. Katwijk kijkt wat het nodig heeft en anticipeert door de transfermarkt op te gaan en haalt daarnaast wat jeugd naar de A selectie. Als ik bij Urk kwaliteiten wil toevoegen aan de selectie dan kom ik niet verder dan wat Urk te bieden heeft. Ik miszeg daar niks mee, ik vind het zelfs een charme dat het er bij Urk zo aan toe gaat. Maar natuurlijk merk je daardoor wel sneller dat je team soms echt een topper in de hoofdklasse kan zijn, maar het ook wel eens minder gaat doordat je kwaliteit verliest die je niet meteen kunt aanvullen.”

Waarover was je kritisch naar je team?

,,Ik vond dat we voor de rust te weinig durf toonden. Een aantal spelers was een beetje onder de indruk van Katwijk. Het is natuurlijk een topamateur team, allemaal grote sterke spelers met een knappe techniek, een paar grote namen ook natuurlijk. Ik denk dat dat er voor zorgde dat het voor de pauze net niet was wat ik wilde. Ik wilde meer zien van ons eigen spel, onze eigen entiteit en minder aanpassing aan Katwijk. Daarom hebben we daar in de pauze nog eens goed over gesproken. Wat wil en kan Katwijk, maar vooral, wat kunnen wij doen om het spel meer naar ons toe te trekken. Dat ging na rust ook beter. We kwamen meer aan de bal en aan voetballen. Soms met 3 man achterin en 4 op het middenveld. Dat wilde ik ook meer zien en dat was er ook na rust.”

Was dit de lastigste van de vier oefenwedstrijden tot nu toe?

,,Jawel, in die zin dat de clubs waar wij eerder tegen speelden, waaronder Spakenburg, wat verder inzakten dan Katwijk. Daardoor kwam onze opbouw ook beter tot zijn recht. Katwijk zette beduidend hoger druk en dat maakte het moeilijk voor ons.”

Jullie eerste doelpunt kwam ook voort uit jullie vroege druk naar voren. Een persoonlijke fout achterin bij Katwijk leverde jullie daardoor de 1-1 op.

,,Dat is ook wat ik bedoelde met verliezen op onze manier. Dat we van Katwijk verliezen is geen schande. Maar dat we lang mee hebben gedaan en ook het een en ander afdwongen is wat ik dan mooi vind.”

Zijn er nog zaken die je voor de competitie begint aan moet scherpen?

,,Niet iets in het bijzonder. De groep is niet heel anders geworden dan vorig jaar en het jaar daarvoor. Dat heeft dan weer met het beleid van de club te maken. We hebben vier keer verloren. Twee wedstrijden tegen toppers uit de Tweede Divisie en twee tegen clubs uit de Derde Divisie. De jongens kennen elkaar door en door. Wat de trainer doet is nuance verschillen aanbrengen, maar in hoofdlijnen weet iedereen toch wel wat er van hem verwacht wordt en waar de kwaliteiten liggen.

Dit was een leerzame middag?

,,Ja zeker. Omdat alles wat niet goed ging bij ons ook bloot kwam te liggen. Dat is wat gebeurt als je tegen zo’n team als Katwijk gebeurt. Als je daar fouten tegen maakt wordt dat afgestraft en dat drukt je met de neus op de feiten. Dat hoeft niet wekelijks te gebeuren maar het is niks erg als je daar in de voorbereiding een keer mee wordt geconfronteerd.”

Hebben jullie al een doelstelling voor komend seizoen geformuleerd?

,,Niet in de zin dat we iets per sé moeten. We zijn sporters, willen dus winnen. Maar ik geloof niet dat wij nu meteen moeten roepen dat we een bepaalde positie per sé willen bereiken. Ik zelf wil vooral dat we  een bepaald spel gaan spelen dat aantrekkelijk is in uitvoering en om naar te kijken. Het moet herkenbaar zijn wat we willen en daar moeten we ook voor werken. Zodat als we dan eens verliezen het in ieder geval op onze manier gebeurt.”

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD

VOETBALSHIRTS