zondag, 25 februari 2024
Voetbal247.nlClubsFC LisseGalerij der Groten | Kevin Winter, veldmaarschalk, stilist en titelgrossier

Galerij der Groten | Kevin Winter, veldmaarschalk, stilist en titelgrossier

In de Galerij der Groten richten we een virtueel voetstuk op voor de iconen van het topamateurvoetbal. Grote en bepalende spelers van nu, maar ook voetballers uit het verleden die het elftal naar hun hand zetten of een groot aandeel hadden in behaalde successen. In deel 23: Kevin Winter, veldmaarschalk, stilist en titelgrossier.

Zelfs in een arbitraire rubriek met nauwelijks uit te leggen criteria, zoals bijvoorbeeld de Galerij der Groten, zijn er spelers die door iedereen gesteund worden. Spelers waarbij de beslissing unaniem en onbetwist tot stand kwam. En waarvan we met enige zekerheid durven te beweren dat een hele ruime meerderheid van de amateurvoetballiefhebbers zal zeggen dat zijn plekje in de Galerij der Groten volkomen terecht is. Voor spelers van die categorie is een eerbetoon eigenlijk overbodig en is het noemen van de naam eigenlijk voldoende. Maar nadat we zijn naam genoemd hebben, krijgt ook hij het eerbetoon wat hij verdiend. Dus niet stoppen met lezen, alsjeblieft! Onze volgende toevoeging in de Galerij der Groten is niemand minder dan Kevin Winter.

Als technisch directeur Kevin Winter met FC Lisse hetzelfde wil bereiken als de speler Kevin Winter in 2008 deed, moet hij minimaal zo creatief kunnen scouten als Jan Broekhuizen in die tijd deed. FC Lisse had ook in die tijd niet de allerhoogste begroting, maar wist desondanks een gouden selectie te formeren waarmee trainer Niek Oosterlee de grootste prijs in de clubhistorie mee wist te winnen. Een prijs waarvoor het fundament gelegd werd door scout Jan Broekhuizen, maar waar de hoofdrol in de spotlights nadrukkelijk was weggelegd voor de teruggekeerde architect Kevin Winter.

Één van de beste in de geel-blauwe geschiedenis
,,Ik durf niet met zekerheid te zeggen of het Jan Broekhuizen was die Kevin en, een seizoen later, zijn broer Jeffrey van de beloften van AZ naar FC Lisse bracht,” zegt Jankees Faas. ,,Het zou ook zomaar zo kunnen zijn geweest dat de vader van Barry Opdam de gebroeders Winter onder de aandacht heeft gebracht.” Jankees Faas is een FC Lisse-man in hart en nieren, nooit te beroerd om de club te helpen. De flamboyante speaker is dan ook zeker niet te beroerd om ons mee te nemen in de geschiedenis van de club en één van de beste spelers die ooit het geel en blauw hebben gedragen. ,,Ten tijde van het kampioenschap in 2001 konden we financieel de concurrentie wel aangaan. Dat werd anders nadat we Casio als hoofdsponsor verloren. Vanaf dat moment raakten we ook regelmatig onze beste spelers kwijt aan kapitaalkrachtiger clubs.”

IJsselmeervogels
Dat gold in 2006 ook voor de gebroeders Winter. Na de dramatische laatste thuiswedstrijd van de “FC” tegen Rijnsburgse Boys, waarin de titel in blessuretijd aan de neus voorbijging, vertrokken Kevin en Jeffrey naar IJsselmeervogels. En begon Kevin aan een unieke serie. Twee keer op rij kampioen worden op het hoogste amateurniveau is niet veel clubs gegeven. Drie keer op rij kampioen worden op het hoogste amateurniveau is slechts voor enkele clubs weggelegd, maar sinds de invoering van de eerste klasse werd geen club vier keer op rij kampioen op het hoogste amateurniveau. Kevin Winter werd wel vier keer op rij kampioen op het hoogste amateurniveau. Na het kampioenschap en het zaterdagkampioenschap met IJsselmeervogels in 2007, keerde hij terug bij FC Lisse, het vele reizen ging hem tegenstaan. Een jaar later voltooide Winter de trilogie met de club uit wat hij inmiddels zijn woonplaats mocht noemen.

,,Ik denk wel dat 2006 een litteken heeft achtergelaten bij Kevin, maar 2008 vergoedde veel,” vertelt Jankees Faas. Een seizoen nadat Winter “zijn” FC Lisse, mede met hulp van zwager Michael van der Laan, op de hoogste trede van het amateurvoetbal had gebracht, vertrok hij weer naar de Rode zijde van De Westmaat. Na het afdelingskampioenschap in 2009 wist Winter in 2010 voor de tweede keer de beroemde trilogie te voltooien. En wederom bleek de familieband in het veld goud waard, dit keer de band met broer Jeffrey. De voetballevens van Kevin en Jeffrey zijn met elkaar vervlochten op alle gebieden. Niet alleen speelden de broers bij alle clubs waar ze voor uitkwamen ook voor kortere of langere tijd samen. Ook binnen het veld was de broederband altijd zichtbaar. Na de laatste algehele landstitel voor de invoering van de Topklasse besluiten beide broers dan ook IJsselmeervogels te verruilen voor Rijnsburgse Boys. Voor Kevin Winter betekent de komst naar Middelmors ook een hereniging met trainer Niek Oosterlee, het is echter voor het eerst dat Oosterlee met beide broers mag werken. Rijnsburgse Boys verwerft met de broers een stevige plaats in de top van de Topklasse, maar de hoogste trede wordt nooit bereikt. Niettemin zijn de “Wintertjes” ook op Middelmors razend populair. Als Jeffrey in 2014 stopt met voetballen en Kevin besluit de cirkel rond te maken bij FC Lisse betekent dat het einde van een uniek broederschap op de amateurvelden. In het echte leven zal de familieband uiteraard blijven bestaan.

Familie
Familie is sowieso heel belangrijk in het leven van Kevin Winter. ,,Hij doet nog steeds mee met het veteranenvoetbal bij FC Lisse,” zegt Jankees Faas. ,,Hij speelt in een team met zijn vriendin Jeanet van der Laan (die als eerste meisje ooit in een jongensteam mocht spelen en 25 keer uitkwam voor het Nederlands vrouwenelftal) en zwager Michael van der Laan.” Nadat het gezinsleven in huize Winter jarenlang aangepast moest worden aan de voetbalcarriere van Kevin gaat de meeste aandacht nu uit naar de vrouw des huizes. Jeanet van der Laan werd, na een lange politieke carrière die begon in Lisse, tijdens de afgelopen verkiezingen gekozen als lid van de Tweede Kamer namens D66. ,,Kevin zegt dat hij nu “de man achter” is,” glimlacht Faas. ,,Buiten het veld is Kevin een rustige persoonlijkheid, bescheiden en broodnuchter.” Volgens Faas zijn het juist die eigenschappen die ervoor zorgden de klik tussen Kevin Winter en FC Lisse zo’n goede is. ,,FC Lisse is een broodnuchtere club.”

Nood breekt wet
Maar als het broodnuchtere FC Lisse in het seizoen 2015-2016 in acute degradatienood verkeert, besluit Kevin Winter zijn, nog vers in de wilgen gehangen, voetbalschoenen aan te doen om zijn club te helpen het degradatiespook te verjagen van Ter Specke. De architect die vier kampioenschappen op een rij pakte met IJsselmeervogels en FC Lisse moest nog eenmaal een elftal bij de hand nemen. Dit keer niet om de weg te wijzen naar zilverwaar, maar om een pad te effenen uit het diepe moeras van degradatie. En ondanks het feit dat het moeras veel meer gevaren kent dan de weg naar de top deed Kevin Winter nog eenmaal wat hij al zo vaak had gedaan: zijn ploeg leiden.

,,Het was sowieso al een bijzonder en emotioneel seizoen,” blikt Jankees Faas terug. Al vroeg in het seizoen werd trainer Arjen van der Laan benaderd door de KNVB om bondscoach van de Oranje Leeuwinnen te worden. De zogenaamde trein waar Van der Laan eind september van 2015 op sprong, was echter een niemendalletje vergeleken met het trieste bericht wat FC Lisse eerder die maand kreeg. ,,Begin september overleed elftalleider Han de Haan. Zijn dood raakte de hele club, maar vooral het eerste elftal,” zegt Faas. De markante elftalleider overleed na een kort ziekbed aan leukemie, het gemis en het verdriet zouden een stempel op het verdere verloop van het dramatische seizoen zetten.

Rentree
Nadat in speelronde 25 met 1-0 wordt verloren van Katwijk staat FC Lisse op de één na laatste plaats, in dat seizoen betekende dat promotie/degradatiewedstrijden spelen. Dat had alles te maken met de invoering van de Tweede en Derde Divisie een seizoen later. Met het “voordeel” dat er dat seizoen slechts twee clubs mogelijk konden degraderen, in plaats van vier, kwam echter ook een enorm nadeel: de degradanten zouden niet één, maar twee niveaus dalen. En met nog vijf wedstrijden te gaan was het gat naar de veilige veertiende plaats veel groter (vijf punten) dan dat naar de onderste positie, die directe degradatie betekende (één punt). ,,Hoe het precies tot stand kwam en wie het initiatief nam, weet ik niet precies,” kijkt Jankees Faas terug op de meesterzet. ,,Vijf wedstrijden voor het einde ontstond er een gevoel van “We MOETEN erin blijven” en Kevin werd toegevoegd aan de selectie. Hij had zichzelf gedurende het seizoen wel fit gehouden door mee te trainen, maar de laatste keer dat hij een wedstrijd speelde was bijna een jaar geleden.”

Winnaar
De architect hoefde echter niet wedstrijdfit te zijn om nog eenmaal zijn kwaliteiten te laten zien. ,,Kevin was niet alleen een geweldige, technisch zeer vaardige speler, hij was ook een ongelooflijke winnaar en dat laatste kon hij uitstralen naar de hele ploeg.” De woorden van Jankees Faas worden mede ondersteund door de resultaten uit de laatste zeven wedstrijden die Kevin Winter speelt. Dankzij 2 overwinningen en drie puntendelingen ontloopt FC Lisse directe degradatie. In de nacompetitie wordt de heenwedstrijd in en tegen Staphorst nog wel met 1-0 verloren, maar in de return laat FC Lisse, onder leiding van een excellerende Kevin Winter, geen spaan heel van de bezoekers. De teller stokt bij 6-1. FC Lisse is uit het moeras gekropen aan de hand van Kevin Winter en meldt zich in de Derde Divisie.

Koning Winter
Vijf jaar na het laatste kunstje van de man die liefkozend “Koning Winter” werd genoemd, is FC Lisse nog steeds actief in de Derde Divisie. Eén keer wist de Bollenclub te promoveren naar de Tweede Divisie, maar dat avontuur bleef beperkt tot slechts één seizoen. Kevin Winter wordt unaniem en onbetwist toegevoegd aan de Galerij der Groten en is aangesteld bij FC Lisse om wederom de architect van het eerste elftal te zijn. Dit keer niet als leider op het veld, maar daadwerkelijk aan de tekentafel als technisch directeur. Jankees Faas, en iedereen die FC Lisse een warm hart toedraagt, droomt van een terugkeer op het hoogste niveau. En die droom moet uitkomen aan de hand van Kevin Winter, misschien niet de meest ervaren technisch directeur met een geweldig gevulde portemonnee, maar over één ding kunnen vriend en vijand het wel eens zijn: als er iemand op Ter Specke is die de weg weet, is het Kevin Winter wel.

In de Galerij der Groten werden eerder opgenomen:
Thijs Hendriks, de ‘spielmacher’ van Achilles ’29
Oebele Schokker, de Maradona van De Walden
Lars Offringa, Mister HHC
Arjan Human, een markante Zeeuwse sensatie
Remco Tuinenburg, icoon in het doel van ARC en Quick Boys
Christian Opschoor, vleugelflitser met een abonnement op zilverwerk
Bart Freke, spil van de Rijnsburgse gloriejaren
Magid Jansen, de personificatie van het AFC-DNA
‘Opa’ Dennis van Meegdenburg, fenomeen met jaloersmakende statistieken
Patrick Lokken, het mythische doelpuntenfenomeen van Argon
Melrik Beukers, Spakenburg-icoon ondanks zijn rancune-overstap naar de Rooien
Nees Pellikaan: gekoesterd, geliefd en nooit vergeten
Marco de Ridder: linksbuiten die Katwijk deed opstuwen naar de top
Sandor van der Heide, zoektocht naar het voetballen met plezier
Martijn Doldersum: de Man van Staal
Arif Irilmazbilek, vermeende lastpak die de Werkendamse harten wist te veroveren
Vladimir Jozic, verbindende leider binnen en buiten de lijnen
Erwin Looms en Dennis Sepp, het illustere duo van HSC’21
Jeroen Hessing, mandekker die tot het uiterste ging en verder
John Blok, kapitein op het vlaggenschip van Scheveningen
Jelle Korbee, de spits die als mandekker uitblonk
Albert Flier, fier boegbeeld der ‘Gaellemunigers’

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor een of meerdere nieuwsbrieven. je ontvangt dan de nieuwste updates. Uitschrijven kan uiteraard op elk gewenst moment.

Lees ook deze artikelen

POPULAIR

RECENT TOEGEVOEGD