HomeClubsExcelsior MaassluisGalerij der Groten | Nees Pellikaan: gekoesterd, geliefd en nooit vergeten

Galerij der Groten | Nees Pellikaan: gekoesterd, geliefd en nooit vergeten

In de Galerij der Groten richten we een virtueel voetstuk op voor de iconen van het topamateurvoetbal. Grote en bepalende spelers van nu, maar ook voetballers uit het verleden die het elftal naar hun hand zetten of een groot aandeel hadden in behaalde successen. In deel 12: Nees Pellikaan.

Als je voor een rubriek als De Galerij Der Groten uit een historische schat van vijftig jaar kan putten en daar enorm veel grote spelers van grote clubs kunt vinden, die bovendien successen aaneen wisten te rijgen, hoe kom je dan in vredesnaam uit bij Nees Pellikaan? En wat zijn dan de criteria die voetbal247.nl hanteert? De eerste vraag is vrij gemakkelijk om te beantwoorden: de amateurwereld is groter dan alleen de Bollenstreek en Bunschoten. De tweede vraag is wat lastiger uit te leggen, omdat de keuzes volledig arbitrair zijn en niet slechts gebaseerd op voetbalkwaliteiten en de grootte van de prijzenkast. Sterker nog, die twee criteria zijn van minder belang. Ik kan hier met een stapeltje containerbegrippen vertellen welke criteria wel de belangrijkste zijn, maar dan blijft het nietszeggend en vaag. Laten we het zo afspreken: lees het verhaal. Het gevoel wat je na het lezen hebt, is het belangrijkste criterium. Met trots voegen wij Nees Pellikaan toe aan onze Galerij Der Groten.

Het zal even wennen zijn geweest voor Nees Pellikaan: na een leven lang het shirt van Excelsior Maassluis te hebben gedragen, speelt hij in 2006 bij Westlandia. Hij begint goed bij zijn nieuwe club, de eerste kans op een “prijs” wordt direct gepakt: op 16 oktober legt de club uit Naaldwijk beslag op de eerste periode en daarmee een ticket voor de nacompetitie. Bovendien wist Pellikaan die wedstrijd ook nog eens tot scoren te komen. Na zo’n lekkere voetbalmiddag kun je maar één ding concluderen: dit smaakt naar meer! Als de middag is overgegaan in de avond maakt een eenzijdig auto-ongeluk een einde aan het leven van Nees Pellikaan. Hij werd 23 jaar.

,,Wat mooi dat hij nog niet vergeten is,” zegt oud teamgenoot en vriend Kevin Vink als we hem vragen om Pellikaan te typeren. De boomlange oud-spits werd met Pellikaan met de A-junioren van Excelsior Maassluis kampioen en beide spelers debuteerden onder trainer Richard Grootscholten in de hoofdmacht van de Tricolores. Het contact tussen Vink en Pellikaan beperkt zich niet tot samen voetballen bij Excelsior Maassluis. ,,We hadden een vriendengroep van een mannetje of tien. Nees was een van mijn beste vrienden.” Langzaam maar zeker komen de herinneringen aan Pellikaan, die inmiddels alweer vijftien jaar oud zijn, weer boven bij Vink.

,,Nees was een klassieke rechtsbuiten. Klein, behendig, een goede voorzet in de benen. In de jeugd was hij al ontzettend talentvol. Toen we met de A1 kampioen werden, maakten wij allebei 20 doelpunten in dat seizoen.” Pellikaan heeft dus alle kwaliteiten die bij een rechtsbuiten horen. Maar om een klassieke rechtsbuiten te zijn, moet je ook een karakter zijn, behoorlijk eigenwijs is bijvoorbeeld een goede karaktertrek voor een klassieke rechtsbuiten. ,,Eigenwijs was Nees zeker wel,” glimlacht Vink. ,,Een creatieveling met eigen mening,” luidt de eindconclusie vervolgens.

Bij verhalen zoals dat van Nees Pellikaan borrelt dan ook altijd de onvermijdelijke “wat als”-vraag op. Hoe ver had Pellikaan het kunnen schoppen als hij geen ontmoeting met het noodlot had gehad op die oktoberavond in 2006? ,,Nees was een echte levensgenieter,” zegt Vink, die zelf wel een aantal seizoenen in het profvoetbal actief was. ,,Ook ik hield wel van een biertje en gezelligheid, maar zette het voetbal toch altijd wel voorop. Nees stond daar anders in.” Vink begint te lachen, er wordt weer één van die mooie herinneringen over Pellikaan helder in het hoofd. ,,Het was winter en er lag ijs op de Vliet voor zijn huis. Hans Jurgen Nicolai haalde hem op om te gaan trainen. Terwijl hij op Nees staat te wachten pakt hij zijn schaatsen, stapt op het ijs en weg is ‘ie. ,,Lekker trainen,” riep hij nog. Toen heeft Hans Jurgen Grootscholten maar uitgelegd dat Nees voor zichzelf was gaan trainen.” Ook tijdens trainingen waren de lach en het genot nooit ver weg. ,,Toen ik nog in de B-jeugd speelde en Nees bij de A mochten we van Erik Gudde een keer meetrainen met de A-selectie. Bij zijn eerste actie speelde Nees eventjes de bal door de benen van Edwin Berveling, een keiharde, ervaren centrale verdediger. Die heeft Nees daarna nog wel even laten vliegen hoor.” Kevin Vink schiet nog eens in de lach bij de herinnering.

Veel spelers die in de top van het amateurvoetbal of hoger spelen zeggen dat ze leven voor het voetbal, voor Nees Pellikaan hoorde voetbal bij het leven. Hij haalde het beste in zichzelf naar boven als het voetbal leuk bleef. Na diep graven vermoedt Vink dat dat ook de reden was van de overgang naar Westlandia. ,,Nees was, door de concurrentie op zijn positie, nog niet altijd zeker van een basisplaats. Volgens mij was dat ook de reden van zijn vertrek. Onder andere Katwijk, op dat moment getraind door Grootscholten, toonde interesse, maar hij koos uiteindelijk voor Westlandia.” En met het noemen van Westlandia komen de gedachten van Vink ook weer terecht bij de emotionele dagen na 16 oktober. ,,Die tijd was, ja, moet ik het precies zeggen? Het was wel heel bijzonder. Het overlijden van Nees maakte ook bij zoveel mensen iets los. Ik heb nog gesproken in de kerk tijdens zijn uitvaart. Die was helemaal afgeladen, 1500 mensen.”

Kevin Vink slikt even en neemt een korte pauze. Aan de andere kant van de lijn is dan ook eventjes de twijfel of het besluit om Pellikaan op te nemen in De Galerij Der Groten niet te veel oude wonden open haalt. ,,Nee hoor, dat zeker niet,” zegt Vink, weer hersteld uit zijn herinnering. ,,Ik vind het echt prachtig dat Nees nog zo’n mooi podium krijgt.” Zelf heeft Vink ook nog steeds contact met de ouders van Pellikaan. ,,We gaan nog elk jaar sowieso met de vrienden bij hen op bezoek. En zij reiken ook elk jaar nog de Nees Pellikaan Award uit bij Excelsior Maassluis.”

Voor de mensen die benieuwd zijn naar het antwoord op de tweede vraag: nu komt het! Ter nagedachtenis aan Nees Pellikaan heeft Excelsior Maassluis een Award in het leven geroepen. De Nees Pellikaan Award wordt elk jaar uitgereikt aan de beste jeugdspeler van de club. ,,Nees staat symbool voor de reis van kleinste jeugdspeler naar het eerste elftal,” staat er op de website van de Tricolores te lezen. Een reis die bij Excelsior Maassluis zo belangrijk is dat je gerust kan zeggen dat het de levensader is van de club. En als je, om welke reden dan ook, zoveel weet los te maken dat een voetbalclub jouw herinnering levend wil houden met een Award die jaarlijks uit wordt gereikt door jouw ouders dan ben je niet alleen een symbool voor de levensader van één club, maar ook voor de kracht van verbinding die het amateurvoetbal kan hebben op momenten van het grootste leed.

Als je zo’n enorme indruk weet achter te laten in een veel te kort leven ben je een grote. Nee, ik zeg het verkeerd. Nees Pellikaan wist in een veel te kort leven zo’n enorme indruk achter te laten: het is ons een eer om hem toe te voegen aan onze Galerij Der Groten.

Foto’s: met dank aan Ron Heinen en Harry Noordhof.

In de Galerij der Groten werden eerder opgenomen:
Thijs Hendriks, de ‘spielmacher’ van Achilles ’29
Oebele Schokker, de Maradona van De Walden
Lars Offringa, Mister HHC
Arjan Human, een markante Zeeuwse sensatie
Remco Tuinenburg, icoon in het doel van ARC en Quick Boys
Christian Opschoor, vleugelflitser met een abonnement op zilverwerk
Bart Freke, spil van de Rijnsburgse gloriejaren
Magid Jansen, de personificatie van het AFC-DNA
‘Opa’ Dennis van Meegdenburg, fenomeen met jaloersmakende statistieken
Patrick Lokken, het mythische doelpuntenfenomeen van Argon
Melrik Beukers, Spakenburg-icoon ondanks zijn rancune-overstap naar de Rooien

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.